Για το ωράριο των νηπιαγωγών

Print Friendly, PDF & Email

  ΑΠ 283- 20/11/21                                                                                 Προς: μέλη, ΣΕΠΕ, ΔΟΕ

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ»  μετά τον αγώνα για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τοποθετηθήκαμε στην επιχειρούμενη αύξηση ωραρίου από το ΥΠΑΙΘ ως απάντηση στην απαράδεκτη εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ  και φέραμε στην επιφάνεια (Γενάρης 2021)  για άλλη μια φορά διεκδικώντας και από τη ΔΟΕ να υιοθετήσει το αίτημά μας για  «Μείωση ωραρίου του συνόλου των νηπιαγωγών όπως αυτός ισχύει για τις /τους εκπαιδευτικούς των 4θέσιων και άνω Ν/Γ  και δημοτικών  σχολείων» βλ. ΕΔΩ   ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ : Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ .

Ένα  χρόνο  πριν αναδείξαμε,  διεκδικήσαμε και  στη συνέχεια κατοχυρώσαμε στη Δ/νση  Π.Ε. Αν. Αττικής την καταβολή  υπερωριών  και την τοποθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικού για τη λειτουργία των 4 θέσιων Νηπιαγωγείων και τη διαφύλαξη του ωραρίου των νηπιαγωγών. Βλ  Να δοθεί τώρα η μείωση του ωραρίου στις νηπιαγωγούς στα 4θέσια νηπιαγωγεία!# Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των δεδουλευμένων υπερωριών! και Να καταβληθεί  τώρα το σύνολο των δεδουλευμένων σε όλες τις συναδέλφισσες μόνιμες & αναπληρώτριες που υπηρετούν στα 4θέσια νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας. Ο Σύλλογος θα διεκδικήσει με κάθε μέσο (και ένδικο) την καταβολή τους !

Για άλλη μια φορά εν μέσω  της σκληρής μάχης που δίνει ο σύλλογός μας με ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ  ενάντια στην αξιολόγηση και την αποτροπή του αντιεκπαιδευτικού  Ν. Κεραμέως 4823 στο σύνολό του (με υπερεξουσίες δ/ντων , προϊσταμένων αναθέσεις υποχρεωτικών υπερωριών -μέχρι 5 ώρες εβδομαδιαία σε κάθε εκπαιδευτικό)  επανερχόμαστε και αναδεικνύουμε το πρόβλημα του διδακτικού ωραρίου στα νηπιαγωγεία.

Μετά από συνεχείς αγώνες που δώσαμε ως σύλλογος στηρίζοντας και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ με απαίτηση και από τη ΔΟΕ να υιοθετήσει τα αιτήματά μας για καθορισμό  του ωραρίου  των νηπιαγωγών καταληκτικά  νομοθετήθηκε το 2013  (με το άρθρο 39 παράγραφος 5 περίπτωση β΄ του Ν.4115/2013  το οποίο ενσωματώθηκε στον ν. 1566/1985 &7 που ορίζει : «7. Για το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία ισχύει η παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του» (Α΄24).

Μετά από συνεχείς  πιέσεις εξειδικεύτηκε τρία χρόνια μετά, χωρίς βέβαια να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των συλλόγων μας και του Συντονιστικού Νηπιαγωγών που έφεραν υπογραφές χιλιάδων νηπιαγωγών με  την Υπουργική Απόφαση   αριθ. 127187/E1/01-08-2016 (Φ.Ε.Κ. 2524/2016) Καθορισμός διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία ορίστηκε το ΕΩΠ του Νηπιαγωγείου ενιαία με το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, όπως ισχύει έως σήμερα ως εξής:

  • Διευθυντές/ντριες 4/θέσιων και 5/θέσιων νηπιαγωγείων, ώρες 20Remaining Time-0:00
  • Διευθυντές/ντριες 6/θέσιων νηπιαγωγείων, ώρεςFullscreenMute
  • Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια νηπιαγωγεία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες 25.
  • Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία:
    Ι) ώρες 24, αν έχουν μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας,
    II) ώρες 23, αν έχουν από 10 μέχρι 15 χρόνια υπηρεσίας,
    III) ώρες 22, αν έχουν από 15 μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας και
    IV) ώρες 21, αν έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας.
  • Τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία ( 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια) αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων όλης της χώρας (96%), ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά  σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και η/ο  δε Προϊσταμένη/ος καλείται να υποστηρίξει το διοικητικό έργο με πλήρες διδακτικό ωράριο και  με πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας.
  • Ο τρόπος υπολογισμού του ωραρίου των υπόλοιπων εκπαιδευτικών γίνεται σε 45λεπτα, οπότε από 8:15 έως 1:15 είναι 6 διδακτικές ώρες για το Δημοτικό ενώ για το Νηπιαγωγείο 5 διδακτικές ώρες.
  • Υπάρχει ανισότητα διδακτικού χρόνου μεταξύ των τμημάτων και των Νηπιαγωγών που εργάζονται σε αυτά  και σε σχέση με το αν έχουν πρωινή υποδοχή ή όχι (διαφορές 15, 30, 45 λεπτών ως προς το χρόνο απασχόλησης)
  • Το διδακτικό ωράριο Προϊσταμένων και η παροχή διοικητικού έργου εντός εργασιακού  καθορίζεται όχι από τη παραπάνω νομοθεσία αλλά από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Ως εκ τούτου αν στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πρωινή υποδοχή η/ο  Προϊσταμένη/ος  δεν έχει χρόνο για το διοικητικό έργο  κάτι που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ Προϊσταμένων ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων.
  • Υπάρχει επιτηδευμένη  σύγχυση σχετικά με το πότε αρχίζει και πότε λήγει το διδακτικό ωράριο και τι περιλαμβάνει αυτό. Συγκεκριμένα, ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων και το διάλειμμα δεν υπολογίζονται στο διδακτικό χρόνο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • εφαρμογή του νόμου  για όλα τα ολιγοθέσια σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα
  • υπολογισμό του ωραρίου των νηπιαγωγών  με τρόπο ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας. Η διδακτική ώρα να διαρκεί 45 λεπτά της ώρας, όπως δηλ. ισχύει και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη ΔΟΕ να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματά μας και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα (νομική ενίσχυση των διεκδικήσεων, προβολή των αιτημάτων και οργάνωση αγώνων) με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων στην κατεύθυνση της εξίσωσης των δικαιωμάτων όλων των μελών της στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της μείωσης του Διδακτικού ωραρίου για όλες και όλους στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας.

Σήμερα που τα κοινωνικά προβλήματα μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται και η παιδαγωγική λειτουργία γίνεται όλο και πιο απαιτητική και δύσκολη για να αγκαλιάσεις όλα τα παιδιά καθώς και ο όγκος δουλειάς συνολικά μεγαλώνει η ΜΕΙΩΣΗ του ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ για τις /τους εκπαιδευτικούς γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό αίτημα.

Θα συντονίσουμε από κοινού με άλλους συλλόγους Π.Ε  τον αγώνα μας για να ασκήσουμε πίεση έτσι ώστε να οργανωθεί κινηματικά ο αγώνας για την κατάκτηση των αιτημάτων που σχετίζονται με το ωράριο των  εκπαιδευτικών των ολιγοθεσίων  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δε, των  νηπιαγωγών τα οποία βρίσκονται στην παρούσα απόφαση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail