Οι θέσεις μας στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ του

ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Στη ΓΣ της Ομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκε στις 25/6,  κινηθήκαμε σύμφωνα με τις θέσεις που διακηρύξαμε προς τους Συναδέλφους και πάντα έχοντας ως βάση τις πάγιες θέσεις μας ως «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ». Παρά τις στιγμές έντασης που υπήρξαν από μερίδα μελών συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων που οδήγησε ουσιαστικά σε  αναβολή της κριτικής πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ, συζητήθηκαν τα θέματα της αξιολόγησης, της λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου (Χρηματοδότηση, κτηριακές υποδομές, εμπλεκόμενοι φορείς, ασφάλεια χώρων, νομική διασφάλιση πλαισίου λειτουργίας στο εκπαιδευτικό έργο και οι αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων για το θέμα των μόνιμων διορισμών των Συναδέλφων αναπληρωτών. Κρατήσαμε και υποστηρίξαμε μέχρι κεραίας τις θέσεις μας για τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο και τηρήσαμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας απέναντί σας.

Στο σημείο αυτό θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς, επειδή τα χαλκεία και η διαστρέβλωση από την «Ανεξάρτητη Κίνηση- Ανταρσύα» χτυπάει ήδη κόκκινο και μάλιστα θα συνεχιστεί, θα ξαναπούμε τα αυτονόητα και ταυτόχρονα θα αναδείξουμε ένα προς ένα τα ψέματα και τη λασπολογία τους, που δυστυχώς πλέον αποτελούν προσφιλή τους τακτική και αυτή που γνωρίζουν άριστα.

ΨΕΜΑ 1ο: «Οι αντιπρόσωποι για τη ΓΣ της ΔΟΕ πρέπει να ψηφίζουν ό,τι αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις τους»

Οι αντιπρόσωποι για τη ΓΣ της ΔΟΕ εκλέγονται απευθείας από τους Συναδέλφους, από εσάς, και σε σας λογοδοτούν, με βάση τις θέσεις που έχουν διακηρύξει. Δεν εκλέγονται από τη ΓΣ του Συλλόγου, αν εκλέγονταν από αυτή, δε θα γίνονταν καθόλου εκλογές μόνο μετά τη ΓΣ  θα πήγαινε απλά ένας αντιπρόσωπος προκειμένου να επιδώσει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα της ΓΣ!!! Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έχουν απλά υποχρέωση να φέρουν στη ΓΣ της Ομοσπονδίας τις αποφάσεις της τοπικής ΓΣ, κάτι που, αν και στη δική μας περίπτωση δεν υπήρχε καν, αφού όπως καταδείχτηκε κατά τη διαδικασία δεν υπήρχε απαρτία. Ωστόσο, εμείς επιλέξαμε  να μην το αναδείξουμε σαν θέμα παρότι το ίδιο έχει γίνει πολλές φορές.  Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα και ολοκληρωτικές απόψεις που δεν τιμούν τον Κλάδο και απλά προσπαθούν να προωθήσουν ακραίες μικροπαραταξιακές θέσεις για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

ΨΕΜΑ 2ο: «Οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί, για το θέμα των διορισμών των Συναδέλφων αναπληρωτών, είναι υπέρ του υφιστάμενου νόμου και του προσοντολογίου»

Υπάρχει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η θέση των «ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» και της ΑΕΕΚΕ, όπως εκφράστηκε από τον Γιάννη Κανελλόπουλο στο βήμα της ΔΟΕ, με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία και διατύπωση που έγινε και στη ΓΣ του Συλλόγου και η οποία καταρρίπτει όλα τα ψέματα που έλεγαν στους Συναδέλφους αναπληρωτές τόσο καιρό. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων συνέδρων. Συγκεκριμένα ειπώθηκαν τα εξής:

  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, με κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με των μόνιμων.
  • Αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη κι όχι μόνο μέχρι 7 έτη.

Ταυτόχρονα, μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μεταξύ των μελών της ΔΟΕ που αποκάλυψε ο πρόεδρός της σε όλους τους αντιπροσώπους, αποδείχτηκε ότι ΟΛΕΣ οι 24ωρες απεργίες (όχι οι στάσεις όπως επικαλούνται ψευδώς) έγιναν μετά από πρόταση και πρωτοβουλία της πλειοψηφίας που καταγγέλλουν συνεχώς, ενώ οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων που δήθεν επείγονταν, απαντούσαν με καθυστέρηση μιας και πλέον μέρας!!! Τέτοια κοροϊδία τόσο καιρό προς τους Συναδέλφους αναπληρωτές δε θα τη σκεφτόταν ούτε το πιο ευφάνταστο μυαλό!!! Επίσης, κατά τη διάρκεια της ΓΣ από τις τοποθετήσεις μας, φάνηκε ξεκάθαρα η προσπάθεια μας, σε επίπεδο ΔΟΕ, ενωτικά, να εκφραστεί συνολικά η στήριξη στους Συναδέλφους αναπληρωτές και το διαχρονικό ομόθυμο αίτημα του Κλάδου για μόνιμους διορισμούς. Αιτήματα που δεν εξυπηρετούνται με το να οργανώνονται διάφορες κινητοποιήσεις από ομάδες, συντονιστικά, πρωτοβουλίες, σκόρπιες, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να οικειοποιηθούν το δίκαιο αγώνα τους για μικροπαραταξιακά οφέλη και να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Τα δίκαια αιτήματα των Συναδέλφων αναπληρωτών είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας και ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ  θα καταφέρουμε να πετύχουμε την επίλυσή τους. Καιρός είναι όμως να σταματήσει αυτή η εργολαβία-κοροϊδία που έχουν αναλάβει οι Παρεμβάσεις, λες και αυτοί μόνο στηρίζουν τους Συναδέλφους και όλοι οι άλλοι είναι πουλημένοι, υποταγμένοι κλπ. Τα ίδια και τα ίδια κάνουν χρόνια τώρα, όμως οι συνάδελφοι έχουν αρχίσει πλέον και καταλαβαίνουν το «παιχνίδι» που παίζουν.

ΨΕΜΑ 3ο: «Οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί, για το θέμα της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, είναι υπέρ του υφιστάμενου νόμου και της αξιολόγησης»

               Πιο καθαρά δε γίνεται να διατυπωθούν οι θέσεις οι δικές μας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων:

  • Καμία συζήτηση για οποιουδήποτε είδους ατομική αξιολόγηση.
  • Απεργία -αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης για τα στελέχη της Εκπαίδευσης.
  • Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για μια διαδικασία προγραμματισμού- αποτίμησης  αυστηρά στο πλαίσιο εντός του Συλλόγου Διδασκόντων που σε κάθε περίπτωση να πληρούνται απαρέγκλιτα ως ελάχιστο οι εξής προϋποθέσεις:

1. Στη διαδικασία να μην υπάρχει καμία είδους εξωτερική παρέμβαση από κανένα. 2. Να μην υπάρχει εμπλοκή του Σχολικού Συμβουλίου (Γονείς και Δήμος) στο αμιγώς παιδαγωγικό έργο.

3. Με κανένα τρόπο να μην υπάρχει δημοσιοποίηση της διαδικασίας και ταυτόχρονη διασφάλιση πως σε καμία περίπτωση δε θα μπορεί να γίνει και δε θα γίνεται σύγκριση-κατηγοριοποίηση σχολείων. Δηλαδή μιλάμε για μια εσωτερική διαδικασία προγραμματισμού και καθορισμού στόχων, όπως και μέχρι τώρα γίνεται, ώστε να υπάρχει ένα πλάνο σχεδιασμού για το πώς προχωρήσαμε και πώς πήγαμε κατά το σχολικό έτος, σύμφωνα με τους στόχους μας, αυστηρά και μόνο σε επίπεδο Συλλόγου Διδασκόντων και σχολικής μονάδας. Κάτι που και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο είναι αποδεκτό και απαίτηση όλων. Και που ο υφιστάμενος νόμος Γαβρόγλου δεν ανταποκρίνεται και γι’ αυτό διαφωνούμε. Επιτέλους να σταματήσει εδώ και τώρα η  «αμπελοφιλοσοφία και η επιχειρηματολογία του αέρα» πως τάχα ξεπουλήθηκε το θέμα της αξιολόγησης , και υπάρχει «υποταγμένος συνδικαλισμός» που δε στηρίζει τους Συναδέλφους και περίπου συμφωνεί να τιμωρούνται και να απολύονται. Σε ποιους νομίζουν πως απευθύνονται; Αλήθεια υπάρχει κανείς που πιστεύει αυτά τα πράγματα;

  • Χωρίς τη διασφάλιση των παραπάνω και ανάλογα με τις εξελίξεις το νέο ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει σε ανάληψη αποφασιστικών μέτρων-αντιδράσεων (κινητοποιήσεις-απεργία αποχή, κ.λ.π.).

        Ασφαλέστερος δρόμος για να περάσει η κάθε κυβέρνηση τις όποιες θέσεις της, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, χωρίς ο Κλάδος να έχει ποτέ θέσεις, δεν υπάρχει. Όσοι υπηρετούν ή υποκύπτουν σε αυτές τις λογικές από φοβικά σύνδρομα μην τους κατηγορήσουν οι κατ’ εργολαβία τιμητές του Κλάδου, απομονώνονται και οδηγούν στο να χάσει ο Κλάδος κάθε έρεισμα στην κοινωνία. Σοβαρότητα-θέσεις-επιχειρηματολογία-διεκδίκηση, αυτοί είναι οι άξονες στους οποίους κινούμαστε και όχι η στείρα άρνηση και η επίκληση θολών θεωρητικών σχημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο!!!

ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

Δεν είναι η πρώτη αλλά αυτή τη φορά κάποιοι ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους. Κάποια μέλη της ηγεσίας και του σκληρού πυρήνα των Παρεμβάσεων-Ανεξάρτητης Κίνησης (δυστυχώς και κάποιοι αντιπρόσωποι του Συλλόγου μας) που πρόκεινται και λογοδοτούν στο κόμμα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδόθηκαν σε ακραίες συμπεριφορές και σε λογικές που δε συνάδουν με το πνεύμα του σεβασμού της διαφορετικής άποψης και της δημοκρατίας που πρωτίστως πρέπει να μας χαρακτηρίζει ως εκπαιδευτικούς. Άρπαζαν τα μικρόφωνα, φώναζαν, πετούσαν χαρτιά στα πρόσωπα του Προεδρείου της ΓΣ, απειλούσαν ως «ασφαλίτες» ότι βγάζουν φωτογραφίες τον καθένα που ψηφίζει κάτι αντίθετο από αυτούς, προπηλάκιζαν συναδέλφους μην επιτρέποντας να διεξαχθεί διάλογος και να μιλήσει κανείς, αν η άποψή του δεν ταυτίζεται με τη δική τους. Φτάσαμε στο σημείο οι ίδιοι άνθρωποι που δε σέβονται ποτέ και καμία απόφαση της ΓΣ του Κλάδου, αν δε συμφωνεί με τη δική τους, που επιλέγουν να οργανώνουν πάντα δικές τους ξεχωριστές κινητοποιήσεις και που θα άλλαζαν ακόμα και τις απόψεις τους προκειμένου να βρουν κάτι να διαφωνήσουν, αυτοί που καταγγέλλουν τους πάντες ως ξεπουλημένους να επικαλούνται ψευδώς ότι η πλειοψηφία της ΔΟΕ δε δεχόταν να συζητηθεί το θέμα των διορισμών, όταν αυτό σχεδόν μονοπώλησε την 88η ΓΣ. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σώφρονες και υπεύθυνοι σε ΟΛΕΣ τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και αποφύγαμε τα χειρότερα… Θα πρέπει πάντως σοβαρά και υπεύθυνα να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα και να απομονωθούν όποιοι τα δημιουργούν και όποιοι τα υποθάλπουν.

Θέλουμε να διαμηνύσουμε προς όλους πως θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους τον καθαρό δρόμο της εκπροσώπησης των Συναδέλφων και θα δίνουμε λόγο μόνο σε σας. Δε θα μας πτοήσουν ούτε οι φωνές ούτε τίποτα, ούτε όσα παραποιεί και ψευδώς επικαλείται η ηγεσία της «Ανεξάρτητης Κίνησης», ο κομματικός βραχίονας του Ανταρσύα στην περιοχή μας. Το κατεστημένο και ο παλιός συνδικαλισμός που εκπροσωπούν έχει τελειώσει. Προχωράμε μπροστά ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, αφήνουμε πίσω μισαλλοδοξίες, κομματικές επιδιώξεις και κομματικά παράσημα που δε μας ενδιέφεραν ποτέ άλλωστε.

Και τελικά πέρα από ψήφους και πλειοψηφίες υπάρχει και ο συνδικαλιστικός πολιτισμός, η συνδικαλιστική ηθική, ο παράγοντας άνθρωπος και η προσήλωση μας στη δημοκρατία, ως έννοια και ως πρακτική, και την οποία ούτε διαπραγματευόμαστε ούτε θα κριθεί ποτέ και σε καμία κάλπη.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΑΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail