ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΟΠΤΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ εξώδικο Υπ Παιδείας 2-12-2021

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ

1. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης», που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Κόρακα και Παπαναστασίου και εκπροσωπείται νόμιμα.
  2. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ηρώ Κωνσταντοπούλου», που εδρεύει στα Άνω Λιόσια επί της οδού Εγγονόπουλου και Παρθένη και εκπροσωπείται νόμιμα.
  3. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κώστας Σωτηρίου», που εδρεύει στο Κορωπί επί της οδού Ανδρούτσου αριθμός 7και εκπροσωπείται νόμιμα.
  4. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων» με έδρα τον Άγιο Κήρυκο και εκπροσωπείται νόμιμα.
  5. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Γληνός», που εδρεύει στο Ίλιον επί της οδού Καρπάθου και Σποράδων και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Την Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων, που κατοικοεδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου αριθ. 37
  2. Προς το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

—————–

Την 24 Νοεμβρίου 2021 αποστείλατε στην « οικεία σχολική μονάδα » όπως ακριβώς αναγράφετε, υπηρεσιακό έγγραφο με τίτλο  «Οδηγίες σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου» όπου επαναλαμβάνετε τις διατάξεις του Ν. 4547/2018, 4692/2020 και 4823/2021 και καλείτε για μια ακόμη φορά τους εκπαιδευτικούς να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ την εξατομικευμένη έκθεση αξιολόγησης μέχρι την 3 Δεκεμβρίου 2021.

Είμαστε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούμαστε στην εκπαιδευτική κοινότητα πάνω από 30 χρόνια. Τα μέλη μας, με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση του καθολικού δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την μόρφωση και την κοινωνική, πνευματική και ηθική καλλιέργεια των μαθητών,  παλεύουν καθημερινά στις τάξεις των σχολικών μονάδων με πλείστα προβλήματα για τα οποία φέρετε την κύρια και αποκλειστική ευθύνη.

Ειδικότερα, έχετε την ευθύνη για τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση, καθώς ακόμα και σήμερα και μάλιστα σε έκτακτες υγειονομικές συνθήκες μεγάλος αριθμός σχολείων δεν έχουν εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται της πλήρους και πολύπλευρης μόρφωσης και να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Παράλληλα, απαξιώνονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όσο και αυτών που χρήζουν παράλληλη στήριξη καθώς μεγάλα είναι τα κενά στην ειδική αγωγή ενώ έχετε καλύψει με εκπαιδευτικούς μέρος μόνο από τα κενά παράλληλης στήριξης.

Δεν επιδεικνύετε  καμία πρόνοια για τις υποδομές. Στοιβάζετε 25 και πλέον  παιδιά σε κάθε τάξη, σε συνθήκες πανδημίας,  δεν μεριμνάτε για την αναβάθμιση και δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και για τη συντήρηση των υπαρχόντων. Παρά το γεγονός ότι έχετε υποχρέωση για την επίλυση των κτηριακών ζητημάτων μαζί με τους δήμους, ωστόσο οι ευθύνες σας για την πλήρη υλικοτεχνική υποβάθμιση και την συγκέντρωση μαθητών σε μία τάξη είναι βαρύτατες.

Απαξιώνετε, υποβαθμίζετε και σπιλώνετε τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών. Πέρα από το γεγονός ότι διορίσατε στελέχη της εκπαίδευσης, παρά και ενάντια στην απόφαση της συντριπτικής πλειονότητας των εκπαιδευτικών που απείχαν από τις ηλεκτρονικές εκλογές–παρωδία, στοχεύετε στην πλήρη υποταγή, εξευτελισμό και διαπόμπευση των εκπαιδευτικών και του έργου τους.Ενεργοποιείτε και εισάγεται πειθαρχικές διατάξεις για να μας  πειθαναγκάσετε  και να μας εκφοβίσετε να συμμετέχουμε σε ένα απονομιμοποιημένο σύστημα αξιολόγησης, τη στιγμή που δεν παρέχετε τα ουσιώδη μέσα για την εξασφάλιση της παροχής του εκπαιδευτικού έργου.

Για τους ανωτέρω λόγους άπαντες οι ανωτέρω σύλλογοι με εξώδικες δηλώσεις μας ζητήσαμε  την απόσυρση της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) Υπουργικής Απόφασης και τη διαβούλευση άλλως συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών (διδακτικά κενά, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες, πολλαπλές εξετάσεις και εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κ. ά.). Για την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων στην παιδεία (υποχρηματοδότηση, κτηριακή υποδομή και εγκαταστάσεις, αντισταθμιστική διδασκαλία, υπολειτουργία εκπαιδευτικών δομών για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, κ.ά.). Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ψυχολόγων και υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν τεστ για όλους και καθημερινές ιχνηλατήσεις στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κ.ά.). Για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου (ουσιαστικές αρμοδιότητες στους συλλόγους διδασκόντων, οικονομική και εκπαιδευτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ετήσια επιμόρφωση, κ.ά.). Τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο έχουν επιδεινωθεί την περίοδο της υγειονομικής και ευρύτερης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και η λύση τους αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και σας καλέσαμε  όπως, εντός 48 ωρών από την κοινοποίηση του παρόντος, μας γνωστοποιήσετε τον τόπο και την ακριβή ημεροχρονολογία προκειμένου να διατυπώσουμε/εκθέσουμε τις απόψεις μας και να λάβουμε συγκεκριμένες δεσμευτικές απαντήσεις  επί των ζητημάτων και αιτημάτων που εκθέτουμε ανωτέρω επιφυλαχθήκαμε δε παντός νομίμου δικαιώματός μας και δη του δικαιώματος κήρυξης και πραγματοποίησης απεργίας-αποχής και στάσεων εργασίας από τη διαδικασία αξιολόγησης.

Εσείς για μια ακόμη φορά αρνηθήκατε να συζητήσατε τα αιτήματα μας και για το λόγο αυτό με νέα εξώδικη δήλωση μας – η οποία επιδόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας  και είναι σε γνώση σας – κηρύξαμε απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται  με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού  και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης  και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας  και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021 και ζητήσαμε 1) την απόσυρση της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) Υπουργικής Απόφασης και την άμεση διακοπή/ανάκληση κάθε πράξης συλλογικού προγραμματισμού  και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης  και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ως προβλέπεται στην ανωτέρω κανονιστική ρύθμιση, και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για ι) τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα την κάλυψη των διδακτικών κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι όχι συγχωνεύσεις τμημάτων και υποχρεωτικές υπερωρίες, ιι) την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων στην παιδεία, με την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης με έμφαση στην κτηριακή υποδομή και εγκαταστάσεις, την αντισταθμιστική διδασκαλία και τη σύσταση και λειτουργία εκπαιδευτικών δομών για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, ιιι)  τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ψυχολόγων και υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν τεστ και καθημερινές ιχνηλατήσεις στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κ.ά.), ιv) την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου, με την ανάθεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους συλλόγους διδασκόντων, την οικονομική και εκπαιδευτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και την ετήσια επιμόρφωση. Τα ανωτέρω από μόνα τους θα επιφέρουν σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και της δημόσιας παιδείας στο σύνολό της.

Η ανωτέρω απεργία αποχή αποφασίστηκε νόμιμα από τα συλλογικά μας όργανα,συνιστά την πρώτη μαζική κινητοποίηση που αποφασίζει ο κάθε σύλλογος  και η συμμετοχή και τα μέλη μας ως έχουν υποχρέωση από το άρθρο 2 του καταστατικού μας νομίμως συμμετέχουν σ αυτήν.

Στην επιστολή σας, που κοινοποιήσατε στα μέλη μας τα οποία συμμετέχουν και εφαρμόζουν, ως έχουν υποχρέωση από το καταστατικό του συλλόγου μας, στην απεργία αποχή και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης συμπεριλαμβανμένηςκια της μη ανάρτησης της αποτίμησης της περσινής χρονιάς, προφανώς σκοπίμως, δεν κάνετε διάκριση ανάμεσα σε αυτόν ο οποίος δεν ανάρτησε την αποτίμηση από ενδεχόμενη αμέλεια με αυτούς -τα μέλη μας – που δεν ανάρτησαν ακριβώς λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία αποχή.

Κατά συνέπεια η επιστολή σας και η κοινοποίηση προς τα μέλη μας που συμμετέχουν στην απεργία μοναδικό  σκοπό έχει να εκφοβίσει και εμποδίσει τη συμμετοχή των μελών μας στην απεργία και τη νόμιμη συνδικαλιστική μας δράση.

Διαφορετικά, αν θεωρηθεί ότι η επιστολή σας αφορά τα μέλη μας που συμμετέχουν στην απεργιακή μας κινητοποίηση, η συμπεριφορά σας είναι μη σύννομη γιατί παραβιάζει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει την συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία και την αυτοτέλεια και αυτονομία των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η πράξη σας αυτή είναι ακόμα βαρύτερη καθώς στρέφεστε ενάντια στο συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας. Φτάνετε μάλιστα να απειλείτε τα μέλη μας με την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 56 του 4823/2021 – τις οποίες αναφέρεται αναλυτικά για την μεγιστοποίηση της απειλής και του εκφοβισμού ενώ σας είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία κύρωση σε όποιον ασκεί το απεργιακό του δικαίωμα (συμμετέχει σε απεργία) και ως συνέπεια αυτού δεν προβαίνει στην τέλεση των προβλεπόμενων  υπηρεσιακών καθηκόντων.  Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί και δικαστικά, σε δεύτερο βαθμό, στην αντίστοιχη περίπτωση αποκλεισμού υποψήφιων για στελέχη στο δημόσιο εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Σας είναι γνωστή η σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων :

«8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται 2 στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.”

Επειδή παλεύουμε για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Επειδή τα προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα εντείνονται χωρίς καμία απόφαση επίλυσης.

Επειδή αρνηθήκατε όχι μόνο την επίλυση τους αλλά και την συζήτηση τους μαζί μας παρά το γεγονός ότι προσκληθήκατε νομίμως

Επειδή εξαγγείλαμε νομίμως απεργία αποχή απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται  με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού  και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης  και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας  και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021 και ζητήσαμε 1) την απόσυρση της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) Υπουργικής Απόφασης και την άμεση διακοπή/ανάκληση κάθε πράξης συλλογικού προγραμματισμού  και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης  και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ως προβλέπεται στην ανωτέρω κανονιστική ρύθμιση, και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για ι) τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα την κάλυψη των διδακτικών κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι όχι συγχωνεύσεις τμημάτων και υποχρεωτικές υπερωρίες, ιι) την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων στην παιδεία, με την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης με έμφαση στην κτηριακή υποδομή και εγκαταστάσεις, την αντισταθμιστική διδασκαλία και τη σύσταση και λειτουργία εκπαιδευτικών δομών για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, ιιι)  τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ψυχολόγων και υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν τεστ και καθημερινές ιχνηλατήσεις στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κ.ά.), ιv) την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου, με την ανάθεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους συλλόγους διδασκόντων, την οικονομική και εκπαιδευτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και την ετήσια επιμόρφωση. Τα ανωτέρω από μόνα τους θα επιφέρουν σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και της δημόσιας παιδείας στο σύνολό της κατά τις οποίας δεν έχετε εναντιωθεί μέχρι σήμερα

Επειδή τα μέλη μας νομίμως συμμετέχουν στην ανωτέρω απεργία, πλέον των άλλων,  ως έχουν υποχρέωση εκ του καταστατικού του σωματείου

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να αποσύρετε το υπό στοιχεία Φ7/152592/Δ1 από 24/11/2021 έγγραφο σας

και να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια πειθαρχικού κολασμού των μελών μας .

Να αποσύρετε το σύστημα συλλογικού προγραμματισμού  και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης  και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και να προβείτε άμεσα σε πλήρωση των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών και στην υποστήριξη του δημόσιου σχολείου

Αθήνα,  2/12/2021

Οι σύλλογοι