ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

Print Friendly, PDF & Email

                  Α.Π.  220/23-5-21                                                                        Προς :τα μέλη, ΔΟΕ,ΣΕΠΕ

                                                                                                                           Κοιν. ΥΠΑΙΘ 

 

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021 αλλάζει και πάλι ο τρόπος σχηματισμού τμημάτων για τη διδασκαλία της 2ης ξένης Γλώσσας για το σχολικό έτος 2021-2022.  Η πλειοψηφία του τμήματος επιλέγει τη γλώσσα που θα διδαχθούν όλοι οι μαθητές του τμήματος , ενώ αφαιρείται  η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών  τμημάτων άνω των 12 μαθητών, ώστε όλοι  οι μαθητές ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους να διδαχθεί την γλώσσα που επέλεξε.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο καταστρατηγεί το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους κλάδους ΠΕ05 Γαλλικών και ΠΕ07Γερμανικών, δημιουργώντας δυσαρμονία και ανισορροπία εις βάρος της μίας ή της άλλης γλώσσας, με τα ανάλογα βέβαια αποτελέσματα στη συνέχεια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη νέα αυτή εγκύκλιο και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή της  διότι:

  • Υποβαθμίζεται περαιτέρω η παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, ενώ κάποιοι άλλοι από την Ε’ τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν. Καταργεί έτσι κάθε έννοια ισονομίας στην εκπαίδευση.
  • Η εφαρμογή της εγκυκλίου οδηγεί πλέον στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εξέλιξη που με τους αγώνες μας την περίοδο 2011-12 είχαμε αποτρέψει.
  • Ανατρέπει για πολλοστή φορά τον οικογενειακό προγραμματισμό αναφορικά με την επιθυμητή επιλογή της εκάστοτε Β’ ξένης γλώσσας και πλήττει καίρια τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονέων, αφού τους ωθεί υποχρεωτικά στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση.
  • Η επιπλέον  μείωση των ωρών του διδακτικού αντικειμένου για τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων – οι οποίοι ούτως ή άλλως αναγκάζονταν να συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία – έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας με στόχο την περικοπή προσλήψεων και την εντατικοποίηση της δουλειάς των υπαρχόντων εκπαιδευτικών της Β ξένης γλώσσας, διακυβεύοντας για άλλη μία φορά το εργασιακό παρόν και μέλλον των εκπαιδευτικών της Γαλλικής και της Γερμανικής  Γλώσσας.

Απαιτούμε  την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου  και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων ΠΕ05 Γαλλικών και ΠΕ07 Γερμανικών. 

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει θέση και να απαιτήσει την απόσυρση της εγκυκλίου.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail