Συγχωνεύσεις σχολείων

Print Friendly, PDF & Email

   Κορωπί 17/1/11                                                     Προς: Συναδέλφους, Συλλόγους-Ενώσεις Γονέων

   Α.Π.: 46                                                                 Κοιν: ΔΟΕ

 

 

Θέμα: Όχι στις Συγχωνεύσεις σχολείων

 

  Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα της συγχώνευσης-κατάργησης σχολικών μονάδων. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που εκπορεύεται από το υπουργείο και υλοποιείται, άτυπα ακόμα, από τους Περιφερειακούς Δ/ντες Εκπαίδευσης και τους Δ/ντες Εκπαίδευσης, το οποίο αποβλέπει σε μεγάλο αριθμό συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, με κριτήρια τα οποία δεν είναι σαφή σε κανέναν.  Το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε διαβούλευση εξπρές 4 ημερών και αναμένεται η σχετική εγκύκλιος για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού.

  Το σχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση περιλαμβάνει:

  • Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων στα συστεγαζόμενα
  • Συμπτύξεις τμημάτων, ώστε να δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα
  • Ένταξη των πολυθέσιων σχολείων που θα προκύψουν στο μοντέλο των 800 σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα, όταν δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση για την πορεία του προγράμματος και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι σοβαρές ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε ενδεχόμενες εκτεταμένες συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων, με στόχο, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το Υπουργείο, τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και των μεσαίων σχολικών μονάδων. Οι επιταγές τρόικας και Δ.Ν.Τ. που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και αποβλέπουν στη δραματική περικοπή των δαπανών για την παιδεία και στη δημιουργία ενός φτηνού σχολείου, που θα επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς και θα παράγει ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες της αγοράς δε θα περάσουν.

  Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται στήριξη από την κυβέρνηση, ώστε να επιτελεί το ρόλο του που είναι η μόρφωση των μαθητών της χώρας. Αντί να υλοποιείται αυτή η υποχρέωση από την πλευρά της κυβέρνησης, τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια πραγματικότητα ζοφερή κι αδιέξοδη: υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, κατάργηση των διδασκαλείων, κατάργηση ΟΕΔΒ, μειώσεις μισθών, σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, συνολική μείωση των δαπανών για την παιδεία.

  Αν το υπουργείο προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις θα υπάρξει επιπλέον υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, διότι οι μαθητές:

  • θα στριμωχτούν σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, ενώ παιδαγωγικοί λόγοι επιβάλλουν τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (20 στο δημοτικό και 15 στο νηπιαγωγείο).
  • θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος μετακίνησης και για την ασφάλειά τους.

 

  Αν το υπουργείο επιθυμεί πραγματικά τη βελτίωση της εκπαίδευσης των ελλήνων μαθητών, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του όλα τα παραπάνω.

 

  Δηλώνουμε ότι, σε καμία περίπτωση, η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα επιτρέψει να εφαρμοστούν αποφάσεις που στρέφονται εναντίων των μαθητών, ούτε θα δεχτεί αποφάσεις που δεν έχουν συζητηθεί εκτενώς σε ό, τι αφορά το παιδαγωγικό τους υπόβαθρο, αλλά και τις συνέπειες της υλοποίησής τους.

 

  Αγωνιζόμαστε για μια καθολική, αναβαθμισμένη, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η συστράτευση όλων των συναδέλφων και των γονέων σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι η μόνη επιλογή που έχουμε.

 

  • Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 26/1 στις 1:00 μ.μ. Έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας ο Σύλλογος και η ΔΟΕ.

 

  • Προχωρούμε σε συνάντηση με τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης με θέμα την ενημέρωση για το θέμα των συγχωνεύσεων στην περιοχή μας.

 

  • Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, Συλλόγους-Ενώσεις Γονέων, για την αντιμετώπιση του θέματος.

 

  Μετά την κινητοποίηση και την ενημέρωση θα καθορίσουμε τη στάση μας σύμφωνα με τις θέσεις που έχουμε ήδη διακηρύξει.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος               Η Γεν.   Γραμματέας

 

Ιωάννης     Ρούπας             Ελένη    Κανελλοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση