Για την εγγραφή των προνήπιων στα νηπιαγωγεία

Print Friendly, PDF & Email

 

Κορωπί: 30/5/11 Προς: Δ/νση Εκπαίδευσης

Α.Π.: 63 Αν. Αττικής,

Συναδέλφους

Θέμα: Για την εγγραφή των προνήπιων στα νηπιαγωγεία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Κώστας Σωτηρίου» καταγγέλλει την προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλλει την αποπομπή των προνήπιων από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καταγγέλλει τη Δ/ντρια εκπαίδευσης, η οποία έδωσε προφορική οδηγία στο σεμινάριο των νηπιαγωγών προκειμένου να ΜΗ γράφουν κανονικά τα προνήπια (να μην κρατάν τα απαραίτητα δικαιολογητικά).

1. Η προφορική αυτή οδηγία είναι παράνομη (άλλωστε γι’ αυτό δε δίνεται και εγγράφως από τη διοίκηση, όπως θα έπρεπε). Δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί την εγγραφή σε παιδί ηλικίας 4-6 ετών που έρχεται στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αντίθετα το κράτος οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα (αίθουσα και νηπιαγωγούς), για να εξασφαλίσει τη φοίτηση όλων των παιδιών. Η συρρίκνωση της προσχολικής αγωγής στον ένα χρόνο αποδυναμώνει το ρόλο και τα αποτελέσματα της προσχολικής αγωγής στα παιδιά.

2. Επιδιώκει να δημιουργεί την αίσθηση στους γονείς ότι δεν έχει υποχρέωση το δημόσιο νηπιαγωγείο να πάρει όλα τα παιδιά και ότι δεν έχουν προοπτική να ικανοποιηθούν. Έτσι να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις και να πιέζουν λιγότερο για τη λειτουργία επιπλέων τμημάτων.

3. Βάζει τις νηπιαγωγούς, ως υπεύθυνες στα μάτια της κοινωνίας να «διώχνουν» τα παιδιά, προετοιμάζοντας τη συρρίκνωση του δημόσιου νηπιαγωγείου, χωρίς να φαίνεται η εντολή και η κατεύθυνση της διοίκησης και του Υπουργείου.

Τα παραπάνω εντάσσονται στην εφαρμογή του σχεδίου για συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων νηπιαγωγείων προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και να μειώσει δραστικά τους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών νηπιαγωγών, στα πλαίσια της επιβολής των βάρβαρων περικοπών που συναποφάσισε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της μείωσης κατά 150 χιλιάδες τους εργαζόμενους στο δημόσιο!!!

Στο σύλλογό μας βιώνουμε εδώ και χρόνια την αποπομπή δεκάδων προνηπίων σε πολλές πόλεις (Κορωπί, Παιανία, Μαρκόπουλο, Πόρτο- Ράφτη κ.λ.π.) λόγω έλλειψης σχολικής στέγης, με ευθύνη του Υπουργείου και των Δήμων. Ωστόσο έχουμε πετύχει να λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχει αίθουσα επιπλέον τμήμα και να μην διώχνονται τα προνήπια (1ο και 3ο Λαυρίου, 3ο και 4ο Καλυβίων, 4ο Κερατέας κ.λ.π.)

Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε ότι :

1. Θα δώσουμε τη μάχη να κρατήσουμε όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια, στα δημόσια νηπιαγωγεία. Γράφουμε όλα τα παιδιά στις εγγραφές, ενημερώνουμε το γραφείο και το δήμο και απαιτούμε τη δημιουργία νέων τμημάτων όπου είναι απαραίτητο (οπωσδήποτε εκεί που υπάρχουν αίθουσες), ενημερώνουμε τους γονείς (άμεσα και με γράμμα του Συλλόγου) και τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας και με το Σύλλογό μας, για να εξασφαλιστεί αίθουσα και νηπιαγωγοί.

2. Καλούμε και τη Δ/ντρια εκπαίδευσης να επανορθώσει την αυθαίρετη προφορική οδηγία και μαζί με τον προϊστάμενο του 2ου γραφείου Αν. Αττικής να κάνουν τώρα όλες τις ενέργειες, για να λειτουργήσουν όλα τα επιπλέον τμήματα που έχει ανάγκη η περιοχή και να μην διωχτεί κανένα παιδί 4-6 ετών.

3. Κανένα τμήμα πάνω από 25 νήπια – να ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη.

4. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης – που δεν καλύφθηκαν φέτος και να δημιουργηθούν επιπλέον όπου χρειάζονται. Να μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μεγάλο αριθμών αλλοδαπών.

5. Δεν αποδεχόμαστε την παραβίαση του ωραρίου και την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας του νηπιαγωγείου. Υλοποιούμε τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου για εφαρμογή του κλασσικού προγράμματος του νηπιαγωγείου και ενημερώνουμε τους γονείς για αυτό. Όπου επιχειρηθεί να επιβληθεί η πρωινή λειτουργία 7-8 προκηρύσσουμε καθημερινά στάση εργασίας και καλύπτουμε στη νηπιαγωγό τυχόν παρακράτηση του μισθού από το ταμείο του Συλλόγου.

6. Δεν αποδεχόμαστε τη σύμπτυξη κλασσικού και ολοήμερου τμήματος ούτε μόνιμα ούτε προσωρινά (περίπτωση αδειών). Απαιτούμε η διοίκηση να λειτουργήσει επιπλέον τμήματα και να έχει επιπλέον νηπιαγωγό στο γραφείο για την κάλυψη των αδειών.

Διεκδικούμε : Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Κατάργηση των νόμων για την αποκέντρωση και της Υπ. Απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείου στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κανένα παιδί 4-6 χρονών έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Μείωση του αριθμού των παιδιών σε 15 ανά τμήμα. Όχι στη σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Στήριξη της ειδικής αγωγής στα νηπιαγωγεία. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών ίση με τους δασκάλους και εξίσωση με τη δευτεροβάθμια για όλους. Γενναία χρηματοδότηση, επαρκής σύγχρονη και ασφαλής σχολική στέγη και εξοπλισμός των δημόσιων νηπιαγωγείων. Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών (2000) και μόνιμο βοηθητικό προσωπικό στα νηπιαγωγεία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Ρούπας Ελένη Κανελλοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση