Απόφαση για τον ορισμό των 800 Ολοήμερων Σχολείων

ΑΠ. 26 / 7-6-10           Προς :  Υπ. Παιδείας, Περιφέρεια, ΠΥΣΠΕ, 2ο Γραφείο ΠΕ Αν. Αττικής.,

Συλλόγους Γονέων και Γονείς, ΔΟΕ,  Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ,

Ομοσπ. Γονέων, τα Μέλη.

Θέμα: Απόφαση για τον ορισμό των 800 Ολοήμερων Σχολείων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, με απόφασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου, κάλεσε τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αποκλειστικό θέμα : «Λειτουργία 800 Ολοήμερων Σχολείων κατά το Σχ. Έτος 2010-11». Απαρτία δεν υπήρξε, ωστόσο ήταν μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων που παρευρεθήκαμε, υπήρξε εκπρόσωπος και από τα 16 σχολεία που έχουν οριστεί ως Ολοήμερα και ανήκουν στο Σύλλογό μας και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ουσιαστική.

Το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση-ενημέρωση που διεξήχθη και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα κατέληξε στα εξής.

Θεωρεί, πως το τέλος του Σχ. Έτους που επιλέγει από το Υπουργείο να γίνει η ανακοίνωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εκβιαστικό χαρακτήρα, με δεδομένο από τη μία ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος και από τη άλλη τα χρονικά περιθώρια, για να συγκληθούν τα συνδικαλιστικά όργανα και να καθορίσουν τη στάση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα. Το Υπουργείο με τη μέχρι τώρα στάση του απέναντι στον κλάδο συνολικά δε μας έχει πείσει, ούτε για τις καλές του προθέσεις, ούτε για τη μεθοδικότητα και την οργάνωση με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα της εκπαίδευσης, το αντίθετο μάλιστα.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας. Ο κλάδος είναι υπέρ του Ολοήμερου Σχολείου και οι θέσεις του, μεταξύ των άλλων, έχουν ψηφιστεί και στην τελευταία Γ.Σ. της ΔΟΕ (Ιούνιος 2009) και έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο και σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Στην ανακοίνωση όμως του συγκεκριμένου προγράμματος και με τον τρόπο τον οποίο αυτό έγινε, υπάρχουν πολλά αρνητικά και θολά σημεία, από τα οποία επιχειρούμε να σταχυολογήσουμε τα πιο σημαντικά:

• Κάθε χρόνο τα Ολοήμερα Σχολεία στελεχώνονται από τους συναδέλφους των ειδικοτήτων περίπου το Νοέμβριο ή και αργότερα. Με αυτούς τους ρυθμούς σκοπεύει να συνεχίσει το Υπουργείο, ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα από το νέο Σχ. Έτος;
  • Διαθέτουν όλα τα σχολεία, που ορίστηκαν ως Ολοήμερα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις (αίθουσα πληροφορικής, γυμναστήριο, βοηθητικοί χώροι, επαρκείς αύλειοι χώροι, κ.α.), ώστε να υποστηριχτεί στην πράξη το «νέο πρόγραμμα» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο;
  • Εφόσον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα «νέα σχολεία» «δεν επιφέρουν δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό», με ποιο τρόπο πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή;
  • Δεν είδαμε καμία παιδαγωγική τεκμηρίωση τόσο για την αναγκαιότητα; όσο και για τις αντοχές, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων να παραμένουν για 7 ώρες καθημερινά στο σχολείο. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που επιβαρύνεται το πρόγραμμά τους με επιπλέον αμιγώς διδακτικά αντικείμενα. Επίσης δεν είδαμε καμία παιδαγωγική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος των αγγλικών από την Α’ τάξη.
  • Με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί στην πράξη το εύηχο σύνθημα του Υπουργείου «Η τσάντα θα μείνει στο σχολείο», όταν δεν προβλέπονται ώρες μελέτης στο πρόγραμμα μέχρι της 2:00;  Μετά από αυτό το εξαντλητικό ωράριο θα ακολουθεί και το διάβασμα στο σπίτι;
  • Θα στελεχωθούν οι ειδικότητες με μόνιμους συναδέλφους ή θα συγκροτηθεί μια νέα στρατιά αναπληρωτών ή πολύ χειρότερα ωρομίσθιων συναδέλφων ή μήπως θα καλυφθούν τα κενά με συναδέλφους από τη Δευτεροβάθμια και τι ωράριο θα έχουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι;
  • Θα λειτουργούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχολεία δύο ταχυτήτων, τα 800 Ολοήμερα και τα υπόλοιπα. Συνιστά αυτό ισότητα στην εκπαίδευση; Για ποιο χρονικό διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν αυτά τα 800 Ολοήμερα; Προβλέπεται να προχωρήσει το Υπουργείο σε κάποια αξιολόγηση του προγράμματος; Αν σχεδιάζεται αξιολόγηση μετά από ποιο χρονικό διάστημα , κάτω από ποιο πλαίσιο και από ποιους θα υλοποιηθεί;
  • Υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, πάνω από 25, από το νέο Σχ. Έτος. Εάν αυτό τελικά συμβεί, είναι σε θέση από μόνο του να ακυρώσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης των οποιονδήποτε σχεδίων του Υπουργείου.

Με βάση το σκεπτικό και τους προβληματισμούς που εκθέσαμε παραπάνω, ως Δ.Σ. εκτιμούμε πως το πρόγραμμα για τη λειτουργία των 800 Ολοήμερων Σχολείων, δε θα μπορέσει να προχωρήσει ουσιαστικά.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Να είναι ενιαίο 12χρονο δημόσιο, υποχρεωτικό, δωρεάν για όλα τα παιδιά, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να μορφώνει αντί να καταρτίζει, να αναπτύσσει την κριτική σκέψη και τη συνθετική ικανότητα. Θέλουμε να αλλάξουμε το σημερινό σχολείο, αλλά οι αλλαγές πρέπει να υπηρετούν τους μαθητές και την κοινωνία και όχι την αγορά και την πολιτική των περικοπών.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να προχωρήσουν άμεσα στην πραγματοποίηση  Συλλόγου Διδασκόντων, στα Σχολεία που έχουν οριστεί ως Ολοήμερα, να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις του Συλλόγου και τους δικούς τους προβληματισμούς και αφού εκφράσουν ανεπιφύλακτα τις απόψεις-εκτιμήσεις τους γύρω από το θέμα να τις κοινοποιήσουν με πρακτικό υπηρεσιακά προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα και προς το Σύλλογο. Το Υπουργείο να λάβει υπόψη του τους Συλλόγους Διδασκόντων, που με αποφάσεις τους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις –επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του Σχολείου τους και να μην  εντάξει τα σχολεία αυτά στο πρόγραμμα.

Επίσης καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις-εκτιμήσεις τους στις ενημερωτικές συναντήσεις που θα οργανωθούν από τους διευθυντές/ντριες των Σχολείων, που έχουν οριστεί ως Ολοήμερα, με τους Γονείς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στα συγκεκριμένα Σχολεία.

Τέλος, καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση για το θέμα.

Σημείωση : ο Σύλλογος Διδασκόντων συγκαλείται από το δ/ντή ή από το 1/3 των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων. Για οποιαδήποτε ζήτημα  οι συνάδελφοι και τα σχολεία μπορούν να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Ρούπας                                                                  Ελένη Κανελλοπούλου

No comments yet.