🔥ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ # ✌️ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 232/12 -8-21                                                     Προς: τα μέλη, Δ/νση Αν. Αττικής, ΣΕΠΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

      

Μέρες τώρα παρακολουθούμε συγκλονισμένοι/ες τη τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα που αφέθηκε στην μανία της φωτιάς.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, χιλιάδες καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και καταστροφές κατοικιών και εργασιακών χώρων, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Θρηνούμε ήδη έναν εθελοντή πυροσβέστη, άνθρωποι μεταφέρονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια. Ταλαιπωρημένοι άνθρωποι στεγάζονται στοιβαγμένοι σε δημόσιους χώρους, σε ράντζα, όλοι μαζί σε ένα ενιαίο χώρο, με λιγοστές τουαλέτες  σε συνθήκες πανδημίας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών που δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν την επομένη της καταστροφής καθώς οι τόποι τους δε θα είναι βιώσιμοι  όχι για μήνες, αλλά για χρόνια όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αποκλειστικά μια  «φυσική» καταστροφή όπως θέλουν να παρουσιάζουν. Αποτελούν συνέπειες μιας καταστροφικής, διαχρονικής πολιτικής που επιταχύνει τη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής, που εγκαταλείπει τα δάση και παραδίδει το δημόσιο, περιβαλλοντικό πλούτο στα business plan και τους επιχειρηματίες των αιολικών πάρκων, όπως έγινε στην Εύβοια ή των επενδυτικών προγραμμάτων 97-130 εκατομμυρίων του ταμείου ανάκαμψης για την περιοχή της Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου.

Αυτή την εγκληματική πολιτική στηρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πλέον ξεκάθαρο και επιθετικό τρόπο, καθώς:

  • Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με 4.000 κενά πυροσβεστών αλλά είχαν ήδη προσληφθεί 1500 ειδικοί φρουροί και 1.030 αστυνομικοί  για τα Πανεπιστήμια.
  • Διέθεσαν μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για έργα αντιπυρικής θωράκισης σε όλη την Ελλάδα όταν τα Δασαρχεία ζητούσαν συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.
  • 308 εκ. ευρώ για Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος με δεκάδες εκατομμύρια  για τους εργολάβους, την Aegean και τα ΜΜΕ  ( πάνω από 20 εκ. ευρώ)
  • Η Ελλάδα έχει την «πρωτιά» στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς-αγορά RAFALE (2,5 δις)
  • Αγορά για περιπολικά και εξοπλισμό αστυνομίας 31 εκ. ευρώ βλ. ολοκαίνουργιο «Αίαντα» για να ρίχνει νερό στους… διαδηλωτές
  • Πυροσβεστικά οχήματα παλαιωμένα
  • 3/8 στη Βαρυμπόμπη «επιχειρούσαν» 900 αστυνομικοί και μόλις 520 πυροσβέστες, με το επιχειρησιακό βάρος, ως είναι επόμενο, να πέφτει σε αυτό που έκαναν οι αστυνομικοί, την εκκένωση και όχι στην κατάσβεση, με δραματικές τις συνέπειες της καταστροφικής επέκτασής της. Από μόνη της η γενικευμένη στρατηγική μαζικών εκκενώσεων, παρότι προφανώς βοηθάει στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, ωστόσο δεν βοηθάει στην καταστολή του φαινομένου των πυρκαγιών αλλά όπως αποδείχθηκε αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας και απώλειας και βέβαια υπονομεύει τις προσπάθειες και για τη διάσωση του περιβαλλοντικού κεφαλαίου.
  • Εύβοια αβοήθητη με τους κατοίκους και την αυτόργάνωση τους να δίνουν μάχη για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προστασία του περιβάλλοντος, στο έδαφος μάλιστα μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των κυβερνήσεων που συνεχίζουν να βλέπουν ως περιττό έξοδο της προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική είναι συνέχεια αυτής που ακολουθείται στο μέτωπο της πανδημίας. Εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας αλλοπρόσαλλές αντιφατικές πολιτικές με μοναδικό γνώμονα την υποβάθμιση του, την «ατομική ευθύνη» δηλαδή την ενοχοποίηση του καθενός ξεχωριστά και την επέκταση της καταστολής. Αποτέλεσμα χιλιάδες νεκροί και η υγειονομική κρίση να συνεχίζεται.

Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την εγκληματική πολιτική και να αποδοθούν ευθύνες.

Η στήριξη με κάθε μέσο και με ουσιαστικά μέτρα των ανθρώπων που επλήγησαν είναι επιτακτική ανάγκη!  Στο πλευρό των πληγέντων

Το Δ.Σ. εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της σε όλους και όλες τους/τις πληγέντες/είσες της χώρας μας.

Ως σύλλογος Π.Ε. Κ. Σωτηρίου στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων ανταποκρινόμενοι και στα  καλέσματα των σωματείων εκπαιδευτικών των πληγεισών περιοχών βλ. Καταστροφή στην Εύβοια: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την τοπική ΕΛΜΕ

 θα συνδράμουμε με ένα χρηματικό  ποσό από το ταμείο του συλλόγου μας.

Καλούμε και κάθε συνάδελφο χωριστά να υποστηρίξει την πρωτοβουλία μας αυτή. Επειδή όπως πληροφορούμαστε η βοήθεια που έχει  καταφθάσει είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθηκεύσουν κοινοποιούμε και θα επικαιροποιούμε  λίστα αναγκών. (από Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας)

Οι ανάγκες των κατοίκων πλέον αφορούν τα εξής:

 

  • ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (ΛΑΜΠΕΣ, ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΛΩΔΙΑ, κτλ)
  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ, ΒΑΝΕΣ κτλ)
  • ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ
  • ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
  • ΨΥΓΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΣΚΟΥΠΕΣ
  • ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΡΕΣ
  • ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Οι ανάγκες που θα προκύψουν, όταν σβήσουν οι φωτιές και φανεί το μέγεθος της καταστροφής, θα είναι δυσθεώρητες. Οι άνθρωποί μας θα χρειαστούν τη συνδρομή όλων μας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ας μείνουμε ενεργοί/ές και συντονισμένοι/ες.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

 Παράλληλα διεκδικούμε :

  • Να παρασχεθεί άμεσα στέγη και τροφή, με πλήρη έξοδα του κράτους και των Περιφερειών, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους.
  • Πλήρης και άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης, χωριστού από την Πυροσβεστική, στελεχωμένου με όλες τις επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των δασών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ων δασικών πυρκαγιών. Η δασοπυρόσβεση δεν είναι θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση- προστασία αλσών και δασών και σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων Δήμων, Περιφερειών, Δασαρχείων.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πλήρης προστασία της αναγέννησης του δάσους και προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται, από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχές NATURA. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να σταματήσει η οικοδόμηση και η εκμετάλλευση γης σε δασικές περιοχές. Ούτε ένα δέντρο λιγότερο σε πόλεις και οικισμούς, προστασία του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail