Μες στο ΜΟΥΣΕΙΟ!! Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Μαΐου

Print Friendly, PDF & Email

Από  ΣΕΑ ( ΣΎΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ )

“Μικρά και μεγάλα, δημόσια και ιδιωτικά Μουσεία υποδέχονται και φέτος με ελεύθερη είσοδο τους επισκέπτες, εορτάζοντας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOMOS. Ανάμεσά τους, τα ελληνικά κρατικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ προσφέρουν τις περισσότερες και πιο πλούσιες δράσεις για το κοινό. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες όλα τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που παράγεται και την επαφή των Μουσείων με το κοινό τους, μετατρέποντας τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό.”

και

Ο λόγος της ελευθέρας εισόδου είναι ότι η 18η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, μέρα που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites). Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα δημόσια μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο, στις 18 Μαΐου, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας. Εξαιρετικές δράσεις για τα παιδιά μας αλλά και για μας!!

Το πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 είναι διαθέσιμο εδώ. IMD_2023_Program_WEB.pdf (icom.museum)

 

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 | Μουσείο Ακρόπολης | Επίσημος ιστοχώρος (theacropolismuseum.gr)

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail