Συνάδελφε σχολικέ σύμβουλε…

Του συναδέλφου Θωμά Γέροντα

Τις τελευταίες ημέρες (έναρξη της σχολικής χρονιάς) πολλοί σχολικοί σύμβουλοι διοργανώνουν σεμινάρια στην ατζέντα των οποίων σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κάποιοι σύμβουλοι προτρέχουν και αρχίζουν να προτρέπουν , να εκφοβίζουν και να απειλούν συναδέλφους για το συμφέρον της αδιαμαρτύρητης αποδοχής της αξιολόγησης. Γι αυτό και σκέφτηκα να σου υπενθυμίσω κάποια πράγματα.
Και σε κατ ιδίαν συζητήσεις που είχαμε , σε επαφές που είχες με το Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου, αλλά και σε ανακοινώσεις του οργάνου των σχολικών συμβούλων είχες τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στην αξιολόγηση. Είχες αναφέρει πως η αξιολόγηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι τιμωρητική , δεν πρέπει να συνδέεται με ποσοστώσεις , να μη έχει κυρώσεις στους μισθούς και στην βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Είχες τονίσει ότι η δουλειά σου είναι να συμβουλεύεις τους δασκάλους και όχι να τους αξιολογείς και ότι δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα αλλά και τις ικανότητες για να κάνεις κάτι τέτοιο. Είχες δηλώσει ότι δεν θέλεις να συμμετέχεις σε μια διαδικασία που μοναδικό σκοπό έχει την απόλυση συναδέλφων σου, και ότι θα προτιμούσες να γυρνούσες στην τάξη παρά να βάψεις τα χέρια σου με αίμα απολυμένων.
Δυστυχώς το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Πριν από όλους τους εκπαιδευτικούς , πρώτος εσύ καλείσαι να δώσεις τα «φώτα» της αξιολόγησης στον υπόλοιπο κλάδο, αλλά και πρώτος εσύ πρέπει να πάρεις την απόφαση για το πια στάση θα κρατήσεις απέναντι στην αξιολόγηση.

Τώρα είναι η ώρα της απόφασης: με τους δασκάλους ή απέναντι τους;
Τώρα είναι που πρέπει να αποφασίσεις τη συμμετοχή σου ή όχι στον μηχανισμό των μνημονιακών απολύσεων .
Τη συμμετοχή σου ή όχι στα τροϊκανά σχέδια που έχουν σκοπό να παραδώσουν τα σχολεία στα χέρια της αγοράς.
Θα βοηθήσεις ή όχι και εσύ στην καταστροφή του δημόσιου και δωρεάν σχολείου που θα συντελεστεί (και) με την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Θα αδιαφορήσεις για τη διάλυση των συναδελφικών σχέσεων και την επικράτηση κανιβαλικών σχέσεων μέσα στα σχολεία;
Θα σωπάσεις βλέποντας ότι με την αξιολόγηση θα κατορθώσουν τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας διώχνοντας από το σχολείο την ελευθερία και το δημοκρατικό πνεύμα;
Θα βάλεις πλάτη να διευρυνθεί το ωράριο και οι υποχρεώσεις των φτωχοποιημένων συναδέλφων σου;
Θα αφήσεις να πέσει πάνω στα κεφάλια των εκπαιδευτικών η ευθύνη για την σημερινή κατάντια της παιδείας;
Θα δεχθείς να εφαρμόσεις διεθνώς αποδεδειγμένα αποτυχημένα συστήματα αξιολόγησης;
Μπροστά σε όλον αυτόν τον κατακλυσμό θα κοιτάξεις τον εαυτό σου και την καριέρα σου ή το συμφέρον της παιδείας αυτής της χώρας ;
Τώρα είναι η ώρα να αποδείξεις ότι δεν είσαι σε αυτή τη θέση για την τσέπη σου αλλά για να εξυπηρετήσεις το λαϊκό δικαίωμα για μόρφωση.

Σύμβουλε , είναι η ώρα να πάρεις θέση ή με τον κλάδο , το εκπαιδευτικό κίνημα και το λαό ή ενάντια του.