Οδηγός για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς-Γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, παλεύουμε για αυτά!

Print Friendly, PDF & Email

Οδηγός Αναπληρωτών

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

εδώ και πολλά χρόνια το καθεστώς της αδιοριστίας, της αναπλήρωσης και γενικότερα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως και σε άλλους κλάδους, γιγαντώνεται. Ο ηλεκτρονικός οδηγός που επισυνάπτεται πιο πάνω, είναι ένα προϊόν συλλογικής προσπάθειας μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται σε Συλλόγους και ΕΛΜΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ο συνδυασμός που στηρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο- Π.Α.ΜΕ.). 

Απευθύνεται σε όλους εσάς, με στόχο την ενημέρωση για τα εργασιακά σας δικαιώματα και τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο που καλείστε να περάσετε μέχρι να βρεθείτε στις σχολικές τάξεις. Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξούμε να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση της κοινής δράσης όλων των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Επιδιώκουμε να φωτίσουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και τις συνέπειες που έχουν αυτές στην εκπαίδευση των μαθητών. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι μία ακόμα πτυχή της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την πολιτική την οποία εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που υλοποιούν πιστά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος τους είναι η εκπαίδευση να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, σαν ιδιωτική επιχείρηση δηλαδή, με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος για το κράτος, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τσακισμένα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα να διαπαιδαγωγούνται αντίστοιχοι μαθητές, με αποσπασματικές «δεξιότητες» αντί για ολόπλευρη μόρφωση, έτοιμοι να αποδεχθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χωρίς δικαιώματα.

Στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων και πιστή στις παραπάνω κατευθύνσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί στο έπακρο τις συνθήκες της πανδημίας για να ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών και οι προσλήψεις μέσω των Διευθυντών Εκπαίδευσης, που εγκλωβίζουν ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς στην «ομηρία» της αναπλήρωσης και στη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα – τη στιγμή που οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς είναι πλέον εκρηκτικές.

Στις σελίδες της έκδοσης επιχειρούμε να αναδείξουμε τον ρόλο των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς, με στοιχεία για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Επίσης, περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο πρόσληψης, την τοποθέτηση και ανάληψη υπηρεσίας στο σχολείο. Ακόμα, δίνουμε στοιχεία για όσα ισχύουν σχετικά με το ωράριο, τα μισθολογικά και τις άδειες των αναπληρωτών.

Τέλος, μέσα από αυτή την έκδοσή, αναδεικνύουμε την ανάγκη για την οργάνωση της κοινής δράσης, του συλλογικού αγώνα, μέσα από τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ώστε ενωμένοι σε αγωνιστική κατεύθυνση, πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι αγώνες των τελευταίων χρόνων, η πείρα και η εμπειρία που όλοι αποκτήσαμε δείχνουν τον δρόμο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail