Λειτουργία Διδασκαλείων

Print Friendly, PDF & Email

   Κορωπί 17/1/11                                                                                       Προς: Συναδέλφους

   Α.Π.: 47                                                                                                   Κοιν: ΔΟΕ

 

Θέμα: Λειτουργία Διδασκαλείων

 

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τη λειτουργία του θεσμού της διετούς μετεκπαίδευσης των δασκάλων-νηπιαγωγών, μέσω των Διδασκαλείων που λειτουργούν σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής της χώρας.

  Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών της Π.Ε. στη διετή μετεκπαίδευση, προοιωνίζοντας; την κατάργησή του από φέτος. Υποχρεωμένη να απαντήσει στο ερώτημα και στην εύλογη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων είναι η ηγεσία του Υπουργείου.

  Δυστυχώς φαίνεται πως οι περικοπές που επιβάλλονται από την αγαστή συνεργασία  τρόικας-Δ.Ν.Τ.-κυβέρνησης δεν έχουν τέλος, ούτε για τον τομέα της εκπαίδευσης.

  Η λειτουργία του θεσμού της μετεκπαίδευσης που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1922 και από τον οποίο αποφοίτησαν γενιές και γενιές εκπαιδευτικών απειλείται σοβαρά, αν δεν έχει αποφασιστεί ήδη η αναστολή του, στις μέρες του μνημονίου. Ίσως η υπουργός να αποφάσισε ότι οι εκπαιδευτικοί της εποχής του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ. δε χρειάζονται μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, ιδίως όταν απομακρύνονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα και δημιουργούν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

  Το τραγελαφικό είναι πως το υπουργείο, με τις τυμπανοκρουσίες που συνηθίζει, εξήγγειλε την επιμόρφωση 150.000 εκπαιδευτικών  (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) μέσα στους επόμενους μήνες, με περιεχόμενο την επιμόρφωσή τους στη φιλοσοφία και στην παιδαγωγική στήριξη του «νέου σχολείου». Η μαζική επιμόρφωση και μάλιστα η ολοκλήρωσή της μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επιλέγεται ως  προσφορότερη λύση.

  Το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Το σίγουρο είναι ένα:  μετεκπαίδευση και επιμόρφωση ανώτερου επιπέδου με ημίμετρα δε γίνεται.

  Ζητούμε:

·      Το Υπουργείο να προχωρήσει αμέσως στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή στα διδασκαλεία.

·      Την αναβάθμιση των διδασκαλείων και την αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών τους.

·      Την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

 

                                                             Για το Δ.Σ.

 

 

Ο Πρόεδρος                    Η Γεν.   Γραμματέας

 

Ιωάννης     Ρούπας           Ελένη    Κανελλοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση