Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει! Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους κατοίκους των νησιών.

ΑΠ 29/ 29 -2-20                                        Προς: τα μέλη, συλλόγους ΠΕ,  ΔΟΕ

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, που εκδηλώνεται αυτές τις μέρες ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Χίου και της Μυτιλήνης. Οργή και αγανάκτηση προκαλούν «η απόβαση» των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και η δράση τους ως στρατός κατοχής κατά των κατοίκων και των προσφύγων. Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να στείλει καράβια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να βρεθούν τρόποι ανθρώπινης διαμονής, περίθαλψης και εκπαίδευσης  στις πόλεις,  και μετακίνησής τους στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν, έστειλε καράβια γεμάτα αστυνομία και εξοπλισμό ακραίας καταστολής.

Δεκατέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, με συνοδεία φορτηγών, σκαπτικών και άλλων μηχανημάτων και οχημάτων (αστυνομικές κλούβες, ειδικές αύρες ρίψης νερού), με οχηματαγωγά, ταξίδεψαν με κλειστά τα ραντάρ για «κρυφή» στρατιωτικού τύπου απόβαση στα λιμάνια Μυτιλήνης και Χίου.  , Ακολούθησε στο λιμάνι και στις κατασχεμένες εκτάσεις πρωτοφανής επίθεση με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αύρες και ΜΑΤ, εναντίον κατοίκων, με τραυματισμούς  και υλικές καταστροφές.

Χαιρετίζουμε τη μαζική λαϊκή αντίσταση και τους αγωνιζόμενους στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Από την Τρίτη δόθηκε μάχη σε πόλεις και χωριά της Χίου και της Λέσβου, όπως  στην περιοχή Καράβα του Μανταμάδου και αλλού, όπου ο λαϊκός ξεσηκωμός οδήγησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, υποχρεώνοντάς την να αποσύρει τα ΜΑΤ από το νησί, που επί δυο μέρες λειτουργούσαν ως δυνάμεις κατοχής, χτυπώντας και απειλώντας τους κατοίκους, καταστρέφοντας περιουσίες. Μοναδικός στόχος να προχωρήσει ο σχεδιασμός για κλειστά κέντρα – στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των μαθητών σε Χίο και Μυτιλήνη ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την καταστολή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με το σύνθημα των μαθητών «κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στη κλειστή δομή».

Μπροστά στα μάτια των κατοίκων των νησιών και σ όλους μας φαίνονται τώρα ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική λεηλασία των χωρών τους. Αντίπαλος των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων των νησιών είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψαν τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών» – υλοποιώντας τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υψώσει ματωμένα τείχη στην προσφυγιά. Είναι οι ΗΠΑ και όλες οι ιμπεριαλιστές (ΕΕ, Ρωσία, Τουρκία κλπ), το κεφάλαιο – ελληνικό και πολυεθνικό- που κάνει βρόμικες μπίζνες πάνω σε ξεριζωμένους ανθρώπους!! Είναι οι εθνικιστές και οι ρατσιστές, όσοι χύνουν ξενοφοβικό δηλητήριο στις ψυχές φτωχών ανθρώπων!!

Ασύλληπτος χορός εκατομμυρίων δίνεται για την καταστολή, τους φράχτες, το στρατό και την αστυνομία, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τα κέντρα φυλακές, τις ΜΚΟ. Μέσα από διαγωνισμούς-express,  μοίρασαν  «τις δουλειές» ικανοποιώντας τα συμφέροντα γνωστών κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ – Μπόμπολας στη Λέσβο, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Περιστέρης στη Χίο, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ στη Σάμο) που ανέλαβαν την υλοποίηση των «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων και των κατοίκων (στέγαση και κάλυψη όλων των αναγκών  για όλους τους πρόσφυγες, αξιοπρεπείς κατοικίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, φοιτητικές εστίες στα νησιά προσλήψεις σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό  προσωπικό, αγορά ασθενοφόρων, εξοπλισμό κλπ)

Ξεκαθαρίζουμε πως όσο αποφασιστικά καταδικάζουμε τα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή κλειστών δομών-φυλακών για την προσφυγιά και της πολιτικής του δόγματος “νόμος και τάξη” άλλο τόσο θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική και ακροδεξιά φωνή, όπως πρέπει να κάνουν και οι νησιώτες διαδηλωτές. Θα αντιταχτούμε στα Τάγματα Εφόδου που επιτίθενται σε πρόσφυγες, σε αλληλέγγυους, σε αγωνιστές, παίζοντας το παιχνίδι του συστήματος. Γιατί με τον κόσμο και τα συμφέροντα των αφεντικών είμαστε ξένοι και αντίπαλοι.

Τώρα να υψώσουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, κόντρα στο ρατσισμό και το φασισμό στα σχολεία και στους μαθητές μας, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Δυναμώνουμε τον αγώνα – Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

• Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από ΟΛΑ τα νησιά. Τα νησιά μας χρειάζονται νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτές, σχολεία, δασκάλους και καθηγητές και όχι αστυνομική βία, τραμπουκισμούς και χημικά.
  • Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή. Κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών –hotspot- ανοιχτό ή κλειστό σε όλη τη χώρα, να μην φτιαχτούν νέα «ανοικτά» ή κλειστά σε καμιά περιοχή. Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ τώρα. Ένας μικρός χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης.
  • Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά. Να τους δοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα άσυλο και προστασία. Ελεύθερη μετακίνηση τους στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διαμονή τους σε κατοικίες μέσα στις πόλεις με αξιοπρεπείς συνθήκες, δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, την πρόνοια.
  • Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε., να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο» για το προσφυγικό.
  • Πλήρης αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές στις περιοχές των hotspot.