ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

 


Κορωπί: 5/9/11 Προς: Τα μέλη, Γονείς και Συλλόγους

Α.Π.: 68 Γονέων, ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας, με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου κάτω από τις επιταγές της τρόικας και στην παιδεία, κατάφεραν φέτος το αδιανόητο: να γυρίσουν τη δημόσια εκπαίδευση δεκάδες χρόνια πίσω μιας και η καινούργια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς να έχουν πάρει οι μαθητές τα βιβλία τους, ενώ φαίνεται ότι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου οι μαθητές θα μελετούν τα μαθήματά τους από φωτοτυπίες, ενώ θα τους δοθεί και ένα CD όπου θα περιέχονται τα μαθήματα σε ηλεκτρονική μορφή!!! Οδηγίες που είναι απαράδεκτες και εντελώς ανεφάρμοστες στην πράξη.

Δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε πως οι εξαγγελίες για το νέο ψηφιακό σχολείο και τα υπόλοιπα επικοινωνιακά λόγια του αέρα που ακούμε κάθε τόσο από την υπουργό παιδείας θα έφταναν μέχρι αυτό το σημείο. Η κυβερνητική προκλητικότητα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, την ίδια στιγμή που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ακούμε απίστευτες δικαιολογίες για όλο αυτό το πρωτοφανές φιάσκο που συμβαίνει φέτος, ενώ όλοι οι υπεύθυνοι βρίσκονται ακόμα στη θέση τους.

Η προκλητική στάση του υπουργείου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου, ότι το ίδιο καθυστέρησε τη διαδικασία προμήθειας χαρτιού με κανονικό διαγωνισμό, ώστε να δικαιολογήσει τη σκανδαλώδεις απευθείας ανάθεση με τριπλάσια τιμή!!! Λόγια κενού περιεχομένου οι εξαγγελίες για χρηστή διοίκηση και για εξορθολογισμό των εξόδων, όταν στην πραγματικότητα συνεχίζεται η σκανδαλώδης πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών του ελληνικού λαού για μόρφωση.

Η καθυστέρηση των βιβλίων δεν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κάποιο λάθος.

Τώρα φαίνεται καθαρά που ήθελε να οδηγήσει τα πράγματα το υπουργείο παιδείας με την κατάργηση του Οργανισμού Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων, που εξασφάλιζε την παραγωγή βιβλίων για όλα τα παιδιά με κόστος κάτω από ένα ευρώ το βιβλίο! Αλήθεια τώρα πόσο θα κοστίσει όλο αυτό το αλαλούμ του υπουργείου παιδείας και το ΜΗ βιβλίο για τους μαθητές!

Δυστυχώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, απέναντι στην οποία έχουμε υποχρέωση να αντιπαρατεθούμε δυναμικά.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η διανομή των βιβλίων, που είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, να μετατραπεί σε υπόθεση της ελληνικής οικογένειας και μάλιστα με δικά της έξοδα. Γονείς και εκπαιδευτικοί θα παλέψουμε μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα και με την απόφαση της ΔΟΕ:

  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, σε συνεργασία με το Σύλλογο, να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς για το πρόβλημα και να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν ή να πάρουν χρήματα είτε από γονείς είτε από οποιοδήποτε χορηγό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Να μην αποδέχονται βιβλία από το εμπόριο, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στους γονείς να ψάχνουν και να πληρώνουν
  • Να μην αποδεχτούμε να διατεθούν χρήματα γι αυτά από τις σχολικές επιτροπές, των οποίων η χρηματοδότηση έχει ήδη περικοπεί κατά 60% και δε φτάνει ούτε για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
  • Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί (γονείς-εκπαιδευτικοί) με κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ουσιαστικά πρόκειται για τα χρήματα που οφείλει το κράτος στα σχολεία, για την κάλυψη οποιουδήποτε εκπαιδευτικού υλικού χρειαστούν οι εκπαιδευτικοί
  • Το Υπουργείο να δώσει λύση στο ζήτημα, για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά, και να διανεμηθεί το σύνολο των βιβλίων στους μαθητές πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Ρούπας Ελένη Κανελλοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση