Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 800 και πλέον νεκρούς Λαυριώτες από πείνα την περίοδο της κατοχής.

Print Friendly, PDF & Email

ΠΑΝΕΛ.ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παράρτημα Λαυρίου -Πολιτιστικό κέντρο Λαυρίου

Προς τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων του Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής

Στο Λαύριο κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πραγματοποιείται  Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε κάποιους ανθρώπους που από μια πρώτη επιφανειακή ανάγνωση της ιστορίας δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ήρωες ή κατά το σύνηθες «ηρωικά πεσόντες», μιας και δεν έπεσαν σε μια συμβατική μάχη!

Η απόφαση μας πριν αρκετά χρόνια να τιμούνται κάθε χρόνο ιδιαίτερα και ξεχωριστά, αυτοί οι νεκροί ήθελε να θέσει στη σωστή και πραγματική διάσταση το θέμα των νεκρών από την πείνα κατά την περίοδο της κατοχής στο Λαύριο.

Είναι η περίοδος που τη χώρα μας σκιάζει βαριά η μισητή ναζιστική σβάστικα, ο αγκυλωτός σταυρός των ΝΑΖΙ, που το τελευταίο διάστημα το πλασάρανε ως κάτι νέο. Η μπότα των κατακτητών προσπαθεί να καθυποτάξει κάθε αντίσταση, να φοβίσει κυρίως τις ψυχές των Ελλήνων.

Στο Λαύριο, την πρώτη ουσιαστικά, καθαρά βιομηχανική πόλη της νεώτερης Ελλάδας, η μονομερής βιομηχανική ανάπτυξη ήταν δολοφονική προίκα. Και πράγματι στην περιοχή παντελώς ανύπαρκτη ήταν η αγροτική παραγωγή, που μαζί με την απαγόρευση της αλιείας απ τις κατοχικές δυνάμεις, έκανε την ύπαρξη τροφής, από δυσεύρετη, πλέον, ανύπαρκτη.

Μια επιπλέον δυσκολία δημιουργούσε   η βαρύτητα που είχε για τη βιομηχανική παραγωγή του άξονα, η λειτουργία των βαριών βιομηχανικών μονάδων του Λαυρίου, κάτι που είχε οδηγήσει στο να υπάρχουν στην περιοχή σημαντικές δυνάμεις κατοχής Ιταλικές και Γερμανικές απέναντι στις οποίες οι αντιστασιακή δράση ήταν πολύ δύσκολο να είναι πάντα αποτελεσματική.

Έτσι με σχετική καθυστέρηση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η παροχή συσσιτίων, που να αντιμετωπίσουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.®® ®®®®

Θα ήταν ασφαλώς παράλειψη ίσως και δικαιολόγηση των εγκλημάτων των κατοχικών δυνάμεων αν δεν αναφερόμαστε στην πολιτική τους απέναντι στη χώρα μας. H Ελλάδα σύμφωνα με τα σχέδιά τους, της νέας τάξης πραγμάτων της φασιστικής ηγεσίας της Γερμανίας, επρόκειτο να γίνει διαμετακομιστική βάση και βάση ανεφοδιασμού. Επίσης ορμητήριο για επιχειρήσεις με κατεύθυνση την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης να καλύπτει απ τα νότια τυχόν επιθέσεις των Άγγλων ενάντιον της αυτοκρατορία τους.

Επιφύλασσαν λοιπόν, ένα νέο ρόλο στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη χώρα μας , που τώρα αυτός ο ρόλος θα ήταν κόντρα στους παλιούς προστάτες της, τους Άγγλους. Και επειδή, απ ότι φάνηκε   και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο Χίτλερ το μυαλό του το είχε στο πώς θα χτυπήσει τη Σοβιετική Ένωση, τα σχέδιά τους προέβλεπαν να αφεθούν στην Ελλάδα μόνο μια έως δυο μεραρχίες κατοχής. Ήταν λοιπόν φυσικό γι αυτούς να θέλουν εξανδραποδισμένο τον ελληνικό λαό αριθμητικά λίγο, άρα αδύναμο, για να τον ελέγχουν πιο εύκολα και με πιο λίγες δυνάμεις. Από φασιστικής απόψεως δεν είχαν ηθικούς ή άλλους δισταγμούς οπότε προχωρούσαν χωρίς καθυστέρηση στα σχέδιά τους, γιατί συν τοις άλλοις δεν είχαν και τόσο εμπιστοσύνη στους Βούλγαρους και στους Ιταλούς συμμάχους τους που θα έπαιρναν τη θέση τους σύμφωνα με τα ολοκληρωμένα σχέδιά τους.

Σας ενημερώνουμε ότι   το Παράρτημα  της  Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε. της πόλης  μας, έχει πάρει πρωτοβουλία εδώ και αρκετά χρόνια να γίνει η καταγραφή αυτών των νεκρών και υπάρχουν τα ονόματα τους στα γραφεία του παραρτήματος. Από φέτος θα ξεκινήσει πρόγραμμα επισκέψεων στο χώρο του παραρτήματος όπου εκτός των ονομάτων θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών και άλλα σχετικά στοιχεία ,καθώς και φωτογραφίες(ουσιαστικά το παράρτημα θα λειτουργεί ως μουσειακός εκπαιδευτικός  χώρος) . Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς και τους  μαθητές των σχολείων της πόλης μας αλλά και των άλλων γειτονικών περιοχών, θα είναι ανοιχτός  όλες τις μέρες και ώρες, αφού  ενημερώνονται εγκαίρως  τα μέλη  του Παραρτήματός μας: κος Ανυφαντής, στο 6974110936 ή κος Μέντης , στο 6937477373.

Στο χώρο του Παραρτήματος θα παρευρίσκεται  μέλος του Παραρτήματός μας, αγωνιστής ή απόγονος, για ενημέρωση σχετικά με τα εκθέματα, και τη σημασία της ιδιόμορφης αυτής θυσίας των ανθρώπων του Λαυρίου την περίοδο της κατοχής.

Με αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι νέοι της περιοχής μας για την ιστορία της μαρτυρικής πόλης μας, γιατί ο ιστορικός τόπος του Λαυρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος εκτός των κοινωνικών αγώνων  και με τη γενικότερη Αντίσταση του Λαού μας κατά του Φασισμού. Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά όλους τους συναδέλφους σας εκπαιδευτικούς για αυτή μας την προσπάθεια.

Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με τα παραπάνω τηλέφωνα και να επισκεφτεί είτε ατομικά είτε ως εκπαιδευτική επιμορφωτική επίσκεψη, το Παράρτημά μας βρίσκεται στο εσωτερικό του Πολιτιστικού κέντρου Λαυρίου σε αίθουσα του παλιού σχολείου.

Τα δύο τελευταία χρόνια αρκετοί εκπαιδευτικοί, όχι μόνο της πόλης μας αλλά και από άλλες περιοχές, έχουν επισκεφτεί και ενημερωθεί σχετικά με το θέμα των 800 νεκρών της κατοχής, ενώ υπήρξε πριν από δυο χρόνια εκδήλωση – συζήτηση για το ίδιο θέμα στο παλιό μηχανουργείο όπου συμμετείχαν μαθητές απ τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαυρίου.

Έτσι συμβάλλουμε  να γνωρίσουν οι μαθητές  την ιστορία του τόπου τους   και να αποφύγουμε φαινόμενα φασιστικής βίας και συμπεριφοράς στα σχολεία αλλά και στην πόλη μας.                                         

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Για τη Δ.Ε

Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας

 

Β. Ανυφαντής                                                                        Στ. Καραμπέτσου

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail