OXI PISA ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ! Κηρύττουμε  3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 22/5/23  κατά τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων PISA

ΑΠ 75 /8-5-24                                                                 Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής

Συνάδελφισσες/οι

Το Υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει και φέτος να διοργανώσει τις «διαγνωστικές εξετάσεις» PISA, σε μαθητ(ρι)ες της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου στις 22 Μαΐου, με τη συμμετοχή 330 δημοτικών σχολείων και 330 γυμνασίων.

Ανάμεσα σε αυτά, από τα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας το Υπουργείο επέλεξε και το 3ο Δ.Σ.  Πόρτο Ράφτη & ΔΣ Κουβαρά.  Διάλεξε  να διεξαγάγει εξετάσεις χωρίς να λάβει τους όρους λειτουργίας των σχολείων και τις ιδιαιτερότητές τους  με αποκλειστικό στόχο τη μεταφορά των όποιων ζητημάτων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων στη σχ. μονάδα  και στους εκπαιδευτικούς τους! 3ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη 6θέσιο σχολείο  που στεγάζεται σε προκατ -στερείται δηλαδή βασικής υποδομής-  πέρα των υπόλοιπων ελλείψεων που έχουν το σύνολο των σχολείων μας .  ΔΣ Κουβαρά 7θέσιο σχολείο  στο οποίο φοιτούν πλήθος μαθητών Ρομά με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αυξημένες ανάγκες υποστήριξης που αυτό  φέρει.

Για να μην έχουμε ταλαντεύσεις για τη στόχευση του ΥΠΑΙΘΑ

Η ελληνική PISA, «το πνευματικό παιδί» του ΟΟΣΑ ( Οικονομικός Οργανισμός για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη) , όπως χαρακτηρίζεται στο ενημερωτικό σποτ του ΥΠΑΙΘ (https://www.iep.edu.gr/pisa/) επιδιώκει να απαγορεύσει κάθε εναπομείνασα δραστηριότητα χαράς και δημιουργίας στο δημόσιο σχολείο,  εκτοξεύοντας το άγχος των εξετάσεων από μικρή ηλικία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς! Ο διαγωνισμός PISA θέλει να χρεώσει την σχολική αποτυχία σε όλους εμάς, στον εκπαιδευτικό, τον γονιό, τον μαθητή. Οι εμπειρίες ιδιαίτερα από Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα το διαχωρισμό των μαθητών και τη διοχέτευση αυτών, που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, σε σχολεία υποβαθμισμένα.

Η «ελληνική PISA» δεν είναι «διαγνωστικές εξετάσεις». Προβλέπονται στον Ν. 4823/2021, άρθρο 104 με τίτλο: Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται στην Στ’ Δημοτικού. Συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση, «σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας», όπως προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 104. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να καταταχθούν τα σχολεία, βάσει των επιδόσεων των μαθητών τους, να εγχαράξουν οι μαθητές χαμηλή προσδοκία για το μέλλον τους, να προωθηθούν σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό έχει συμβεί σε πάνω από 77 χώρες στον κόσμο.

Ο Ν.4823/άρθρο 104 το διατυπώνει ξεκάθαραΣκοπός των ως άνω εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων … σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Από την επόμενη σχολική χρονιά όχι μόνο θα εξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο, αλλά θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του «αξιολογημένου» σχολείου, (άρθρο 105/Ν.4823, παράγραφος (ε). Είναι κομμάτι αυτού του  νόμου και αναπόσπαστο κομμάτι της ατομικής μας αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων μας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι/ες και αντιπαλεύουμε 3 χρόνια τώρα.

Το κόστος των εξετάσεων PISA  για τα δύο προηγούμενα  χρόνια ήταν  251.816 ευρώ. Όταν η πλειονότητα των σχολείων στερούνται  εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ( χωρίς  εκπαιδευτικό τα τμήματα ένταξης , τα τμήματα υποδοχής, παράλληλες στηρίξεις, χωρίς ειδικότητες ακόμη και χωρίς δασκάλους τάξης) όταν δεν υπάρχουν  κατάλληλα σχολικά κτίρια, δε γίνονται  επισκευές, συντηρήσεις, δεν υπάρχουν υλικά   και μέσα διδασκαλίας, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις και τα χρήματα που διατίθενται σε αυτές βελτιώνουν έστω και κατ’ ελάχιστο την εκπαιδευτική διαδικασία;;

Ενημερώνουμε ότι τα 2 προηγούμενα χρόνια η μεγάλη αντίσταση των γονέων, των εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητ(ρι)ών ανάγκασε την κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της και για φέτος. Ενώ από το φθινόπωρο του 2022 διαμήνυε ότι οι εξετάσεις θα γίνονταν σε όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, την περσινή χρονιά συνέχισε τη δειγματοληπτική της πρακτική με μόνο 600 σχολεία (300 γυμνάσια , 300 δημοτικά) και φέτος αντίστοιχα συνεχίζει με 330 δημοτικά και 330 γυμνάσια.

Πέρυσι 10/5/23  οι εξετάσεις pisa στο 2ο ΔΣ Καλυβίων -σχολείο που είχε επιλεγεί –  ακυρώθηκαν Ακύρωση των εξετάσεων PISA στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, το μοναδικό σχολείο του συλλόγου μας που είχε επιλεγεί από το ΥΠΑΙΘ. – Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κώστας Σωτηρίου” ) καθώς η πλειοψηφία των γονιών (μετά από δια ζώσης ενημερώσεις και γράμμα του συλλόγου μας), συντασσόμενη με τον αγώνα των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, απείχαν από τη διαδικασία. Καθαριστικό ρόλο έπαιξε η στάση του συνόλου των εκπαιδευτικών του σχολείου και συγκεκριμένα των εμπλεκομένων στη διαδικασία Pisa εκπαιδευτικών που  δήλωσαν στάση εργασίας!

Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. ΘΑ ΤΟΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ  και ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ/ΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΜΑΣ, στις πρόσφατες απειλές στους/στις απεργούς διευθυντές/ντριες & τις προϊστάμενες/ους.

Εδώ και τώρα απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA». Με  βάση τις αποφάσεις του  συντονισμού σωματείων και την εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων οργανώνουμε την ακύρωση των εξετάσεων στο σύλλογο μας και παντού!

• Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν ξανά αποφάσεις και απεργιακή κάλυψη όπως τα προηγούμενα χρόνια  για την ημέρα των εξετάσεων PISA  – Κηρύττουμε ως σωματείο 3ωρη στάση εργασίας, που να καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων, και καλούμε και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τη βγάλει παράνομη.
  • Καμία, κανένας εκπαιδευτικός, δασκάλα/ος ΣΤ΄ Δημοτικού και οι άλλοι εκπαιδευτικοί που ορίζονται επιτηρητές στα συγκεκριμένα σχολεία μας  δεν θα μείνουν μόνοι τους.
  • Για τους/τις συναδέλφους που θα κάνουν στάση εργασίας ο σύλλογος δεσμεύεται ότι θα την καλύψει  οικονομικά
  • Οργανώνουμε συνάντηση με τους γονείς της έκτης δημοτικού  και το σύλλογο γονέων του 3ου Δ.Σ. Πόρτο Ράφτη &  ΔΣ Κουβαρά.
  • Μοιράζουμε, κοινοποιούμε γράμμα προς τους γονείς όλων των μαθητών μας Εκτυπώστε το γράμμα ΕΔΩ

Καλούμε τις/ους συναδέλφισσες/ους απεργούς  σε μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα, την Τετάρτη  22 /5/24, στις 8.00πμ, για να ενημερώσουμε τους γονείς μοιράζοντας το γράμμα και εξηγώντας τι είναι αυτές οι εξετάσεις.

22 Μαΐου πρέπει να είναι ημέρα απεργίας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ακυρώνουμε το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης

Θέλουμε σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει