Να σταματήσει ΤΩΡΑ η προκαταρκτική έρευνα για σχολική μονάδα ευθύνης του συλλόγου # Η Δ/νση Αν. Αττικής εγκαινιάζει μια νέα τάξη πραγμάτων για τη λειτουργία των σχ. μονάδων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 12/ 18 -1-20                                          Προς: Δ/νση Αν. Αττικής, τα μέλη

H  Δ/νση Ανατολικής Αττικής 23/12/19   διατάσσει προκαταρκτική έρευνα σε σχολείο ευθύνης του συλλόγου, με αφορμή «παραλείψεις» σε   προσωρινά-υπό διαμόρφωση και ολοένα τροποποιούμενα   ωρολόγια προγράμματα παρελθόντων μηνών σχ. έτους 2019-20.   Ερευνάται  δηλ. μια περίοδος που με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και της Δ/νσης,  δεν είχαν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών η οποία γίνεται «σε δόσεις».  Μία περίοδος που όλα τα σχολεία βρίσκονται σε «αναβρασμό», αφού όπως είναι γνωστό φτάνουμε μέχρι και Μάιο, για να υπάρξουν τελικά προγράμματα σε ορισμένα σχολεία.

Η  διεύθυνση  εγκαινιάζει μια νέα πρακτική με βάση την οποία δε λειτουργεί βοηθητικά και βελτιωτικά στο διοικητικό κομμάτι της εκπαίδευσης  αλλά ως ένας ελεγκτικός  μηχανισμός με αποκλειστικό στόχο τον παραδειγματισμό, την τρομοκρατία και ενδεχομένως την τιμωρία των συναδέλφων.     

Ακολουθεί η Δ/νση μια πρακτική που «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο» καθώς πουθενά δε γίνεται λόγος για τις άπειρες χαμένες ώρες με ευθύνη του υπουργείου, τις ώρες που δε γίνονται σε περιπτώσεις που η διοίκηση «δείχνει κατανόηση» ή στον αντίποδα τις άγραφες υπερωρίες που γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού τόσο από συναδέλφους όσο και από ορισμένους δ/ντές, πράγμα που συμβαίνει και στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η Δ/νση είναι για να βοηθάει και να στηρίζει και όχι να ψάχνει ποιον θα τιμωρήσει.

Η  Δ/νση Αν. Αττικής, τόσο η Δ/ντρια όσο και ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων, που έχει βάσει των ΟΔΗΓΙΩΝ  ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2019 – 2020 και το ΠΔ 79: «Εωσότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του Εβδομαδιαίου Ωρολόγιου Προγράμματος Διδασκαλίας, αυτό αναμορφώνεται προσωρινά, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων σε συνεργασία με τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων και ύστερα από εισήγηση του διευθυντή.» έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ακόμα και με επίσκεψη στο σχολείο, ώστε να επιλυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα ή ακόμη και λάθος.

Η εντολή για προακαταρκτική έρευνα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια τιμωρητική διαδικασία που αντιμετωπίζει εν δυνάμει τη σχολική μονάδα ως ένοχη. Έναρξη διοικητικών διαδικασιών όπως αυτή μεγαλώνει την πίεση, το άγχος και τον φόβο στους εκπαιδευτικούς δημιουργώντας νέα σοβαρά εμπόδια στη δουλειά τους και στον καθημερινό τους αγώνα στην τάξη. Πέραν των άλλων αυτή η διαδικασία εκθέτει τη σχ. μονάδα και τους συναδέλφους στην τοπική κοινωνία.

Θεωρούμε την όλη υπόθεση πολύ σοβαρή γιατί δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολείο αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο δρόμος για τέτοιου είδους αντιμετώπιση και σε οποιοδήποτε άλλη σχολική μονάδα ή συνάδελφο.  

 Tο  ΔΣ από την πρώτη στιγμή ομόφωνα αντέδρασε στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία που γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της Δ/ νσης.

Την Παρασκευή 10/1/20 σε συνάντηση, που επιμείναμε να πραγματοποιηθεί, του Δ.Σ. του συλλόγου με τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης και τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων όπου θέσαμε όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητήσαμε και την άμεση παύση της διαδικασίας  προκαταρκτικής έρευνας, να σταματήσει άμεσα κάθε διοικητικό μέτρο και να δοθούν λύσεις στα πλαίσια της σχολικής μονάδας.

Δηλώνουμε ότι Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμιά στοχοποίηση συναδέλφου η δ/ντή για τέτοια ζητήματα.

Δηλώνουμε πως στηρίζουμε κάθε συνάδελφο η δ/ντή που εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες.  

Καλούμε τη δ/νση για άλλη μια φορά να σταματήσει να τραυματίζει το σχολείο. Τα σχολεία είναι αυτορρυθμιζόμενες μονάδες με το  σύλλογο διδασκόντων σε κυρίαρχο ρόλο να μετρά  τις ανάγκες και να καθορίζει τις προτεραιότητες.   Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν προς όφελος των μαθητών και της δημόσιας εκπαίδευσης. Δε χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

Ο σύλλογος σε συνεννόηση με τους συναδέλφους, θα εξετάσει το ενδεχόμενο περεταίρω αντίδρασης, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail