Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2 Απριλίου 2023 – Αφίσα -Μήνυμα Βαγγέλη Ηλιόπουλου- Υλικό για αξιοποίηση στην τάξη μας!

Print Friendly, PDF & Email

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας παρουσιάζει 3 μικρά αφιερώματα με σκοπό τη μετάδοση της αγάπης για τα βιβλία στους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες, τα παιδιά! Και φυσικά, μη ξεχνάτε όλα τα βιβλία, ψηφιακά και ηχητικά, που μπορούν να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο σας με τη μαγεία και τη φαντασία των ιστοριών στην ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  του e-me !

“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ”

Εμπνευσμένη από τον Μάγο του Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία eίναι η 15λεπτη ταινία   “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”. Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation). Κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012. Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο 15λεπτο βίντεο.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore – YouTube

 

“Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας!’’

Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας” («The Librarian of Basra») από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση του Γιάννη Παπαδόπουλου, μιλάει για μια αληθινή ιστορία.

Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας

 

Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα. Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν.

 

‘’Πώς σώθηκε το τελευταίο βιβλιοπωλείο’’

Tι γίνεται όταν 3 φίλοι προσπαθούν να σώσουν το τελευταίο βιβλιοπωλείο εν Έτει 2121; Δείτε την ιστορία της ComicTales από την πένα της Ζωής Καραγεωργίου και την εικονογράφηση της Maira Tranou (TranouEducation).

(Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2021)

Τι σημαίνει η όρθωση αυτού του τείχους; Είναι η η διαφορετικότητα μόνο που ενοχλεί τον βασιλιά; Είναι η εξουσιαστική μεγαλομανία να δείξει ότι ορίζει τύχες. Κάποτε το τείχος του Βερολίνου χώρισε μια πόλη και μια χώρα όπου αναπτύχθηκαν διαφορετικά πολιτικά συστήματα, Στην Κύπρο ακόμα μια πόλη και χώρα χωρίζεται στα δυο. Τείχη σηκώνονται πολλά και για διάφορους λόγους. Το σημαντικό είναι με τα παιδιά-αναγνώστες να τα αναδείξεις, να διαλεχθείτε στο πώς θα τα κατεδαφίζετε και θα ενώνεστε ξανά και ξανά μέσα στην όμορφη πολυχρωμία σας.

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ – ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – YouTube

 

Ένα μικρό βίντεο για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.  γιορτάζουμε αυτή τη μέρα;

Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου – YouTube

 

📕📘📒 2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού ΒΙΒΛΙΟΥ Νηπιαγωγείο – YouTube

 

ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…» Υλικό για εκπαιδευτικούς και σχολεία… –

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς στον κόσμο!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Τούτη την ιστορία δεν θα πάψω ποτέ να την λέω. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι για όλους εμάς που αγαπάμε το παιδικό βιβλίο, πολύτιμη!

Ένα συνηθισμένο πρωινό της 2ας Απριλίου του 1805 γεννήθηκε ένα αγόρι καχεκτικό και σχεδόν αδιάφορο στον τόπο του. Ένα «ασχημόπαπο» με ανθρώπινη μορφή  που προσπάθησε τόσο πολύ, μα τόσο πολύ στη ζωή του κι  έγινε ο πιο σπουδαίος και όμορφος «κύκνος» στον κόσμο ολόκληρο.

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι…” Xανς Κρίστιαν Άντερσεν

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς στον κόσμο! | Cretalive ειδήσεις

 

Μια ολοκληρωμένη δράση –  παρουσίαση για τους μαθητές/τις μαθήτριές μας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (office.com)

 

Αν ήμουν βιβλίο, του Ζοζέ Ζόρζε Λετρία (εικ.: Αντρέ Λετρία)

 

Η Άλκη Ζέη διαβάζει

Αλκη Ζέη – YouTube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail