❌Χωρίς πραγματικά μέτρα το άνοιγμα των σχολείων 📀 Οι «πλατφόρμες» δε διασφαλίζουν ούτε την παιδεία ούτε την υγεία! ⛔️ Να πάψουν οι απειλές και ενδεχόμενες πειθαρχικές κυρώσεις από το Υπουργείο και τη Διοίκηση

Print Friendly, PDF & Email

 Α.Π.  213/13-5-21                                                                  Προς: τα μέλη, ΣΕΠΕ, ΔΟΕ,

 

 

Η επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων  πραγματοποιείται ξανά χωρίς τη λήψη, από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου,  όλων των απαραίτητων μέτρων που το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα απαιτούν από την έναρξη της πανδημίας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προτείνει αραίωση των τμημάτων, με μείωση έως 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικά επαναλαμβανόμενα test από τον ΕΟΔΥ και σχολαστικές ιχνηλατήσεις. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την παροχή υγειονομικού υλικού στα σχολεία.

Αντί αυτών

Το μόνο νέο μέτρο που έφερε η κυβέρνηση είναι τα self–test και μαζί με αυτά απειλές και ποινές.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί  ατομικής ευθύνης. Επιπλέον, τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη πνεύματος αυταρχισμού απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης,  επιλέγοντας παράθεση μιας σειράς κατασταλτικών μέτρων για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση στη διαδικασία των self test, όπως πειθαρχικές διώξεις, στέρηση μισθού για τους εκπαιδευτικούς και τιμωρητικές διαδικασίες για τους μαθητές με απομάκρυνση από το σχολείο και απουσίες.

Δύο μέρες μόνο από το άνοιγμα των σχολείων  και αλλεπάλληλα απειλητικά mail καταφτάνουν καθημερινά στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς,  αντί να εφαρμόζεται μία πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση, με συμπληρωματική διεξαγωγή των test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή από σχολικούς νοσηλευτές σε κάθε σχολείο.

Να ενημερώσουμε το Υπουργείο ότι:

  • οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμιά ανάγκη να τους υπενθυμίσει κάποιος τις υποχρεώσεις τους-και μάλιστα με αυτό τον ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο. Οι εκπαιδευτικοί, που έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά τους και το δημόσιο σχολείο, oι γονείς που στάθηκαν εμψυχωτές και δάσκαλοι των παιδιών τους  όλο το διάστημα της αναστολής είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται επανειλημμένα με τέτοια απαξίωση.
  • Από την πρώτη μέρα με τα self-test δεν μπορούσε το σύστημα να προμηθεύσει όλες τις οικογένειες και όλους τους εκπαιδευτικούς. Η πλατφόρμα έπεφτε, η ταλαιπωρία γονιών -εκπαιδευτικών που έχουν περισσότερα του ενός παιδιά διήρκεσε ώρες ή ήταν επισκέψιμη τις πρώτες πρωινές ώρες μόνο. Για μεγάλη μάζα των μαθητών τα στοιχεία τους δεν καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα, η επισφάλεια της διάγνωσης αγγίζει το 60%, εφόσον δεν πραγματοποιείται από ειδικό,  κραυγαλέα είναι η σκοπιμότητα από τη διαφορά μεταξύ της σχετικής ΚΥΑ και της εγκυκλίου, για να περιοριστούν ακόμα και αυτά σε ένα μόνο την εβδομάδα όπως ήδη ανακοινώθηκε και θα ισχύσει από 17/5/21.
  • Test έβγαιναν θετικά ενώ ακολούθως μαθητές είχαν αρνητική διάγνωση από εξειδικευμένο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υγειονομικό προσωπικό.

Τα self test από μόνα τους και οι καταγραφές δεν εξασφαλίζουν την υγεία όπως και

            οι ακριβοπληρωμένες  πλατφόρμες  ( CISCOWEBEX ) δεν εξασφάλισαν την παιδεία

Επισημαίνουμε ότι μετά   απ΄ όλο το διάστημα της αναστολής των σχ. μονάδων δημιουργήθηκαν τεράστια εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά.  Πολλοί μαθητές πισωγύρισαν από ήδη κατακτημένη γνώση με ευθύνη της κυβέρνησης- που οδήγησε στην αντικατάσταση της εκπαίδευσης από την τηλεκπαίδευση  ενώ  μαθησιακά κενά συσσωρεύθηκαν  καθώς  χιλιάδες μαθητές/τριες  ήταν στην πραγματικότητα απόντες/ουσες.

Για την αντιμετώπιση των μορφωτικών κενών, την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, την ομαλή ψυχοκοινωνική επανένταξη των μαθητών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, που θα περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας και τα ανοιχτά παράθυρα στα 25αρια τμήματα. Άλλωστε, ακόμα και η παράταση της σχολικής χρονιάς που ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΘ έγινε μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς  και  δεν εντάσσεται σε κάποιο ολοκληρωμένο, σαφές και οριοθετημένο σχέδιο αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών προβλημάτων και στήριξης των μαθητών.

Για Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία απαιτούμε:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών και για ΤΩΡΑ και για ΠΑΝΤΑ (έως 15 μαθητές στο τμήμα).
  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση των τμημάτων υποδοχής και των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Καμία απόλυση αναπληρωτών – σπάσιμο τώρα όλων των τμημάτων ολοήμερου ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός μαθητών από διαφορετικά τμήματα και ταυτόχρονα, να γίνεται καλύτερη προετοιμασία των μαθητών και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Βελτίωση των προϋποθέσεων για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων. Όλες οι απαραίτητες τοποθετήσεις των παράλληλων στηρίξεων να γίνουν έγκαιρα ώστε να βρίσκονται στα σχολεία, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους τη νέα σχολική χρονιά.
  • Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά προγράμματα επανένταξης των παιδιών και ψυχολογικής υποστήριξης όπου κρίνεται απαραίτητο. Ένας/ μία ψυχολόγος σε κάθε σχολείο.
  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, δύο φορές την εβδομάδα σε όλα τα σχολεία και για όλους τους εργαζομένους και μαθητές σε αυτά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων στα σχολεία.
  • Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.).
  • Κεντρικό σχέδιο μείωσης της ύλης και αναδιάταξης των διδακτικών στόχων για κάθε τάξη και βαθμίδα. Τόσο για το υπόλοιπο διάστημα που απομένει έως την λήξη του σχολικού έτους, όσο, κυρίως, αναλυτική αναδιάταξη των διδακτικών στόχων για το επόμενο σχολικό έτος.
  • Άδεια ειδικού σκοπού για όλους τους γονείς μικρών παιδιών. Να μην κοπεί ούτε μια μέρα κανονικής άδειας για όσους συναδέλφους έκαναν ή θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης άδειας.

Απαιτούμε να πάψουν οι απειλές και όποιες σκέψεις για πειθαρχικές κυρώσεις από το υπουργείο και τη διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να κάνουν με σπουδή τα τεστ και να τα δηλώσουν όσο αυτό είναι δυνατό και το επιτρέπει το σύστημα όχι για το φόβο των απειλών και της υπηρεσιακής υποχρέωσης αλλά γιατί εμείς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ζωή των παιδιών μας και όλων μας συμβάλουμε στη καταγραφή των δεδομένων και επιδιώκουμε τη διασφάλιση της υγείας όλων μας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail