⛔Όχι στην ιδιωτικοποίηση- κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης 📢Συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή – Σύνταγμα

ΑΠ 239 /30-8-21                                                                                Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ

Με τη γνωστή πάγια τακτική του αιφνιδιασμού και  με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση- κατεδάφιση της επικουρικής ασφάλισης και κλιμακώνει την επίθεση σε ότι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά, με τον οποίο καταργείται το οχτάωρο κι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνονται οι απολύσεις και υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση κι ο Υπουργός Εργασίας προχωρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η κατάργηση κοινωνικών-ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Θέλουν να απαλλάξουν κράτος και εργοδότες από τις εισφορές που καταβάλλουν, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Στόχος της Κυβέρνησης της ΝΔ ,της Ε.Ε  και του κεφαλαίου είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω των αντιασφαλιστικών ανατροπών και «βάζοντας στο χέρι» τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εισφορές των εργαζομένων.

Με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)  επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια καινούρια γενιά εργαζομένων όπου η ασφάλιση δε θα σημαίνει προστασία, αλληλεγγύη των γενεών, πρόνοια, υγεία σύνταξη, αλλά τζόγος, ρίσκο, ανταποδοτικότητα κεφαλαιοποίηση και ατομικός κουμπαράς.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι «επενδυτές» όπου ναι μεν θα γνωρίζουν τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν αλλά δεν θα γνωρίζουν αν θα πάρουν και τι ποσό στο τέλος.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι παλιοί εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κενό που θα δημιουργηθεί αφού δεν θα υπάρχει εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με πραγματικό κίνδυνο την περικοπή ή και αδυναμία καταβολής των συντάξεων σε πολύ σύντομο διάστημα.

Οι εισφορές  των εργαζομένων θα «επενδύονται»  σε ιδιωτικές ασφαλιστικές  Εταιρείες  και ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης θα καθορίζεται  το ύψος της Επικουρικής σύνταξης. Είναι γνωστό που κατέληξαν οι παλιότερες μεγάλες διακηρύξεις για επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων και οι δήθεν μεγαλύτερες αποδόσεις για τους εργαζόμενους που ξεκοκκάλισαν και καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές των εργαζόμενων (Χρηματιστήριο, αναπτυξιακές επενδύσεις κλπ)

Μέσα στο    νομοσχέδιο  αποτυπώνεται η διακαής επιθυμία της  Κυβέρνησης για απόσυρση του κράτους σε πρώτο  βήμα από την Επικουρική  σύνταξη  και σε δεύτερο  βήμα  συνολικά από την  εγγύηση  των συντάξεων. Άλλωστε  ο ν. Κατρούγκαλου  προβλέπει  τη σταδιακή μείωση  των συντάξεων, ώστε  στο τέλος  οι ίδιοι  οι εργαζόμενοι  να  «επιλέξουν»  ιδιωτικές ασφαλιστικές   Εταιρείες.  Η ρήτρα μηδενικού  ελλείμματος  που  ισχύει  για τις επικουρικές  συντάξεις)  εγγυάται   τον εκφυλισμό τους. Επίσης, στον ίδιο νόμο άνοιξε ο δρόμος    για την  κεφαλαιοποίηση  της  Επικουρικής.  Από  1.1.2015 (αναδρομικά!) εισάγεται  η «νοητή κεφαλαιοποίηση» και ο υπολογισμός  της Επικουρικής γίνεται  ανάλογα με τις εισφορές  του ασφαλισμένου  και  του προσδόκιμου ζωής. Οι γυναίκες  με μεγαλύτερο  προσδόκιμο ζωής   έχουν  μικρότερη  επικουρική(!).

Η νέα αυτή επίθεση στο ασφαλιστικό είναι σε εξέλιξη από το καλοκαίρι και δυστυχώς για άλλη μια φορά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν επιδίωξε να οργανώσει αποφασιστικό αγώνα για τη αποκάλυψη, σύγκρουση και ανατροπή του σχεδίου ης κυβέρνησης. Ενώ προχωράει η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και υποθηκεύει την ασφάλιση για όλους η ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν προκηρύξει καμία απεργιακή μορφή και εξαντλούνται σε τυπικές διαμαρτυρίες χωρίς σχέδιο αγώνα, κλιμάκωσης και προοπτικής νίκης των εργαζόμενων.

Η μάχη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει να ενωθεί με τους αγώνες για υγεία, μόρφωση, δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή. Τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην  αντεργατική  επίθεση τη κυβέρνησης.

• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, με μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (58 για άντρες, 55 για τις γυναίκες) με αύξηση των εργοδοτικών και μείωση των εργατικών εισφορών.
  • Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Άμεσα 35ωρο 5ήμερο. Σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Καλούμε σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή – Σύνταγμα

Παλεύουμε για Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και ζωή με δικαιώματα