‼ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ(!) ΚΑΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ 🆘 Ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας για τις ανθρώπινες ζωές πρέπει να σταματήσει τώρα! ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ  9 – 3 – 2021 στις 13:00

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 191/ 8-03- 2021                                                                 Προς: τα μέλη, ΔΟΕ

 

(Το Δ. Σ. του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 – 14:00 για τους συναδέλφους του  Ειδικού Σχολείου Λαυρίου)

 

Σε συνέχεια των ανακοινώσεών μας για την ασφαλή  λειτουργία των σχολείων μας αλλά και ιδιαίτερα των ειδικών σχολείων.

Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια της ζωής μαθητή που φοιτούσε σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Αττικής, λόγω COVID-19. Η σκέψη και η καρδιά μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την οικογένειά του, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του, που θρηνούν το χαμό ενός νεαρού παιδιού, του δικού τους παιδιού.

Ανεξάρτητα πού κόλλησε το παιδί και ποιος κόλλησε ποιον, το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε σειρά κρουσμάτων σε πολλά  ειδικά σχολεία και δείχνει ότι η συνεχιζόμενη λειτουργία τους χωρίς απολύτως κανένα μέτρο προστασίας μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.   Είναι προκλητική η συνεχιζόμενη αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ και η πλήρης αδράνεια που «ποντάρει» στην τύχη τις ζωές όλων.

Στην ίδια κατεύθυνση με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης – που ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα ενίσχυσης του  δημόσιου συστήματος υγείας (Δημιουργία ΜΕΘ, μόνιμους διορισμούς υγειονομικών, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, τεστ και εμβολιασμό για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα σε Υγεία και Παιδεία κλπ) ενώ επιδίδεται μόνο στα πλήρως αναποτελεσματικά  –  όπως αποδεικνύονται – lockdown και κατασπαταλάει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για την καταστολή, τα ΜΜΕ και τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες.  Αρνείται να πάρει  στα σχολεία και τη δημόσια εκπαίδευση και συνεχίζει το αλαλούμ αντικρουόμενων ισχυρισμών και επικίνδυνων πρακτικών που προκαλούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.

Μια ανοικτά, μια κλειστά, πάντοτε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών,  η κυβέρνηση και το Υπ Παιδείας υποβάλει την εκπαίδευση σε ένα μαρτύριο ανασφάλειας, κινδύνου και αιφνιδιασμού. Μια κολλάει, μια δεν κολλάει, πάντοτε όμως δεν μειώνεται ο συνωστισμός στην τάξη, δεν προσλαμβάνεται επιπλέον εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και δεν γίνονται καθημερινά τεστ σε όλους, ούτε εμβόλια.  Μοναδική σταθερά,  η επιμονή στη μη λήψη απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων – αγνοώντας ένα χρόνο τώρα τα μέτρα που προτείνει το εκπαιδευτικό κίνημα – εν μέσω πανδημίας. Η εμμονή στην επιβολή της μονιμοποίηση της τηλεεκπαίδευσης που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και στο  «άνοιξε-κλείσε», επειδή ΔΕΝ κοστίζει και φυσικά στην επιβολή της πιο αντιδραστικής εκπαιδευτικής πολιτικής (αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση – χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων). Είναι γνωστό για το υπουργείο άλλωστε, ότι έτσι αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση, ως σχέση κόστους-κέρδους , όμως οι μαθητές μας ΔΕΝ είναι κόστος, ΕΙΝΑΙ το μέλλον! Οδηγούν σε μια χαμένη χρονιά για όλα τα παιδιά ! και παίζουν με τις ζωές μας!!

Πέρα όμως από τη γενική εικόνα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην ειδική εκπαίδευση. Εκεί το υπουργείο δείχνει να έχει χάσει ακόμα και το νόημα των λέξεων. Οπότε πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα βασικά.

Τα ειδικά σχολεία είναι και αυτά σχολεία!

Όταν το Υπ. Παδείας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στις γενικές δομές εκπαίδευσης, δεν μπορεί να το κάνει ούτε στις ειδικές, από τη στιγμή που δεν έχει λάβει κανένα επιπλέον μέτρο. Εκτός από θανατηφόρα επικίνδυνο ( μετά και το θάνατο στο ΕΕΕΚ Πειραιά)  είναι και απόλυτα αντιεκπαιδευτικό και αναχρονιστικό να ξεχωρίζει ένα μέρος της παιδείας, ως κάτι διαφορετικό, ως κάτι «ειδικό». Τα ειδικά σχολεία δεν είναι ιδρύματοποιημένα περιβάλλοντα, ούτε πρέπει να τα αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση  και να τα  χρησιμοποιεί  ως ιδρύματα.

Η κατάσταση πλέον είναι δραματική και δυστυχώς το θέμα δεν είναι μόνο παιδαγωγικό ή εκπαιδευτικό. Είναι ζήτημα ζωής. Τα ειδικά σχολεία λοιπόν εκπέμπουν SOS! Δεν γίνεται να παραμένουν ανοχύρωτα και ανοικτά χωρίς κανένα απολύτως μέτρο.

  • χωρίς επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα
  • χωρίς αραίωση των παιδιών στη μεταφορά
  • χωρίς καμία μέριμνα για εντοπισμό, καταγραφή και κυρίως για συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,
  • χωρίς να έχει γίνει ούτε ένας εμβολιασμός εργαζόμενου σε Ειδικό Σχολείο με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας
  • χωρίς επιπλέον προσωπικό καθαριότητας παρά τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις και τις τυμπανοκρουσίες  του υπ Παιδείας .

Τα Ειδικά Σχολεία οφείλουν να ακολουθούν την κατάσταση των υπόλοιπων σχολείων. Στα ειδικά σχολεία δεν διδάσκουν υπεράνθρωποι, ούτε φοιτούν άτρωτοι μαθητές. Κινδυνεύουν και αυτοί κάθε ώρα και στιγμή και δικαιούνται προστασία.

Μοναδική λύση είναι το άνοιγμα όλων των σχολείων, με τα επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία όλων.

Απαιτούμε:

Άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων, με ενιαία αντιμετώπιση των ειδικών και των γενικών σχολείων όπως τα έχουμε κατ’ επανάληψη προσδιορίσει (μέχρι 15 μαθητές, Μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, μαζικά τέστ και πρόταξη των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, αποσυμφόρηση των δρομολογίων στη μεταφορά των μαθητών, προσλήψεις προσωπικού καθαρότητας, ενίσχυση των υποδομών).

Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας.

Καλούμε τους συναδέλφους των Ειδικών Σχολείων να πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Τρίτη 9 – 3 – 2021 στις 13:00.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail