Εργατική Πρωτομαγιά 2024 – Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς! Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ  70 – 29/4/2024                                                           Προς: τα μέλη

 

Τετάρτη 1 Μαΐου, 11π.μ. στα Προπύλαια με τα πρωτοβάθμια σωματεία

 

Στις σημερινές συνθήκες, που κατακτήσεις και δικαιώματα ξεθεμελιώνονται, η  συλλογική μνήμη επιστρέφει στη ματωμένη πρωτομαγιά του 1886, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση όλου του κόσμου, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

 

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργιακού αγώνα!

 

Μετά από μια 15ετία συνεχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης όλων των κυβερνήσεων, ο ένας χρόνος από τα Τέμπη, η συνεχιζόμενη λιτότητα και η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και μια σειρά άλλα γεγονότα, συγκλίνουν κηλιδώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα.

 

Κυβέρνηση-κράτος-κεφάλαιο-ΜΜΕ-δικαστικοί μηχανισμοί επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και το λαό την ισοπέδωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Έτσι, αθωώνουν βιαστές, φυλακίζουν φοιτητές, διώκουν εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, χτυπάνε τις πορείες, συλλαμβάνουν χωρίς αφορμή, πηγαίνουν στα δικαστήρια τις απεργίες και παίρνουν ό,τι αποφάσεις θέλουν. Εξαφανίζουν βαγόνια, εκτελούν μάρτυρες, τσιμεντώνουν τα πειστήρια, κουκουλώνουν υποθέσεις που αγγίζουν την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία.

 

138 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Μάη του 1886, ο καπιταλισμός επιτίθεται παγκόσμια σε όλα τα δικαιώματα μεγιστοποιώντας την εκμετάλλευση με αύξηση των ωρών εργασίας καταργώντας το 8ωρο, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ  φέρνει 6ήμερη εργασία μετά το 13ωρο Γεωργιάδη τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το όριο συνταξιοδότησης στα 72,5, η ελαστική εργασία επεκτείνεται ενώ τα δικαιώματα παραμένουν ελάχιστα (βλ. άδειες μητρότητας και αναρρωτικές στις/στους αναπληρωτ(ρι)ες).

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ  με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης έχει φροντίσει να εμπλακούμε ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε  στις δύο πολεμικές συρράξεις, στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη με σοβαρό το οικονομικό ζήτημα της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για στρατιωτικές δαπάνες και άμεσο κίνδυνο εμπλοκής σε μια ευρύτερη πολεμική σύρραξη την ώρα που ο λαός και οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια και τη λιτότητα και περικόπτονται οι δαπάνες για τις ανάγκες τους.

 

Στην εκπαίδευση κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο  Παιδείας με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις PISA, την κατηγοριοποίηση, την απειλή καταπάτησης του απεργιακού δικαιώματος, τις διώξεις αγωνιστών απεργών εκπαιδευτικών, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, τον νόμο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών συνεχίζει την αποδόμηση και απαξίωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

3 χρόνια τώρα παλεύουν να επιβάλλουν αυτή την καταστροφική πολιτική για το δημόσιο σχολείο. 14 φορές έσυραν στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες, με σκοπό να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον επιθεωρητισμό. Όπλα τους οι αντιδημοκρατικοί και αντιαπεργιακοί νόμοι , οι απειλές , οι εκβιασμοί , η διοικητική τρομοκρατία και η προσπάθεια να σπείρουν το φόβο.

 

Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό ανυποχώρητο οργανωμένο αγώνα με το φοιτητικό κίνημα και τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις δύο μηνών, με τη μαζικότατη απεργία και τα συλλαλητήρια στις 28 Φλεβάρη, με  τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν σε μια σειρά από μέτωπα. Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ απόφαση για σκληρό ταξικό απεργιακό αγώνα με κλιμάκωση και στόχο τη Νίκη στηριγμένο σε  πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων από τα κάτω. Εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων που θα ξεπερνούν τη συναίνεση και την υποταγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τη γραμμή των συμβολικών διαμαρτυριών που αρνήθηκαν την απεργιακή κλιμάκωση με τους φοιτητές και τους κλάδους που βρίσκονταν σε απεργιακούς αγώνες (όπως στην Υγεία την εκπαίδευση κλπ).  Ακύρωσαν ακόμα και τη δυνατότητα πανεργατικής απεργίας σε κοινή ημέρα  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με προμετωπίδα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας θα διεκδικούν να νικήσουν.

Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!

Σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα να μιλήσει για ένα «νέο Σικάγο»  που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουμε οι εργαζόμενοι κόντρα στα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου και αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα ενάντια στη φτώχεια στο ύψος των πραγματικών δυνατοτήτων των επιστημών και της παραγωγικότητας της εργασίας. Να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις στα 1200 καθαρά κατώτερο μισθό και κλιμάκωση προς τα πάνω
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου 6ωρο – 30ωρο – 4ημερο χωρίς μείωση αποδοχών
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
  • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνικά αγαθά για όλους με εργατικό έλεγχο
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες – κατάργηση του ν. Χατζηδάκη- Γεωργιάδη
  • Ειρήνη και δουλειά. Περικοπή των στρατιωτικών δαπανών και κάθε εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όχι στον πόλεμο, λευτεριά στην Παλαιστίνη!
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για το σχολείο των όλων, των ίσων των διαφορετικών που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο με 2χρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση.

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την Αργεντινή που αποδεικνύουν ότι το αποστειρωμένο από κοινωνικούς αγώνες πανεπιστήμιο υπάρχει μόνο στη φαντασία των κυρίαρχων κύκλων. Αγώνες για ειρήνη αλλά και για τη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε στην συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων για την εργατική πρωτομαγιά 1η  Μαϊου στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail