ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ: ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Ή ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΕΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ;

Print Friendly, PDF & Email

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε τον αντιεκπαιδευτικό ν. 4692/2020, ο οποίος αποδομήθηκε στο σύνολό του και προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αντίδραση που εκφράστηκε με μεγάλες και συνεχείς κινητοποιήσεις.

Η αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση είναι μια από τις ρυθμίσεις που «ξεχωρίζουν», γιατί είναι ξεκάθαρη η επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση-χειραγώγηση, να στοχοποιήσει Συναδέλφους και να κατηγοριοποιήσει σχολεία μέσα από φόρμες, ποσοτικοποιημένους δείκτες και με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο. Η αντίδραση του Κλάδου είναι δεδομένη και θα χρησιμοποιηθεί κάθε όπλο, που έχουμε στη διάθεσή μας, από τον Σεπτέμβριο που προγραμματίζεται να ξεκινήσει η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενταγμένη βέβαια στο πλαίσιο που ακροθιγώς αναφέρουμε παραπάνω και που έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Με αφορμή παραταξιακές ανακοινώσεις στον Σύλλογό μας αλλά και αποφάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρατηρούμε να γίνεται ένας αγώνας λαϊκισμού από τη μία και από την άλλη να αναφέρονται ανακρίβειες και να παραποιείται η πραγματικότητα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να παίζονται πάνω σ’ αυτό μικροπαραταξιακά παιχνίδια. Το έχουμε θέσει και σε επίπεδο ΔΣ του Συλλόγου και θα κρατήσουμε, για την ώρα, χαμηλούς τόνους, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για ορισμένα ζητήματα, ώστε να ξέρετε πώς έχει το θέμα και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απεργία-Αποχή δεν μπορεί να προκηρύξει Πρωτοβάθμιο Σωματείο. Έχει αναλυθεί εξαντλητικά το θέμα από τη νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας και όλους τους νομικούς συμβούλους των σωματείων. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα: Ο Σύλλογος εκτίθεται με αποφάσεις, πέρα από τις σύννομες αρμοδιότητές του, οι οποίες μπορούν να προσβληθούν και να πέσουν με μεγάλη ευκολία από την Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. 2. Εκτίθενται οι Συνάδελφοι, οι οποίοι προφανώς μη γνωρίζοντας όλες τις πτυχές του θέματος,  θεωρούν πως, αφού το λέει ο Σύλλογος, έτσι θα είναι. Αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πάνω στο ότι Πρωτοβάθμιο Σωματείο δεν μπορεί να προκηρύξει Απεργία-Αποχή, καλούμε την πλειοψηφία της «Ανεξάρτητης Κίνησης» στο ΔΣ του Συλλόγου να καταθέσει, όπως έχουμε το δικαίωμα, επίσημο ερώτημα στη νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας.

  • Η Απεργία-Αποχή έχει δύο βασικές διαστάσεις: 1η Η πολιτική-συνδικαλιστική. Σας παραπέμπουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας σχετικά με το θέμα που παίρνουμε σαφώς ξεκάθαρη θέση υπέρ της διαδικασίας της Απεργίας – Αποχής, ώστε να μην περάσει η επιχειρούμενη αξιολόγηση-χειραγώγηση της κυβέρνησης. 2η «Το νομικό δέσιμο» της διαδικασίας θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, όπως έγινε και επί Αρβανιτόπουλου. Στόχος μας είναι το όλο εγχείρημα να έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή της εφαρμογής αυτής της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης. Μια τέτοια νομική ενέργεια οφείλει να έχει γερά θεμέλια, ώστε να αποτελέσει το εργαλείο (δηλαδή το μέσο κι όχι τον σκοπό όπως το παρουσιάζουν ορισμένοι) για να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό ανάχωμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στις νεοφιλελεύθερες σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

  • Η Απεργία – Αποχή, πέρα από την απόφαση για χρήση της, πρέπει να προκηρυχτεί όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, όπως προβλέπεται, και οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Χωρίς τις υπουργικές αποφάσεις δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση εφαρμογή της αξιολόγησης που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τότε θα σταλεί το πλαίσιο της Απεργίας-Αποχής από την Ομοσπονδία στο Υπουργείο Παιδείας που θα αναφέρει αναλυτικά την ημερομηνία έναρξης και τα σημεία ακριβώς στα οποία εφαρμόζεται και τα οποία προφανώς δε θα είναι δυνητικά εφαρμόσιμα για τους Συναδέλφους αλλά θα υπάρχει «εντέλλεστε». Επειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας μάθει από την περίοδο του 2013-2014,  δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτή την αξιολόγηση-χειραγώγηση, οφείλει το κίνημα να βρει κι εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς ελιγμούς που θα επιδιώξει να υλοποιήσει. Ενδεχομένως να υπάρξουν φόρμες, κείμενα κ.α. που θα προταθούν για να χρησιμοποιηθούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων πανελλαδικά, όπως ακριβώς έγινε και την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε να περάσει η τιμωρητική αξιολόγηση – χειραγώγηση.

  • Επομένως, το να λέμε τώρα και να διακηρύττουμε απόφαση για εφαρμογή της Απεργίας-Αποχής, στη θεσμική της διάσταση και όχι στο πολιτικό-συνδικαλιστικό πρόταγμα που το έχουμε κάνει ήδη πολλές φορές, αποτελεί κίνηση χωρίς ουσία και μη εφαρμόσιμη διαδικασία. Όσοι το επιλέγουν απλά χρησιμοποιούν την τακτική του άκρατου λαϊκισμού και μια κουτοπόνηρη αντίληψη που λέει: αφού η ΔΟΕ θα βγάλει την απόφαση μόλις βγουν οι υπουργικές αποφάσεις (αυτό αποφασίστηκε στο τελευταίο ΔΣ της ΔΟΕ την προηγούμενη Τετάρτη), ας φωνάζουμε για να δείξουμε ότι οι άλλες παρατάξεις μας ακολούθησαν. Ενώ ουσιαστικά το αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης της ΔΟΕ αποτελεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική με περιεχόμενο, διαμόρφωση μαζικής και συλλογικής αντιμετώπισης (υπενθυμίζουμε ότι και πέρυσι τα ίδια έλεγαν χωρίς να έχουν στη φαρέτρα τους καμία πρόταση για το τι θέλουν ως μοντέλο προγραμματισμού και αποτίμησης υιοθετώντας, όπως πάντα κάνουν, λογικές στείρας άρνησης και παντελούς έλλειψης προτάσεων).

  • Σε περίπτωση που δεν προετοιμαστεί σωστά από όλες τις πλευρές αυτή η διαδικασία, θα είναι πολύ εύκολο να καταπέσει το όλο εγχείρημα και αυτό θα είναι ολέθριο, γιατί όχι μόνο δε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο από τον Σεπτέμβριο αλλά πιθανόν να υπάρξει σοβαρό ζήτημα και σε ενδεχόμενη χρήση του στο μέλλον. Ποιος παίρνει αλήθεια την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη;

Οι παρατάξεις κρίνονται από τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τις ουσιαστικές προτάσεις και θέσεις τους και την εφαρμοσιμότητα των προτάσεών τους. Κρίνονται από το κατά πόσο κάνουν παρεμβάσεις ουσιαστικές, για να προστατέψουν τα δικαιώματα των Συναδέλφων, να βελτιώσουν ποιοτικά το δημόσιο σχολείο, να υπερασπιστούν τις μορφωτικές ανάγκες-δικαιώματα των μαθητών μας και από το κατά πόσο προστατεύουν και τους ίδιους τους Συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα.

Η ζωή η ίδια και η πραγματικότητα δε θα μας κρίνουν από τα πόσο μεγάλα, αγωνιστικά και εύηχα λόγια και συνθήματα λέμε. Θα εισπράξουν τη απαξίωση των Συναδέλφων όσοι τους πουλούν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Καλούμε όλες τις παρατάξεις να δείξουν τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι Συνάδελφοι αγωνιούν και ζητούν ενότητα, δυναμισμό και σοβαρότητα στις θέσεις και στις ενέργειές μας. Αυτό ακριβώς εμείς θα κάνουμε και αυτό θα υπηρετήσουμε.

Θα προχωρήσουμε με Σοβαρότητα-Ενότητα-Αγωνιστικότητα και θα στηρίξουμε και την  Απεργία-Αποχή και κάθε άλλο μέτρο που θα εκτιμήσουμε πώς θα χρειαστεί για να μείνει η τιμωρητική αξιολόγηση-χειραγώγηση της κυβέρνησης «στα χαρτιά». Όλοι είμαστε πια σε ετοιμότητα και γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τον Σεπτέμβρη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail