ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Print Friendly, PDF & Email

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. 5/9/11 Προς: τα μέλη, ΜΜΕ

A.Π: 69 Κοιν: ΔΟΕ

ΘΕΜΑ: ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η ελληνική κοινωνία προετοιμάζεται για το σκληρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου 2 /Μεσοπρόθεσμου αλλά και το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλαν με τον εκβιασμό της 6ης , αυτή τη φορά, δόσης της «βοήθειας» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα και με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, οδηγούν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται όχι απλά ορατές, αλλά κραυγαλέες οι επώδυνες συνέπειες των κοινωνικά άδικων και ατελέσφορων πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Βάζουν στο στόχαστρο το δημόσιο τομέα, τις κοινωνικές υπηρεσίες Παιδεία, Υγεία και φέρνουν την εφεδρεία και τις απολύσεις, ενώ στοχεύουν στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Την ίδια ώρα ενισχύονται προκλητικά οι τράπεζες (108 δις πήραν σε 2 χρόνια) και οι μεγάλες επιχειρήσεις – οι οικονομικά ισχυροί. Αποδεικνύεται ότι η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων ΔΕΝ έχει τέλος ενώ το χρέος αντί να μειώνεται με τα μέτρα αυτά, αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οδηγούμαστε όλο πιο βαθιά στο τούνελ.

Η επίθεση στο εισόδημα είναι ασύλληπτη και βάρβαρη.

 

· Οι μισθοί συρρικνώνονται συνεχώς προς τα κάτω με διάφορα προσχήματα (πάγωμα ωρίμανσης, περικοπή κινήτρου απόδοσης, καθιέρωση εισφορών, μείωση του αφορολόγητου), που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση κατά 300 ευρώ το μήνα για Οκτ. Νοε, Δεκ., ενώ το «επονομαζόμενο» νέο ενιαίο μισθολόγιο (δεν πρόκειται ούτε για νέο ούτε για ενιαίο), θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και κυρίως φέρνει τη σύνδεση μισθού-απόδοσης-αξιολόγησης και εξατομίκευσης του μισθού.

· Ακολουθεί ένας καταιγισμός από φόρους που ψαλιδίζουν ακόμα περισσότερο τον πετσοκομμένο μισθό (έκτακτη εισφορά, ΦΠΑ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π.) και οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.

· Τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων μετά την καταλήστευση των αποθεματικών τους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση

Η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση είναι τραγική:

· Μέσα στον Αύγουστο πέρασε ο νόμος για τα ΑΕΙ, που αποστεώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο από τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του

· Με την ανακοίνωση, των λιγότερων από τη μεταπολίτευση διορισμών (642 όταν συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 6000) το υπουργείο παιδείας προετοιμάζει για τη νέα χρονιά, τεράστια κενά, αύξηση του αριθμού των μαθητών και πάνω από 25, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και χειροτέρευση της δημόσιας εκπαίδευσης

· ταυτόχρονα μεγιστοποιεί την ελαστική εργασία με την ραγδαία αύξηση των αναπληρωτών και τη χρήση του επαίσχυντου θεσμού της ωρομισθίας – 4 ωρών!! Ενώ ανακαλύπτει και νέες σχέσεις εργασίας δουλείας (με 500 – 600 ευρώ το μήνα) με προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και Δήμων και στα σχολεία

· Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς σχολικά βιβλία!!! Προετοιμάζοντας τη νέα εποχή μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ και τη μετακύληση του κόστους των βιβλίων στους γονείς

· η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο –η περικοπή ξεπερνάει το 60%. Είναι αμφίβολο, αν τα σχολεία είναι σε θέση να καλύψουν ακόμα και τις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες, γεγονός που θα «πιέζει» σε εισβολή χορηγών και επιβάρυνση των γονέων με το κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών τους

· Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Ιδιαίτερα στην Αν. Αττική η ανεπάρκεια σχολικών αιθουσών οδηγεί κάθε χρόνο στο να συγκροτούνται τμήματα, ακόμα και άνω των 25 μαθητών, πολλές φορές σε ακατάλληλες για εκπαίδευση αίθουσες

· Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και φέτος 20 χιλιάδες προνήπια πανελλαδικά θα βρεθούν έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα ή εξαιτίας και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους εκτός σχολείου.

Είναι προφανές ότι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και η ολόκληρη η ελληνική κοινωνία οφείλουμε να αντιδράσουμε απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο:

· Τηρούμε απαρέγκλιτα το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων του Συλλόγου και της ΔΟΕ, ζητούμε από την Ομοσπονδία να το επικαιροποιήσει. Δε δεχόμαστε καμία παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και δεν εφαρμόζουμε αυθαίρετες προφορικές εντολές αλλά τις ζητάμε εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται ο Σύλλογος.

· Ζητούμε να καλυφτούν τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς. Κατάργηση της ωρομισθίας. Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες με την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων.

· Τηρούμε απαρέγκλιτα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει ξεκάθαρα την αναλογία 1 δάσκαλος προς 25 μαθητές το ανώτερο. Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδέχονται τα υπεράριθμα τμήματα ούτε ατομικά, ούτε οι Σύλλογοι Διδασκόντων.

· Να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης και καμία τάξη υποδοχής.

· Απαιτούμε την παρουσίαση από το ΠΥΣΠΕ όλων των κενών και την άμεση κάλυψη τους, ώστε να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα.

· Ζητούμε στα κενά που ανακοινώνονται από τη Διεύθυνση να αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο και τα κενά των τάξεων υποδοχής, να καλυφτούν και να λειτουργήσουν οι τάξεις κανονικά.

· Απαιτούμε να βγαίνουν όλα τα κενά στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

· Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση τη σύμπτυξη κλασικών και ολοήμερων τμημάτων στα νηπιαγωγεία, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ουσιαστική λειτουργία τους καθώς και στη λειτουργία της πρωινής ζώνης.

· Δεχόμαστε όλα τα παιδιά στα ολοήμερα με δήλωση του γονέα και χωρίς βεβαίωση του εργοδότη όπου δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί. ΔΕΝ αποκλείουμε κανένα παιδί.

Είναι αναγκαίο ο κλάδος να προχωρήσει στο συντονισμό του αγώνα, σε πανεκπαιδευτικό επίπεδο (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, γονείς) και με άλλους κλάδους μέχρι την ανατροπή του Μεσοπρόθεσμου και όσων το στηρίζουν.

Για τη στήριξη όλων των παραπάνω το Δ.Σ. αποφάσισε:

1. Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Παρασκευή 9/9 στις 12:00, στο 3ο Δ.Σ. Κορωπίου. Θα γίνει ενημέρωση των νέων συναδέλφων.

2. Θα παρακολουθήσει το συντονισμό των Συλλόγων και ΕΛΜΕ όσο και το συντονισμό πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων.

3. Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να ενημερώσουν τους γονείς, από την πρώτη μέρα, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπισή τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Ρούπας Ελένη Κανελλοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση