Ψήφισμα για τη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Λαυρίου

Print Friendly, PDF & Email

Εμείς οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στο Ειδικό Νηπ/γείο και το Ειδ. Δημ. Σχολείο Λαυρίου, οι εκπαιδευτικοί των μαθητών και οι φορείς που συμπαραστεκόμαστε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι δύο σχολικές μονάδες δηλώνουμε τα εξής :

Τα ειδικά σχολεία επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι ανάγκες στην κοινωνία με παιδιά με ειδικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Η πολιτεία συνολικά διατηρεί υποβαθμισμένη την ειδική αγωγή και κατά βάση οδηγεί σε απόγνωση τους γονείς,που, στις περισσότερες περιπτώσεις, καλούνται να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημά τους, με την οικονομική τους επιβάρυνση, καταφεύγοντας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αναζήτηση χορηγών.

Η εγκατάλειψη από την πολιτεία της ειδικής αγωγής φαίνεται ανάγλυφα, τόσο στην μη εξασφάλιση της αναγκαίας σύγχρονης κατάλληλης με όλες τις προδιαγραφές σχολικής στέγης όσο και του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην κάλυψη ακόμα και με αναπληρωτές των σχολείων αυτών.

Σε αυτό το γενικότερα προβληματικό πλαίσιο είμαστε αντιμέτωποι με την πρόθεση από τη μεριά του Δήμου Λαυρεωτικής να γίνει μετακίνηση του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Λαυρίου σε άλλο κτίριο, προκειμένου να λειτουργήσει ο δεύτερος βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου στο χώρο που σήμερα στεγάζονται αυτά. Την ίδια στιγμή δεν έχει εξασφαλιστεί κανένας συγκεκριμένος χώρος ο οποίος είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει τη λειτουργία των δύο σχολικών μονάδων.

Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, χωρίς εκπτώσεις και αυτό οφείλει η πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια, Υπ. Παιδείας) να το εξασφαλίσει για όλα τα παιδιά.

Δεν αποδεχόμαστε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να γίνονται “μπαλάκι” και να μεταφέρονται κάθε λίγο από το ένα κτίριο στο άλλο, όταν αυτά τα παιδιά είναι ακριβώς αυτά που χρειάζονται, περισσότερο από όλα, σταθερό περιβάλλον για να λειτουργήσουν.

Απαιτούμε την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης για τα ειδικά σχολεία του Λαυρίου

Δηλώνουμε προς κάθε αρμόδιο ότι :

1.Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τελεσίγραφα ούτε τετελεσμένα. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την ουσιαστική «έξωση από το σχολικό κτίριο που σήμερα λειτουργεί το σχολείο, το οποίο είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπές αν δεν εξασφαλιστεί μια ανάλογη ή καλύτερη λύση με μονιμότερα χαρακτηριστικά στη λειτουργία του παρέχοντας την αναγκαία εξοικείωση και ασφάλεια στα παιδιά μας που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε αντιπαράθεση τα παιδιά μας με τα παιδιά άλλων συμπολιτών μας (πχ βρεφονηπιακού). Οφείλει ο Δήμος και η πολιτεία ευρύτερα να εξασφαλίσει στέγη για όλες τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Δεν μπορεί τα κάθε είδους ευρωπαϊκά προγράμματα να καθορίζουν την πολιτική του Δήμου – καθώς επικαλούνται ότι το σημερινό κτίριο είναι κατασκευασμένο με ευρωπαϊκή επιχορήγηση για βρεφονηπιακός. Αν δεν υπάρξει άλλη λύση και μέχρι να βρεθεί τέτοια απαιτούμε να αλλάξει η χρήση του κτιρίου και να παραμείνουμε εδώ.

2. Απαιτούμε την κάλυψη του ποσού των 300.000 ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του παλιού βρεφονηπιακού σταθμού Λαυρίου, ο οποίος σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου (Ιανουάριος του 2014) θα ανακαινιστεί και θα υποδεχτεί μόνιμα τη λειτουργία του ειδικού Νηπ. Και δημοτικού σχολείου.

3. Απαιτούμε να εξευρεθούν (παραχώρηση από το σχέδιο, αγορά οικοπέδου κλπ) χώροι για την κατασκευή σύγχρονων με όλες τις προδιαγραφές δημόσιων κτιρίων για τη λειτουργία όλης της σειράς ειδικών σχολείων από το Νηπιαγωγείο, δημοτικό, Γυμνάσιο και ειδικό ΤΕΕ όπου θα μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

4. Απαιτούμε τη στελέχωση των ειδικών σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες, βοηθητικό προσωπικό).

Καλούμε το δήμο Λαυρεωτικής, την περιφέρεια Αττικής, το Υπ. Παιδείας και τη Δ/νση ΠΕ Αν. Αττικής και τους Δήμους των οποίων τα παιδιά με ειδικές ανάγκες καλύπτονται από τα ειδικά σχολεία του Λαυρίου να συντονιστούν και να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος γιατί τα παιδιά μας δεν μπορεί να τα αντιμετωπίζουν ως “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”

Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στη ζωή.
 
Αξίζουν σ’ αυτή τη γη, ό, τι και τα άλλα παιδιά : Ισότητα, Αγάπη, Σχολείο.
Απαιτούμε αυτά που μας αξίζουν. Δεν παρακαλούμε.

 

Δηλώνουμε τέλος ότι θα συντονίσουμε τον αγώνα όλων των παρακάτω για να ικανοποιηθούν τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών μας στην ειδική εκπαίδευση και την αξιοπρεπή ζωή.

Σύλλογος γονέων του Ειδικού ΔΣ Λαυρίου
Οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού ΔΣ Λαυρίου

 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail