19/2/21 ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΔΕ/ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ

ΑΠ: 184/ 17-02- 2021                                                 Προς: τους εκπαιδευτικούς ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ, τα μέλη , ΣΕΠΕ, ΔΟΕ

Επικαιροποιούμε την ανακοίνωσή μας ΑΠ 181  Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων στα ειδικά σχολεία!! Μέτρα για να σταματήσουν να είναι χώροι υπερμετάδοσης  τα Ειδικά Σχολεία

Προκηρύσσουμε 1-3 ώρες στάση εργασίας συμπληρωματικά στην στάση εργασίας της ΔΟΕ για τους εκπαιδευτικούς του Eιδικού  Δημοτικού/Νηπιαγωγείου  Λαυρίου την Παρασκευή 19/2/21

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου την Παρασκευή 19-2-21, στις 14:00, στην ΠΔΕ Αττικής μαζί με  την ΠΟΣΕΠΕΕΑ.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι

Είχαμε καταγγείλει  και στην προηγούμενη αναστολή σχ. μονάδων τους όρους λειτουργίας των ειδικών σχολείων που παρέμειναν  ανοιχτά καθ όλη τη διάρκεια αναστολής των σχ. μονάδων γενικής αγωγής.

Από την Τετάρτη  10 – 2 – 2021 ανεστάλη, για δεύτερη φορά μέσα στη φετινή σχολική χρονιά, η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων εξαιρώντας και πάλι τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Μέσα στο χειρότερο και πιο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας του ιού covid 19 οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων οδηγούνται από το ΥΠΑΙΘ, εγκαταλειμμένοι στο έλεος της πανδημίας του κορωνοϊού, να λειτουργούν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Όπως επισημαίνει και ο ΠΟΣΕΠΕΑ:

1. Τα Ειδικά σχολεία δεν προστατεύονται σε καμία περίπτωση σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τη λίστα, η οποία αναρτάται καθημερινά στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ με τα στοιχεία των σχολείων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων. ( βλ. ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, Ειδικό Ημαθίας).
  2. Οι μαθητές δεν φορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μάσκα και δεν είναι εύκολο να τηρήσουν αποστάσεις και μέτρα προστασίας υγιεινής.
  3. Πολλοί μαθητές μας παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα λόγω και άλλων υποκείμενων νοσημάτων επομένως χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.
  4. Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες αδυνατούν να τηρήσουν τις αποστάσεις.
  5. Οι οδηγίες που προβλέπονται εκτός από τη μη χρήση μάσκας για συγκεκριμένους μαθητές είναι οι οδηγίες που αφορούν στο σύνολο των εκπαιδευτικών δομών. Δεν έχουν δοθεί επιπλέον προστατευτικά μέσα.
  6. Το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλαγή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα τμήματα ανά μία διδακτική ώρα και οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε πολλά τμήματα του κάθε σχολείου.
  7. Οι μαθητές/τριες συγχρωτίζονται στα σχολικά λεωφορεία χωρίς ορθή (ή με απουσία) χρήσης μάσκας καθώς προσέρχονται από διαφορετικούς Δήμους.
  8. Από τη στιγμή που ΟΛΑ τα άλλα σχολεία είναι κλειστά στις συγκεκριμένες περιοχές, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα λειτουργίας του σχολείου και εφαρμογής του ημερήσιου προγράμματος.

Συγκεκριμένα στο ειδικό σχολείο ευθύνης του συλλόγου μας που βρίσκεται στο Λαύριο η λειτουργία της μονάδας έχει δυσκολέψει ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ λόγω

• εργασιών στον προαύλιο χώρο δεν υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού και μαθητές και εκπαιδευτικοί παραμένουν στους  εσωτερικούς χώρους του σχολείου με ανοιχτά παράθυρα ανεξαρτήτου καιρικών συνθηκών.
  • μειωμένου προσωπικού δεδομένου των αδειών ειδικού σκοπού που δικαιούνταν και πήραν εργαζόμενοι και δεν αντικαταστάθηκαν με νέες προσλήψεις.
  • της αποκλειστικής μεταφοράς των μαθητών με λεωφορείο (συγχρωτισμός μαθητών διαφορετικών τμημάτων/δήμων κλπ)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΆ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΊΩΝ. ΟΣΟ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!

!Αναστολή λειτουργίας στα ειδικά για άμεση λήψη μέτρων για την αραίωση και ασφαλή λειτουργία τους.

!Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανοιχτά αλλά απόλυτα ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολεία:

Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί και πρώτοι από όλους οι εργαζόμενοι (εκπαιδευτικοί και ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό) στα ειδικά σχολεία στον εμβολιασμό.

Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, εξεύρεση διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία, πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων, πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, τοποθέτηση επιπλέον δάσκαλου σε κάθε σχολείο, διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, σχολικό νοσηλευτή σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.).

Ενώνουμε τη φωνή μας με την ΠΟΣΕΠΕΕΑ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ) που εξήγγειλε ήδη  απεργία για τους εργαζόμενους ΕΕΠ ΕΒΠ, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για τις περιοχές που επιβάλλεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη 16/2/2021

Καλούμε άμεσα το ΥΠΑΙΘ να αναστείλει τη λειτουργία των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων για άμεση λήψη μέτρων για την αραίωση και ασφαλή λειτουργία τους.

Ως σύλλογος ανάλογα με τη στάση του ΥΠΑΙΘ θα επανέλθουμε για να προσδιορίσουμε τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων.

ΔΟΕ

Αρ. Πρωτ. 1350 Αθήνα 15/2/2021

Προς

τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ειδικά σχολεία. Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής δίχως λήψη μέτρων προστασίας. Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία και την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών. Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει αναδείξει από την αρχή του σχολικού έτους το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών για τη λειτουργία των Σχολείων δίχως τη  διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές κι εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στις συνεχώς ανοιχτές σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, μονάδες που αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να είναι οι μονάδες Ε.Α. ανοιχτές και υγειονομικά ασφαλείς με μείωση των μαθητών ανά τμήμα,  μαζικές προσλήψεις όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με πρόβλεψη για τις απουσίες των εργαζομένων (ευπαθείς ομάδες γονείς …)  συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, βελτίωση των υποδομών κλπ.

Μετά από τόσους μήνες η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξακολουθεί να «παίζει» με την υγεία των εκπαιδευτικών του επιστημονικού-βοηθητικού προσωπικού και των μαθητών. Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία,  στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας.  Είναι μεγάλη, πλέον, η οργή των συναδέλφων που εργάζονται στα Ειδικά σχολεία για την εγκατάλειψη και την κυβερνητική αδιαφορία που βιώνουν. Είναι, άλλωστε, αυτοί που μαζί με το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, στηρίζουν όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά με αναπηρία, ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει καλέσει την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εγκαταλείψει την επικίνδυνα ανεύθυνη τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» που έχει επιλέξει και ακολουθεί και να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

• Τη μέριμνα για τη συχνή διενέργεια δωρεάν tests Covid-19 σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π., οδηγούς, συνοδούς και σε όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με μαθητές (στις σχολικές μονάδες), έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κάτι που θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτές.
  • Τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό όσων εργαζομένων στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., το επιθυμούν.
  • Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες με την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων υποδομών.
  • Την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς με μείωση, ταυτόχρονα, του αριθμού των μαθητών ανά μέσο.
  • Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθαριότητας) στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με την  πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν άδειες είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η Υπουργική Απόφαση. Είναι, επίσης, απαραίτητο να τονιστεί ότι στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που δεν πληρούν τις τελευταίες προϋποθέσεις για ειδική άδεια, η πιθανή έκθεση των οποίων σε  μόλυνση μπορεί να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
  • Την εξασφάλιση επάρκειας σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγείας και προστασίας, καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ε.Ο.Δ.Υ.
  • Τη διεπιστημονική υποστήριξη των μαθητών που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Η κατάσταση, όμως, είναι, πλέον, εκρηκτική. Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ. οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Η απουσία μέτρων (ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές) είναι βέβαιο ότι μετατρέπει τις σχολικές μονάδες σε εστίες μετάδοσης του ιού.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και  Ε.Β.Π. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, την Τρίτη 16/2/2021 στις  2:00 μ.μ. και για τη διευκόλυνση των συναδέλφων κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού-3 πρώτες του απογευματινού κύκλου.