Για την πληρότητα των υπαρχουσών νηπιαγωγείων, την αναγκαιότητα έγκρισης ολιγομελών τμημάτων και την ανεύρεση νέου χώρου για τη στέγαση όλων των νηπίων/προνηπίων του Δήμου Κορωπίου

Print Friendly, PDF & Email

 

ΑΠ 85-2/7/20                                                            Προς: τα μέλη, Δ/ντρια Εκπαίδευσης Αν. Αττικής/ Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών  Θεμάτων,  Δήμο Κρωπίας, ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής

 

Στο Κορωπί  όλα τα νηπιαγωγεία  του Δήμου για το σχ. έτος 2020-21 έχουν εξαντλήσει ή τείνουν να εξαντλήσουν το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων φιλοξενίας μαθητών  βάση  χώρων/αιθουσών  που διαθέτουν τα υφιστάμενα Νηπιαγωγεία οι οποίοι αποτυπώνονται σε πρακτικά  των συλλόγων διδασκόντων σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου.

Επισημαίνουμε ότι:

ü  Είναι αναγκαία η έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο 7ο Ν/Γ Κορωπίου

ü  Σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να περικόψει τμήμα και να μετακινήσει μαθητές σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών λειτουργώντας υπερπληθή τμήματα σε όμορα νηπιαγωγεία.

ü  Πρέπει τώρα  να υπάρξει πρόβλεψη για αλλοδαπούς μαθητές (Ινδούς κυρίως) και Ρομά που εγγράφονται πάντα το Σεπτέμβριο, για μετεγγραφές  -οι νηπιαγωγοί έχουν γίνει αποδέκτες  ενός μεγαλύτερου κύματος μετεγγραφών γραφές από ιδιωτικά νηπιαγωγεία -που αυτή τη στιγμή δεν έχουν δηλωθεί και άλλες πιθανές εκπρόθεσμες εγγραφές.

ü  Υπάρχει άμεση ανάγκη για μια τουλάχιστον μία επιπλέον αίθουσα  νηπιαγωγείου στο Δήμο.

Συγκεκριμένα  η εικόνα στο Κορωπί για το σχ. έτος 2020-21  διαμορφώνεται  ως εξής:

1ο Νηπιαγωγείο : είναι εγγεγραμμένα 39  παιδιά . Ακόμη  2 +2 μαθητές από το 7ο Ν/Γ επιθυμούν να μετακινηθούν λόγω φοίτησης στο όμορο σχολείο μεγαλύτερων αδελφών. Το σχολείο υποδέχεται παραδοσιακά  αλλοδαπούς μαθητές που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί και παράλληλα  αναμένονται μετεγγραφές.  Η καταγραφή των νηπιαγωγών αναφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας 22 μαθητών σε καθένα από τα 2 τμήματα καθώς ο ελεύθερος χώρος  σε κάθε αίθουσα είναι 45 τ.μ.. Με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη η σχ. μονάδα θα είναι πλήρης με πιθανότερο να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών που θα παρουσιαστούν.

2ο Νηπιαγωγείο : έχουν εγγραφεί  65  μαθητές και αναμένει 5 μετεγγραφές. Το νηπιαγωγείο λειτουργεί  δυο αίθουσες με ελεύθερο χώρο 42τ.μ και 38τ.μ   που μπορούν αντίστοιχα να φιλοξενήσουν το ανώτερο 21 και 19 μαθητές βάση των καταγραφών αποτύπωσης αιθουσών  του Σ.Δ . Διαθέτει ακόμη  2 προκάτ αίθουσες  που φιλοξενούν ξεπερνώντας τις δυνατότητες των 30τ.μ ελεύθερου χώρου  15 μαθητές η καθεμία . Κατά συνέπεια καλύπτει το ανώτερο όριο των 70 μαθητών και δεν έχει δυνατότητα καμίας νέας εγγραφής/μετεγγραφής από Σεπτέμβριο. Το σχολείο λειτουργεί ΤΕ με μεγάλο αριθμό μαθητών. Ο  αύλειος χώρο/εκτόνωσης  που διαθέτει είναι οριακός ίσος και μικρότερος από  τα προβλεπόμενα.

3ο Νηπιαγωγείο : έχουν εγγραφεί 37 μαθητές  ενώ έχουν δηλωθεί 2 μετεγγραφές. Σύμφωνα με το πρακτικό των νηπιαγωγών της σχολικής μονάδας οι δύο αίθουσες μπορούν  να υποδεχτούν το ανώτατο 40 μαθητές οι οποίοι σχεδόν καλύπτονται  ήδη από τις εγγραφές και τις δηλωθείσες μεταγραφές.  Θα μπορεί να υποδεχτεί μόλις ένα παιδί (μεταγραφή ή εκπρόθεσμη εγγραφή) χωρίς να παραβιαστούν  οι όροι ασφάλειας που προβλέπονται.

4ο Νηπιαγωγείο: έχουν εγγραφεί  35 μαθητές και 5 μαθητές από το 7ο Ν/Γ επιθυμούν να μετεγγραφούν καθώς είναι εγγύτερα της οικίας τους.  Τα 40 παιδιά ήδη υπερβαίνουν τον ανώτερο αριθμό μαθητών  που μπορεί να φιλοξενήσει η σχολική μονάδα δεδομένου ότι οι αίθουσες είναι από 37 τμ η κάθε μία χωρίς να έχει αφαιρεθεί η έκταση που καταλαμβάνουν τα σταθερά έπιπλα.

5ο Νηπιαγωγείο: έχουν εγγραφεί 35 μαθητές ενώ αναμένονται 2 μετεγγραφές αριθμός που σχεδόν εξαντλεί τις δυνατότητες για φιλοξενία μαθητών με βάση την έκταση των αιθουσών.

6ο Νηπιαγωγείο: έχουν εγγραφεί  42 μαθητές και 2 έχουν δηλώσει πρόσθεση να μετακινηθούν από το 7 Ν/Γ . Ο Σ.Δ καταγράφει 44 τ.μ  ελεύθερου χώρου για καθεμία από τις 2 αίθουσες που διαθέτει άρα  φιλοξενεί 22 μαθητές η καθεμία. Κατά συνέπεια το σχολείο δεν έχει δυνατότητα υποδοχής  επιπλέον μαθητών.

7ο  Νηπιαγωγείο : έχουν εγγραφεί 37 μαθητές ενώ έχει δηλωθεί  και μία μεταγραφή. Το περιορισμένης έκτασης κτίριο  λειτούργησε για πρώτη φορά πέρσι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Διαθέτει μια  αίθουσα συνολικής επιφάνειας 22 τ.μ και μια δεύτερη  αίθουσα 27 τ.μ .  Από το σύνολο των 37 οι 10 μαθητές αιτούνται οικειοθελώς  μετακίνηση σε όμορα νηπιαγωγεία ( για λόγους που προαναφέρθηκαν). Με την μετακίνηση των μαθητών αυτών οι 27 μαθητές που απομένουν  μπορούν να λειτουργήσουν οριακά σε δύο ολιγομελή τμήματα σύμφωνα με έγγραφο του σχολείου.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτυπωμένα σε επίσημα πρακτικά που οι σχ. μονάδες κοινοποίησαν στη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής.

Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο τμήματος  στο 7ο Ν/Γ  – που προτάθηκε στη σχολική μονάδα από τη Δ/νση – θα πρέπει να συνοδεύεται από την ύπαρξη  μιας άλλης -αίθουσας που το σύνολο των προδιαγραφών της θα υπηρετεί  καλύτερα από την  υπάρχουσα  τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και το εκπαιδευτικό έργο των συναδέλφων.  Αν αυτό δεν εξασφαλιστεί, ενδεχόμενη απόφαση της Δ/νσης για κλείσιμο ολιγομελούς τμήματος σημαίνει ότι  επιδιώκει να στοιβάξει στα όμορα νηπιαγωγεία μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από αυτά που μπορούν να υποδεχτούν θέτοντας σε κίνδυνο  την  ασφάλεια του συνόλου των παιδιών.

Η πρόθεση της Δ/νσης να κλείσει τμήμα στο 7ο Ν/Γ και να μεταφέρει 22 μαθητές σε όμορα νηπιαγωγεία πέρα από τον κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών που εγκυμονεί , είναι και ανέφικτη καθώς όπως προκύπτει από τα δεδομένα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία είναι στα όρια ή έχουν εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό μαθητών που μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια  σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ:

Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι εκτός από αντιπαιδαγωγικός και ανεπαρκής. Θα φέρει σε αδιέξοδο τη λειτουργία των νηπιαγωγείων του Κορωπίου  το Σεπτέμβριο. Καλούμε να μην αναλάβει κανείς μια  τέτοια ευθύνη.

Καλούμε να προταθούν και να εγκριθούν τα ολιγομελή στο 7ο  Νηπιαγωγείο  και επιπλέον να δοθεί  σαφές αίτημα στο δήμαρχο να εξασφαλίσει χώρο για μια επιπλέον  αίθουσα διδασκαλίας, εκτός αν υπάρχει δυνατότητα να εξευρεθούν 2 κανονικές αίθουσες διδασκαλίας προκειμένου να καταργηθεί το μικρό τμήμα στο 7ο Νηπιαγωγείο Κορωπίου

Η πρόεδρος

Βιολέττα Πατέλη

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail