Έλαβες e mail για αξιολόγηση-  ΌΛΑ όσα θέλεις να γνωρίζεις για το τι πρέπει να κάνεις!

Print Friendly, PDF & Email

Είναι οι μέρες που στις διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας βγαίνουν τα ζευγάρια αξιολογητή-αξιολογούμενου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι νεοδιόριστοι θα λάβουν mails που θα τους καλούν σε αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή οι σύλλογοι ανά τη χώρα και οι ομοσπονδίες καλούν τους νεοδιόριστους να υπογράψουν ΑΠΕΡΓΙΑ/ΑΠΟΧΗ και να απαντήσουν στον επιθεωρητή τους ότι δε θα γίνουνε “ζευγάρι”. Οι συνάδελφοι ανάλογα με το κλίμα στο σχολείο ή την περιοχή τους αντιμετωπίζουν ένα δίλλημα. Να σκύψω το κεφάλι ή να κάνω Απεργία/Αποχή; Όμως στην πραγματικότητα όταν ενημερώνονται συνειδητοποιούν σχεδόν πάντα, ότι δεν υπάρχει κανένα δίλλημα. Κανένα δίλλημα επειδή δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον, ώστε να πει ναι στην αξιολόγησή του.

Γιατί να κάνω Απεργία/Αποχή από την Ατομική Αξιολόγηση;

Γιατί πρέπει να αποφασίσεις, σε τι σχολείο θέλεις να ζήσεις στο μέλλον. Αν η αξιολόγηση δεν μπλοκαριστεί στην πράξη με τη μη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και γίνει κανονικότητα, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Θα ξυπνήσεις μια μέρα σε ένα σχολείο που κάθε 2 έτη η μονιμότητά σου και το εργασιακό σου μέλλον θα εξαρτάται από την προσωπική-υποκειμενική γνώμη κάποιου επιθεωρητή. Κάποιος θα μπαίνει στην τάξη σου και από αυτόν θα εξαρτάται η ζωή σου. Την μία θα είναι καλός, την άλλη φίλος, την τρίτη….μάντεψε.. Αν θέλεις αυτό τότε κάνε αξιολόγηση. Αν όμως θέλεις να υπερασπιστείς τα πιο βασικά σου δικαιώματα η απόφαση είναι μονόδρομος, Απεργία/Αποχή. Για τον εαυτό σου αποφασίζεις και για το μέλλον σου. Για κανέναν άλλον. Σκέψου το.

Μα είναι καλός ο σύμβουλος, να κάνω να ξεμπερδεύω

Με την αξιολόγηση δεν ξεμπερδεύεις ποτέ. Αξιολόγηση ο νεοδιόριστος θα περνά κάθε χρόνο σύμφωνα με το νόμο. Όποτε και να να τύχεις σε καλό αξιολογητή φέτος τι έγινε; Την επόμενη φορά θα είσαι τόσο τυχερή/ος; Αλήθεια νομίζει κανείς ότι οι επιθεωρητές θα τριγυρίζουν τα σχολεία για να βάζουν σε όλους άριστα; Από την 1η χρονιά εφαρμογής πέρσι, είχαμε νεοδιόριστη που πίστεψε στα λόγια του συμβούλου της ότι θα πάρει άριστα, αλλά τελικά μόνο άριστα δεν πήρε τελικά. Μετά το πρώτο σοκ τηλεφώνησε στο σύλλογό της και υπέγραψε απεργία/αποχή έστω και αργά, για την επόμενη φορά. Νόμισε ότι θα ξεμπλέξει, αλλά έμπλεξε.

Μα μας απειλούν με ποινές

Το υπουργείο αναφέρει για κάποιον λόγο(προφανώς για να εκφοβίσει) μέσα στην εγκύκλιο, τις ποινές που προβλέπονται εάν κάποιος καταδικαστεί για αδικαιολόγητη παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος. Μόνο που οι εκπαιδευτικοί που δεν αξιολογούνται δεν κάνουν τίποτα τέτοιο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν σε πλήρως νόμιμη απεργία και για αυτό πλήρως δικαιολογημένα δεν εκτελούν ένα υπηρεσιακό καθήκον. Επομένως δεν μπορεί κανένας να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό, ούτε φυσικά να τους καταδικάσει για αμέλεια υπηρεσιακού καθήκοντος. Επομένως για όσο συμμετέχει ο εκπαιδευτικός σε απεργία καμία ποινή δεν μπορεί να του επιβληθεί για αυτό, εκτός αν η κυβέρνηση καταργήσει και το δικαίωμα της απεργίας στο μέλλον. Τη συγκεκριμένη απεργία/αποχή από την ατομική αξιολόγηση δεν έχει επιχειρήσει να την βγάλει παράνομη δικαστικά το υπουργείο οπότε ισχύει κανονικά.

Μα να αξιολογηθώ για να μονιμοποιηθώ

Η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε μονιμοποίηση, αλλά ακριβώς στο αντίθετο. Καταρχήν δεχόμενος αξιολόγηση αποδέχεσαι ότι η μονιμότητά σου δεν είναι εξασφαλισμένη και αυτονόητη, αλλά θα εξαρτάται από τη γνώμη του εκάστοτε συμβούλου, άρα ουσιαστικά αποδέχεσαι ότι δεν υφίσταται μονιμότητα. Ακόμα διευθυντής εκπαίδευσης δήλωσε ότι αν δεν απείχαν οι εκπαιδευτικοί και έπρεπε να τους αξιολογήσει όλους, θα χρειαζόταν 3 χρόνια οι σύμβουλοι μόνο για τους νεοδιόριστους του 2021. Τρία χρόνια για την 1η αξιολόγηση, ενώ θεωρητικά πρέπει για τους δόκιμους να γίνεται κάθε χρόνο. Ποια μονιμοποίηση λοιπόν θα πάρει αυτός που θα αξιολογηθεί και πότε; Καμία πράξη μονιμοποίησης δεν εκδόθηκε στους λίγους που αξιολογήθηκαν πέρσι, αντίθετα πήραν e-mail να ξανα-αξιολογηθούν και φέτος. Τέλος, μετά τις τελευταίες τροπολογίες δόκιμος και πλήρως μονιμοποιημένος εκπαιδευτικός έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και προστασίες του νόμου, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, το ίδιο καθεστώς, απλά διεκδικούμε και την τυπική έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης.

Μα αν είμαι μόνος ή μόνη 

Μόνος θα είναι όποιος υποδέχεται τον επιθεωρητή του, θα είναι μόνος απέναντί του μέσα στο σχολείο. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είμαστε όλοι μαζί, στηρίζοντας το ελεύθερο σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, στηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση των ομοσπονδιών μας, θα είμαστε οι πολλοί, πιασμένοι χέρι χέρι έξω από τα σχολεία όταν ίσως κάποιος είναι μόνος μέσα.

Ποια είναι η διαδικασία;

Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν από την υπηρεσία τους mail με το οποίο ενημερώνονται ότι ορίστηκαν τα ζευγάρια αξιολογητή-αξιολογούμενου και ότι είναι να περάσουν αξιολόγηση. Συνήθως το mail πάει στο σχολείο και καλείται ο διευθυντής να ενημερώσει τον εκπαιδευτικό. Από τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός υπογράφει Απεργία/Αποχή (κατεβάστε τη δήλωση εδώ: Δήλωση-Απεργία-Αποχή-ΔΟΕ-από-ατοική-αξιολόγηση), αυτή πρωτοκολλείται στο μητρώο του σχολείου και ο διευθυντής ενημερώνει απαντώντας στο mail ότι ο κάτωθι εκπαιδευτικός συμμετέχει στην Απεργία/Αποχή της ΔΟΕ με την δήλωσή του που έχει πρωτοκολληθεί με τον συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου. Οι σύμβουλοι σε αρκετές περιοχές έχουν ήδη ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να πιέσουν και να ενοχλήσουν όσους συναδέλφους δηλώνουν απεργία/αποχή, ωστόσο αν παρόλη την ενημέρωση κάποιοι εμφανιστούν στα σχολεία για να αξιολογήσουν, ο εκπαιδευτικός για εκείνη την ώρα κάνει στάση εργασίας και ενημερώνει αμέσως τον τοπικό σύλλογο εκπαιδευτικών.

Τέλος ας ρίξουμε μια ματιά στην περσινή εμπειρία από την 1η εφαρμογή της αξιολόγησης:

Σύμβουλος μπουκάρει απροειδοποίητα σε ειδικό σχολείο, πιέζει να γίνει αξιολόγηση και βαθμολογεί με 1 στα 10

Διευθυντής κλείδωσε εκπαιδευτικούς στο σχολείο, ενώ είχε μπει κρυφά σύμβουλος για αξιολόγηση

Σύμβουλος αξιολόγησε δασκάλα γενικής ως παράλληλη στήριξη, βγάζοντας την από την τάξη μαζί με το παιδί

Εκπαιδευτικός αξιολογήθηκε, βγήκε από την τάξη και ξέσπασε σε κλάματα

Πηγή: https://e-wall.net/47846/elaves-mail-gia-axiologisi-ola-osa-theleis-na-gnorizeis/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail