Δελτίο Τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου Π.Ε. « Κ. Σωτηρίου» Επίκληση σε νομοθεσίες – βαρίδια για μαθητές, γονείς  και εκπαιδευτικούς,  αποδοχή στα 25αρια τμήματα! Διαλύουν τη ζωή των αναπληρωτών  με μετακινήσεις λίγες μέρες μετά την πρώτη τοποθέτηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ  108 – 10/9/2022                                                        Προς : τα μέλη , ΔΟΕ, Ενώσεις και συλλόγους γονέων, Δ/νση Αν. Αττικής, ΥΠΑΙΘ

 

Η  παράσταση διαμαρτυρίας ( ΕΔΩ οι λόγοι της κινητοποίησης)   που πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο μας  Π.Ε. « Κ. Σωτηρίου»  την Πέμπτη 8/9 . Παρευρέθηκαν εκτός των 5 μελών του Δ.Σ.  του συλλόγου μας και 15 συνάδελφισσες/οι από διάφορα σχολεία ευθύνης μας καθώς και  ο πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου.

Παρουσία του Δ/ντη Εκπαίδευσης και του προϊσταμένου Εκπαιδευτικών θεμάτων αλλά και διοικητικών υπαλλήλων

  • Αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα της μεταφοράς του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Αν. Αττικής.
  • Επισημάναμε το απαράδεκτο μοίρασμα εκπαιδευτικών  παράλληλης στήριξης
  • Υποστηρίξαμε όλα τα αιτήματα των συλ. διδασκόντων που ζητούσαν διχοτομήσεις (των 3ου Δ.Σ. Καλυβίων, 3ου  Δ.Σ. Μαρκοπούλου και 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου), την τριχοτόμηση στην Ε΄ τάξη του 1ου Δ.Σ Πόρτο Ράφτη και τη μη σύντμηση τμημάτων στο   3ο Δ.Σ. Κερατέας.  Θέσαμε το απαράδεκτο παιδαγωγικά και υγειονομικά των 25 μαθητών στην  τάξη και τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς υπάρχουν ολόκληρες  περιοχές με 25αρια τμήματα  χωρίς δυνατότητα -βάσει νομοθεσίας-  διχοτόμησης. Φαινόμενο που οδηγεί σε αδιέξοδο γονείς να εγγράφουν και να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε απόσταση 7-10 χλμ μακριά από τον τόπο κατοικίας αλλά και το τραγελαφικό να πηγαίνει το ένα παιδί σε ένα σχολείο και το αδελφάκι του να αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλο. Δεκάδες μαθητές που έρχονται από μετεγγραφές αδυνατούν να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους.
  • Εκθέσαμε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών από τα σχολεία μας ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του ΕΙΔΙΚΟΥ Δ.Σ. Λαυρίου.  Να ενημερώσουμε ότι στα κενά του ΟΠΣΥΔ δεν δινόταν καθόλου η επιλογή του Ειδκού Δ.Σ. Λαυρίου!!!

 Καταγγείλαμε

  • ότι εκκρεμούν μεταβολές-βελτιώσεις θέσης των συναδέλφων ακόμα και μονίμων συναδέλφων αλλά και των νεοδιόριστων πριν την τοποθέτηση αναπληρωτών
  • την ενέργεια της υπηρεσίας να ανακοινώνει νέες υπεραριθμίες μετά τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ! ( βλ. 3ο    Δ.Σ. Μαρκοπούλου που υπάρχει το αίτημα για διχοτόμηση και ανάγκη κάλυψης ολοημέρου) προκειμένου  να εξασφαλίσει εκπαιδευτικούς για να τους μετακινήσει σε σχολεία που προκύπτουν πρωινά κενά.  Καταγγείλαμε συγκεκριμένα στις υπεραριθμίες και το πώς αυτές κρίθηκαν.
  • τις  τοποθετήσεις αναπληρωτών (ιδιαίτερα των ειδικοτήτων) μέσω του opsyd με απόκρυψη- εξαφάνιση- προτεραιοποίηση κενών από τη Δ/νση σε εφαρμογή του κόφτη κενών του υπουργείου με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΣΥΔ.
  • το μοίρασμα ενός εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε 2-3 μαθητές και μάλιστα για πρώτη φορά νηπιαγωγού σε διαφορετικά σχολεία που απέχουν 15 χλμ χωρίς μεταξύ τους σύνδεση με συγκοινωνία. Ζητήσαμε να μας κοινοποιηθεί η οδηγία του ΥΠΑΙΘ που απαγορεύει την τοποθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης  σε τμήμα με  2 και 3 μαθητές με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη  ( γεγονός που αφαιρεί τη δυνατότητα για πλήρη και ολοκληρωμένη στήριξη σε κάθε μαθητή χωριστά).

Τέθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών αλλιώς δεν θα καλυφθούν όλα τα κενά των σχολείων σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας !

Τέθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου του 3ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου  η αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων καθώς στο σχολείο που φοιτούν και τα παιδιά του το πρόγραμμα του ολοημέρου κάθε χρόνο  αναπτύσσεται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις ενώ οι ανάγκες των εργαζόμενων γονέων είναι τεράστιες. Απαίτησε την ίση αντιμετώπιση για κάλυψη όλων των σχολείων και να μη δοθεί καμία προτεραιοποίηση στα χαρακτηρισμένα ως «διευρυμένου ολοημέρου» σχολεία, θεσμό τον οποίο κατήγγειλε ως προεκλογικό πυροτέχνημα αλλά και  ως αντιπαιδαγωγικό απουσία βοηθητικών χώρων και χώρων εκδηλώσεων.

Απαιτήσαμε:

  • να ανακοινώνουν δημόσια όλα τα κενά και να τα δίνουν όλα στους αναπληρωτές να επιλέξουν οι ίδιοι με βάση τη σειρά και τα μόριά τους και όχι με βάση τις προτεραιότητες της Δ/νσης
  • να δοθεί η δυνατότητα για επανατοποθετήσεις τόσο νεοδιόριστων όσο και των αναπληρωτών – ιδιαίτερα αυτών που αδικήθηκαν από την απόκρυψη κενών λόγω προτεραιοποίησης πριν την επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών
  • έστω και τώρα να μας δοθούν τα κενά που καταγράφει η Δ/νση ( το έχουμε ζητήσει και με γραπτό αίτημα) για να μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων όπως τις καταγράφουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων.

Ο Δ/ντης Εκπαίδευσης τοποθετήθηκε ως εξής:

  • Σε ότι αφορά το 1ο ΚΕΔΣΥ απάντησε ότι δεν είναι στην ευθύνη της Δ/νσης καθώς και το ζήτημα της μη πρόσληψης των σχολικών νοσηλευτών που αφορά την ΠΔΕ Αττικής.
  • Για τα αιτήματα διχοτόμησης/τριχοτόμησης ενημέρωσε, με τη βοήθεια της διοικητικής υπαλλήλου,  ότι θα εισηγηθεί θετικά για έγκριση στην περιφερειακή διεύθυνση μόνο αν υπάρχουν εγγεγραμμένοι 25 μαθητές και 2 διαγνώσεις από το ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  παραθέτοντας τον αντίστοιχο  αριθμό πρωτοκόλλου και σύνοψη της διάγνωσης . Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι μαθητές της Α΄ τάξης έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΔΑΣΥ αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Επίσης είπε ότι τα όποια αιτήματα θα διαβιβασθούν στην περιφέρεια και όταν εγκριθούν θα διχοτομηθούν και η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες!!! Έμεινε στο γράμμα του νόμου αρνούμενος να δεχτεί τα πραγματικά δεδομένα των σχολείων όπως του τα παραθέσαμε (κτιριακά, υγειονομικά και παιδαγωγικά) Δεν πήραμε απάντηση γιατί η δ/νση δίνει  εντολή να μην εγγραφεί μαθητής στο 1ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη -που ανήκει- για να μη γίνουν οι μαθητές 51 και τριχοτομηθεί η τάξη αλλά να μετακινηθεί στο 2ο  ΔΣ Π. Ράφτη σε τάξη με ήδη 24 μαθητές σε  ακατάλληλη αίθουσα.

 

Δεν απαντήθηκε το γεγονός ότι με την καθυστέρηση στην λύση των κατατμήσεων τμημάτων (Δ/νση και περιφέρεια εκπαίδευσης) υπονομεύεται η λειτουργία των  σχολείων που επί ένα μήνα θα πρέπει να περιμένουν και να αλλάζουν αριθμό τμημάτων και προγράμματα!!!

Σημειώνουμε ότι με αυτή την καθυστέρηση και την επίκληση της εφαρμογής του νόμου επιλεκτικά (καθώς παρακάμπτουν τη νομοθεσία για τη χωρητικότητα των αιθουσών και το δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς  που ανήκουν ) προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στη μη δημιουργία των αναγκαίων τμημάτων και να περιορίσουν τις προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών. Επίσης με τις εκβιαστικές απαγορεύσεις μεταγραφής μαθητών στο σχολείο που ανήκουν οδηγούν τα σχολεία  μας  σε υποβάθμιση (π.χ. το 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου, 3ο Δ.Σ. Καλυβίων ) με ότι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Δεν απάντησε στην καταγγελία μας ότι με την μετακίνηση συναδέλφου νεοδιόριστης ως λειτουργικά υπεράριθμης από το 3ο ΔΣ Μαρκοπούλου υπονομεύεται η διχοτόμηση και η πλήρης κάλυψη του ολοημέρου.

 

  • Για τις βελτιώσεις θέσεων -υπηρεσιακές μεταβολές είπε ότι θα γίνουν όλες μόλις μπορέσει το ΠΥΣΠΕ και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτές όλες όσες υπάρχουν κενά στα σχολεία που ζητάνε οι συνάδελφοι και δυνατότητα να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία των ζητημάτων που θέταμε ως σύλλογος μας καταλόγισε ότι με την παρουσία μας εκεί θέλουμε να «δημιουργούμε εντυπώσεις» και δεν τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους!  Δεν απάντησε  στην επισήμανση ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των βελτιώσεων δημιουργεί αναστάτωση στα σχολεία και τις ζωές των συναδέλφων.

Παραδόξως βέβαια το ίδιο απόγευμα 8/9 όπως και το επόμενο 9/9  όχι μόνο δεν ανακοινώθηκαν  οι βελτιώσεις που αναμέναμε  αλλά «μετακινήθηκαν για το καλό της υπηρεσίας» και  αναπληρωτές (σχολεία όλης της Αν. Αττικής)  χωρίς αίτησή τους  καταστρατηγώντας έτσι τον πίνακα κατάταξης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ήδη είχαν νοικιάσει σπίτια, δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο κλπ

Θυσία στο επικοινωνιακό προφίλ του υπουργείου και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Επανατοποθετούν νεοδιόριστους που χαρακτηρίζουν λειτουργικά υπεράριθμους ενώ υπάρχει κενά στο σχολείο. Μετακινούν αναπληρωτές επίσης αυθαίρετα – χωρίς τη θέλησή τους, παραβιάζοντας την τοποθέτησή τους με βάση τον πίνακα μετά την τοποθέτηση τους από τον ΟΠΣΥΔ και το Υπ. Παιδείας !! Μετακινήσεις που αδικούν κατάφορα τους συναδέλφους και στα σχολεία που καλούνται να ξανασχεδιάσουν  με τα νέα δεδομένα το πρόγραμμα και τη λειτουργία μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν τον αγιασμό!!

Ακόμα  από την υπεύθυνη διοικητικό ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν εγκρίσεις παράλληλης στήριξης 12ωρες για τα νήπια από το ΚΕΔΑΣΥ. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί τραγική εξέλιξη τόσο για τα νήπια και την πρώιμη παρέμβαση που μπορεί να επιτευχθεί όσο και για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.  Θα διερευνήσουμε την έκταση του και θα οργανώσουμε τη  συλλογική μας παρέμβαση για να το σταματήσουμε.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για:

  • Άμεσα νέες προσλήψεις και πλήρη κάλυψη όλων των πραγματικών κενών
  • Την κατάτμηση όλων των τμημάτων που ζητάνε οι σχολικές μονάδες.
  • Την αποκατάσταση όλων των άδικων μετακινήσεων.
  • Την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων βελτίωσης θέσης που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από το ΠΥΣΠΕ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ : Ο σύλλογος Καλεί όλους τους συναδέλφους που υποχρεώθηκαν σε μετακίνηση με αυθαίρετο τρόπο και παραβιάζεται η σειρά τους στο πίνακα είτε αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα – όπως ότι νοίκιασαν σπίτι στην περιοχή πρώτης τοποθέτησης και ξαφνικά καλούνται να επιβαρυνθούν με επιπλέον μετακίνηση με ότι αυτό σημαίνει – ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΗ. Να ενημερώσουν άμεσα το σύλλογο για την ένστασή τους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail