Απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων -Διευκρινίσεις για την υλοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 187/ 22-02- 2021                                                Προς: τα μέλη

 

  • Καμία υποχρέωση δεν προκύπτει σε δ/ντη, δ/ντρια που υπογράφει τη Δήλωση ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ της ΔΟΕ να προχωρήσει σε Ειδική Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον ετήσιο Συλλογικό Προγραμματισμό του έργου της σχολικής μονάδας εφόσον η ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ που προκήρυξε η ΔΟΕ  αφορά  όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 12 Ιουνίου 2020) καθώς και από την Υπουργική Απόφαση και καλύπτει  πλήρως τους συναδέλφους στο να μην τις εφαρμόσουν, με την πλήρη νομική τεκμηρίωση και στήριξη όλων  των ενεργειών. Και η σύγκληση ειδικής συνεδρίασης εμπίπτει σε αυτές τις διαδικασίες εφόσον αναφέρεται στο άρθρο 4 του ΦΕΚ ( 20/1/21) Αριθμ. 6603/ΓΔ4.

 

  • Σε περίπτωση που ο Δ/ντης, Δ/ντρια μιας σχ. μονάδας ταχθεί απέναντι στις αποφάσεις της ΔΟΕ και του συλλόγου και δε δηλώσει ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ και συγκαλέσει συνεδρίαση για την ανάθεση ομάδων εργασίας για υλοποίηση της ΥΑ  πρέπει να είναι χαρακτηρισμένη ως Ειδική – δηλαδή να έχει μόνο αυτό το θέμα και να έχει ανακοινωθεί από πριν στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης στο ΣΔ. Μόνο αν έχει ταχτεί η πλειοψηφία του ΣΔ υπέρ της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία και στη συγκρότηση ομάδων με όσους επιθυμούν και δεν έχουν δηλώσει απεργία αποχή.
  • Οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει τη δήλωση συμμετοχής στην Απεργία Αποχή  ΔΕΝ συμμετέχουν στην Ειδική αυτή συνεδρίαση και είναι απολύτως καλυμμένοι νομικά και συνδικαλιστικά.
  • Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.Η παρουσία του Δ/ντη/ντριας ή προϊσταμένου/ης έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με των υπόλοιπων συναδέλφων για την καταμέτρηση των παρόντων και τη διαμόρφωση της απαρτίας . Πιο συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις που το σώμα του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας αποτελείται από ζυγό αριθμό  τότε αν οι παρόντες και οι απόντες είναι ίσοι σε αριθμό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑ  για να συνεδριάσει ο σύλλογος διδασκόντων και να προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων εργασίας. Σ΄ αυτή την περίπτωση οι παρόντες είναι ακριβώς 50% και όχι περισσότεροι από το 50% που προβλέπει ο νόμος. πχ σε νηπιαγωγείο με δύο συναδέλφους αν μία συνάδελφος συμμετέχει στην απεργία αποχή και μία όχι δεν μπορεί να γίνει σύλλογος διδασκόντων και να προχωρήσει η διαδικασία (αντίστοιχα και αν στα 4 άτομα είναι 2-2 ή στα 6 είναι 3-3 και ούτω καθ΄ εξής)
  • Οι συνάδελφοι που επιθυμούν αλλά δεν έχουν προλάβει λόγω αναστολής σχ. μονάδων να υπογράψουν τη δήλωση ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ έχουν τη δυνατότητα να  τη στέλνουν άμεσα  υπογεγραμμένη με email ( φωτό ή σκαναρισμένη) στο mail του σχολείου με αποδέκτες όλους τους/τις  εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενημερώνονται όλοι/όλες για την πορεία της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση.

 

  • Οι συλλογικές ή ατομικές δηλώσεις ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχωρούνται στο πρωτόκολλο του σχολείου και αποστέλλονται στο email του Συλλόγου Π.Ε. Κ. Σωτηρίου syllogosksotiriou@gmail.com

 

  • Οι συνάδελφοι ειδικοτήτων που υπηρετούν σε περισσότερα από ένα σχολεία καταθέτουν τις δηλώσεις ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ σε όλες τις σχ. μονάδες που υπηρετούν εφόσον αυτοδίκαια προσμετρώνται  στη δύναμη όλων των σχολείων.

 

  • Τα μέλη ΕΕΠ & ΕΒΠ ανήκουν στη δύναμη των σχολείων μας. Μετά την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ -ΑΠΟΧΗΣ ( 19/2/21) από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ υπογράφουν στη Δήλωση ( κοινό κείμενο ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ΑΠΕΡΓΙΑΣ- ΑΠΟΧΗΣ και αποστέλλουν τη δήλωση τους ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ με email ( φωτό ή σκαναρισμένη) στο mail του σχολείου σε όλες τις σχ. μονάδες που υπηρετούν εφόσον αυτοδίκαια  προσμετρώνται  στη δύναμη όλων των σχολείων.

 

Παραθέτουμε από την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ της ΔΟΕ   ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Άλλωστε η απεργία – αποχή χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από την ΑΔΕΔΥ σε όλο το Δημόσιο με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Η μαζικότητα και στο σύλλογό μας και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ είναι το βασικό εχέγγυο της επιτυχίας και της προστασίας μας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail