Σχετικά με την σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» – επικοινωνία στα κλειστά λόγω κρουσμάτων covid 19 τμήματα σχολείων& νηπιαγωγείων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 133 – 20/10/20                                                                     Προς: ΔΟΕ, ΣΕΠΕ, τα μέλη

 

Το Υπ. Παιδείας έρχεται για άλλη μια φορά να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις και στοχεύσεις σχετικά με την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι οδηγίες του ΙΕΠ και η εγκύκλιος ξεχνάνε την περσινή χρονιά και τις παραινέσεις  προς τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη  εξ αποστάσεως με κάμερα σε «εθελοντική βάση» αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ύλη και δεν μπορεί να είναι γίνει διδασκαλία.

Ουδέποτε συγκέντρωσαν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς – ποτέ δε ρώτησαν – και αγνόησαν την αρνητική εμπειρία από την περσινή εμπειρία της σύγχρονης εξ αποστάσεως που είναι και γνώμη των γονέων η οποία δηλώνεται ευρέως.

  • Στη φετινή εγκύκλιο εντελώς αυθαίρετα και απαράδεκτα – θεωρούν υποχρεωτική τη διδασκαλία με κάμερα στα τμήματα (δημοτικού – στα νηπιαγωγεία παραμένει προαιρετικό) που κλείνουν λόγω κορωνοϊού για 14 μέρες. Αγνοούν το αυτονόητο ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ – ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ – ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ το Υπ. Παιδείας ως υποχρεωτικό κάτι για το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει την παροχή όλων των διευκολύνσεων και του εξοπλισμού δωρεάν για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να μην αποκλείεται κανένας.
  • Από την άλλη οφείλουν να απαντήσουν πως ζητάνε να γίνεται η εξ αποστάσεως με καθήλωση των παιδιών έως 12 χρονών στην οθόνη όταν όλες οι επιστημονικές οδηγίες γι αυτές τις ηλικίες τη θεωρούν επικίνδυνη για πάνω από δύο ώρες την ημέρα για οποιαδήποτε δραστηριότητα – πόσο μάλλον για μάθημα!!
  • Την ίδια στιγμή το Υπ. Παιδείας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την αμερικάνικη πολυεθνική CISCO γεγονός που διατηρεί στην πραγματικότητα εκτεθειμένα τόσο τα προσωπικά δεδομένα όσο και τα μεταδεδομένα των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών και αρνείται να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε ως προϋπόθεση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  • Με τις οδηγίες του ΙΕΠ μάλιστα ζητιέται η κατάρτιση 6ωρου προγράμματος, με υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθητών με απουσίες και με κανονική παράδοση της ύλης και μάλιστα με βιβλίο ύλης.  Αποκαλύπτουν έτσι ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν δεν είναι η στήριξη των παιδιών και η κάλυψη των μορφωτικών κενών αλλά η κατοχύρωση στη συνείδηση όλων ότι μπορεί να λειτουργεί ένα σχολείο κανονικά με όλα του τα στοιχεία (ωράριο, κάλυψη ύλης, έλεγχος, πειθαρχικοί κανόνες κλπ) και εξ αποστάσεως μέσω της κάμερας, με πρόσθετη εποπτεία και έλεγχο ακόμα και από την κανονική δια ζώσης λειτουργία.

Προετοιμάζουν  το σχέδιο του ΟΟΣΑ για πλήρη αντικατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση που το αποφασίσει η κυβέρνηση είτε για οικονομικούς λόγους και περικοπή προσλήψεων είτε ως καταστολή των κινητοποιήσεων, όπως είδαμε τώρα απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις. Αυτό άλλωστε αποτυπώνονταν τόσο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ όσο και στο πόρισμα διαλόγου για την Παιδεία το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με πρόσχημα την πανδημία να αποδεχτούμε ότι μπορεί να γίνεται κανονική διδασκαλία με την κάμερα σε αντικατάσταση της δια ζώσης.

Με βάση αυτά, στην εγκύκλιο και στις πιέσεις για υποχρεωτική διαμόρφωση προγράμματος και διεξαγωγή διδασκαλίας με κάμερα (σύγχρονη εκπαίδευση) και μάλιστα υποχρεωτικά αποκλειστικά από το σύστημα WEBEX. Μήπως για να ενεργοποιήσουν ένα μηχανισμό καταγραφής, εποπτείας και επικείμενης αξιολόγησης ;

 

Με αφορμή κρούσματα COVID 19 σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικά σχολεία ευθύνης μας.

Αναφορικά με τις οδηγίες σύνταξης προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που αποστέλλονται από τη Δ/νση (τμήμα Εκπαιδευτικών θεμάτων), σχολικούς συντονιστές/σχολικές συντονίστριες και Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων στους εκπαιδευτικούς για την περίπτωση που το τμήμα τους κλείσει λόγω κρούσματος covid 19, επισημαίνουμε:

  1. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ (livestreaming) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ (ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ), της Δ.Ο.Ε. και ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ. Συντάσσουμε άμεσα πρακτικό υπόδειγμα Πρακτικό εξ αποστάσεως . ( ΕΔΩ : Απόφαση Κ ΣΩΤΗΡΙΟΥ)
  2. Η Δ/νση και το τμήμα εκπαιδευτικών θεμάτων που θα πρέπει να γνωρίζουν τι επικρατεί στα σχολεία αρμοδιότητάς τους να σέβονται τα πρακτικά συλλόγων διδασκόντων για το ζήτημα της εξ αποστάσεως.
  3. Το ΥΠΑΙΘ, η Δ/νση και οι συντονιστ(ρι)ες εκπαίδευσης αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τη μόρφωση των παιδιών μας όφειλαν να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς να πληροφορηθούν από τους μαθητές τους αν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να ανταποκριθούν σε εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» σε περίπτωση συνολικού κλεισίματος των σχολείων και όχι να τους ζητούν να συντάξουν προγράμματα για το θεαθήναι!!! Σε ερώτημα του συλλόγου μας για τα ωρολόγια προγράμματα που για την εξ αποστάσεως η  τοποθέτηση του Δ/ντη Εκπαίδευσης ήταν ότι απλά τα προωθεί στην περιφέρεια. Δεν ελέγχει, δεν εγκρίνει, δε φέρει ευθύνη.
  4. Οι σχολικές συντονίστριες/σχολικοί συντονιστές όταν αποστέλλουν οδηγίες στους εκπαιδευτικούς οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των μαθητών μας, την προσβασιμότητα και καθολικότητα που πρέπει να εγγυάται η δημόσια εκπαίδευση.
  5. Επιμένουμε να λέμε σχολεία ΑΝΟΙΧΤΑ με όλα τα μέτρα αραίωσης, συνεχή testσε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του τμήματος μας κάνουμε ο,τιδήποτε από το σπίτι μας και με τα δικά μας ατομικά μέσα. Από τη στιγμή που κλείνει ένα τμήμα λόγω κρούσματος, οι μαθητές μαζί με τον εκπαιδευτικό του τμήματος είναι για 14 ημέρες σε καραντίνα (10 εργάσιμες)καθώς είναι υποψήφια θύματα να νοσήσουν από covid..Επιπλέον η σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» από το σπίτι προϋποθέτει ότι ο εκπαιδευτικός μαζί και οι μαθητές του (όλες/όλοι) πρέπει να έχουν γραμμή δωρεάν internet και ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ και κάμερα που τους έχει παραχωρήσει το ΥΠΑΙΘ για να μπορούν να κάνουν σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» – επικοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εκπαιδευτικό ή τους μαθητές να συμμετάσχουν από τη στιγμή που δεν τους έχουν παρασχεθεί τα παραπάνω μέσα.
  6. Κανένας δε βάζει «διαδικτυακές απουσίες» στους μαθητές του! Καταγγέλλουμε μια τέτοια διαδικασία και την κοινοποιούμε και στους γονείς.
  7. Σε όσες/όσους εκπαιδευτικούς ζητιέται να συντάξουν προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την περίπτωση που κλείσει το τμήμα τους λόγω κρούσματος covid 19, με την υποχρεωτική χρήση της σύγχρονης εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» (σύστημα webex) να προκαλούν άμεσα συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων και να συντάσσεται πρακτικό που να δικαιολογεί την αδυναμία σύνταξης τέτοιου προγράμματος λόγω παντελούς έλλειψης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και έλλειψης μέσων που έχουν δωρεάν παρασχεθεί από το ΥΠΑΙΘ (Η/Υ, δωρεάν σύνδεση στο INTERNET) αλλά και να καταγράφεται η κάθετη άρνηση των εκπαιδευτικών στην αποδοχή της παραβίασης του προσωπικού τους ασύλου – χώρου, δηλ. της οικογενειακής τους εστίας – κατοικίας, καθώς και ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας της καθήλωσης των μαθητών επί ώρες μπροστά από έναν Η/Υ.
  8. Στην περίπτωση που ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια του Σχολείου και οι σχολικοί συντονιστές επιμένουν να συνεχίζουν τις πιέσεις στις/στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» – επικοινωνίας χωρίς την εξασφάλιση των παραπάνω προϋποθέσεων για μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι συνάδελφοι να ενημερώνουν άμεσα το Δ. Σ. του Συλλόγου για να παρεμβαίνει άμεσα.
  9. Επιμένουμε στην πάγια θέση του σωματείου μας ότι για τους μαθητές μας δίνουμε και θα δώσουμε και την ψυχή μας και όποτε χρειαστεί (που το απευχόμαστε) στην περίπτωση που κλείσει το τμήμα μας ή το σχολείο μας λόγω κρουσμάτων του ιού covid 19 θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της εκπαιδευτικής επικοινωνίας και διατήρηση της παιδαγωγικής σχέσεις με όρους ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών μας και χωρίς να παραβιάζονται βασικοί κανόνες ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών.
  10. Ιδιαίτερα για τα τμήματα νηπιαγωγείων επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτο να απαιτείται πρόγραμμα σύγχρονης εξ αποστάσεως καθώς είναι φανερό ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή διδασκαλίας ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες.

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς – μέλη του σωματείου μας να μην αποδεχτούν σε καμία περίπτωση την εφαρμογή της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματός τους από την τάξη στην περίπτωση που υπάρχουν μαθητές που αδυνατούν να προσέλθουν στα σχολεία τους. Είναι ευθύνη του  ΥΠΑΙΘ να προσλάβει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα τους ανατεθεί η κατ’ οίκον διδασκαλία των μαθητών αυτών και ο εκπαιδευτικός που θα αναλάβει σε συνεννόηση με τους γονείς να αποφασίσουν τον τρόπο διδασκαλίας του παιδιού.

Για όλα τα παραπάνω παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη στα μέλη του σωματείου μας.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει ανάλογη θέση και να καλύψει τους συναδέλφους για όλες τις περιπτώσεις σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όχι μόνο για την απευθείας από την τάξη. Να αποκαλύψει το συνολικό σχέδιο του Υπουργείου με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail