Σταματήστε να παίζετε με τις ζωές των αναπληρωτών

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

12/8/20

Μετά τις υποσχέσεις για ισάριθμες με πέρσι προσλήψεις αναπληρωτών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εν μέσω Αυγούστου, ήρθε η ώρα που το υπουργείο άφησε να διαρρεύσει η πικρή αλήθεια για χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους.

Ά φάση με κάλυψη του 70% των κενών! Προφανώς καθότι στα τέλη Αυγούστου, δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αριθμός κενών ανά περιοχή, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μία Α΄ φάση με κενά κατά προσέγγιση προς τα κάτω(!) και φυσικά πολύ κατώτερη των αναγκών. Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προσλήψεων και όχι για τα τμήματα και τους μαθητές που θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς στον αγιασμό, αλλά ούτε και για τις αδικίες που δημιουργούνται στις προσλήψεις. Όμως οι αναπληρωτές δεν είναι επικουρικό κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά το 1/3 του προσωπικού και χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν σχολεία.

Ά φάση χωρίς προσλήψεις σε ΖΕΠ και σε παράλληλη στήριξη! Για τις προσλήψεις ΖΕΠ κρύβονται πίσω από τις γνωστές γραφειοκρατικές δικαιολογίες τους που όμως δεν ευσταθούν. Οι ανάγκες είναι γνωστές και έχουν κατατεθεί από τον Ιούνιο. Ομοίως για την παράλληλη στήριξη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τι έγινε με τις δήθεν εξασφαλισμένες πιστώσεις που δήθεν ήταν ισάριθμες με την περσινή χρονιά; Με ποια δικαιολογία ανοίγουν τα σχολεία χωρίς παράλληλη στήριξη και τάξεις υποδοχής; Προφανώς στην αντίληψή του υπουργείου η στήριξη της ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης αλλοδαπών  μαθητών μπορεί να περιμένει και για μερικά παιδιά τα σχολεία να μην ανοίγουν στην ώρα τους. Πρόκειται άραγε για το γνωστό «μπακαλίστικο» κόλπο για την «εξασφάλιση πιστώσεων»; Δηλαδή μειώνουν το χρόνο εργασίας για τους αναπληρωτές στην παράλληλη για να αυξηθούν οι πιστώσεις με τα ίδια λεφτά, αφού θα είναι μικρότερες σε διάρκεια; Μήπως ετοιμάζουν δραστική μείωση των προσλήψεων σε παράλληλη και ΖΕΠ; Δυστυχώς εγείρονται τεράστια ερωτηματικά για τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Οι αναπληρωτές εν μέσω της δήλωσης περιοχών, πρέπει να γνωρίζουν ΤΩΡΑ τι θα γίνει με τις προσλήψεις αυτές και το υπουργείο αντί διαρροών, οφείλει να ενημερώσει ΤΩΡΑ υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη κάθε αναβολή η περικοπή σε προσλήψεις  και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Ο εφιάλτης των τμηματικών προσλήψεων επιστρέφει! Ξαφνικά πισωγύρισμα και εδώ. Πολλές μικρές φάσεις προσλήψεων, αντί για μεγάλη φάση από την αρχή, για όλες τις ειδικότητες και ανάγκες, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και τεράστιες αδικίες στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Οι απορριφθέντες λόγω παραβόλου είναι αόρατοι για μερικούς! Με την δημοσίευση της πρόσκλησης δήλωσης περιοχών, εκπνέει και η τελευταία ελπίδα 10.000 εκπαιδευτικών, που είναι αντιμέτωποι με την τριετή ανεργία και ένα φάντασμα παραλογισμού που απαιτεί παράβολα και πίνακες διορισμού για να προσλαμβάνει αιώνιους αναπληρωτές. Οι ζωές των συναδέλφων μας δεν κοστίζουν 3 ευρώ.

Προσλήψεις από προσωρινούς πίνακες! Κερασάκι στην τούρτα αλχημειών και αδικίας είναι οι προσλήψεις μέσω πινάκων που επισήμως περιέχουν λάθη. Η λαχτάρα για εφαρμογή του νόμου-καρμανιόλα   4589/2019 που απαξίωσε το πτυχίο και την προϋπηρεσία χιλιάδων ανθρώπων, οδηγεί σε προσλήψεις βασισμένες σε λάθη και σε ένα κυκεώνα προβλημάτων που θα ακολουθήσουν μια τέτοια διαδικασία.

Διορισμοί ειδικής αγωγής! Οι διορισμοί αυτοί είναι πολύ λίγοι, πολύ αργά, μέσω ενός πολύ άδικου συστήματος. Κερδήθηκαν από την πίεση που άσκησε το κίνημα των αναπληρωτών και δεν παραχωρήθηκαν από καμία κυβέρνηση. Αντί να επιχαίρουν οι κρατούντες οφείλουν να σιωπούν, καθώς κράτησαν αδιόριστους αυτούς τους ανθρώπους μέχρι και 18 χρόνια.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει ΤΩΡΑ να συγκροτηθεί να απαντήσει και να απαιτήσει:

• Άμεσους μαζικούς διορισμούς με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
  • Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές.
  • Αύξηση των πιστώσεων για τις δομές ΖΕΠ, παράλληλης στήριξης και ειδικοτήτων.
  • Λύση για τους απορριπτέους του παραβόλου. Όχι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες.
  • Κατάργηση του νόμου 4589/2019

Να υπάρξει άμεσα καταγγελία και παρέμβαση από τη ΔΟΕ και τους συλλόγους για να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί το σχέδιό σε βάρος των αναπληρωτών και των μαθητών.