❌Δεν εφαρμόζουμε ούτε την ατομική αξιολόγηση ❌ούτε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. ⛔️Δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία του ν.4823/21 για την αξιολόγηση ‼️ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ !

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ  116 – 19/9/2022                                                                                             Προς: τα μέλη, ΣΕΠΕ, ΔΟΕ

Κοιν. Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου 5ου ΠΕΚΕΣ, Δ/νση Π.Ε.  Αν. Αττικής

 

Την ώρα που μας καλούν να «προσαρμοστούμε» στη διάλυση της ζωής μας, σε μια περίοδο ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, αυταρχισμού και καταστολής, τους απαντάμε:

Υπερασπίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

 

 

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο σύλλογός μας τοποθετήθηκε απέναντι στην αξιολόγηση και τις εξελίξεις στη νέα σχολική χρόνιά 22-23.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Υπογράφουμε ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ

Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται όλο και πιο καθαρά ότι η αξιολόγηση, και όλο το νομοθετικό πλαίσιο του ν.4823, έχει ως στόχο να μετατρέψει το σχολείο σε ανταγωνιστική επιχείρηση, να δημιουργήσει ιεραρχικές και βαθμολογικές κατατάξεις των σχολείων και να μετατρέψει τις σχέσεις συναδελφικότητας σε ιεραρχικής επιβολής.

Στην ερώτηση τι σχολείο θέλετε; Απαντάμε καθαρά: θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει, να δημιουργεί και  να απελευθερώνει  μέσω των τεχνών, ένα σχολείο που να καλλιεργεί τη συλλογικότητα και την εμπιστοσύνη. Ένα σχολείο που να διοικείται δημοκρατικά από τον σύλλογο διδασκόντων.  Ένα σχολείο με παιδαγωγική ελευθερία, τέτοιο που να αναπτύσσει την  κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και όχι τις κατακερματισμένες δεξιότητες. Αυτό το σχολείο δεν φτιάχνεται από την αξιολόγηση και αυτός είναι ο λόγος που για μια ακόμα φορά λέμε ΟΧΙ στην αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση και ένα μεγάλο αποφασιστικό ΝΑΙ στο σχολείο των όλων των ίσων, των διαφορετικών.

Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/φους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ και του συλλόγου. Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

  1. Στις 12/9/22 η ΔΟΕ αποφάσισε την Α-Α από τις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης (μέντορες/ συντονιστές και καλύπτει πλήρως τους/τις συναδέλφους/ισσες στο να μην τις εφαρμόσουν, με την πλήρη νομική τεκμηρίωση και στήριξη.
  2. Η Απεργία-Αποχή του «Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ»  είναι σε πλήρη ισχύ

Η ΑΑ προκηρύχθηκε με την από 5 Νοεμβρίου 2021  με την εξώδικη γνωστοποίησή της

έκθεση Επίδοσης του δικαστικού επιμελητή Ν. Ι. Παπαχρήστου, αριθμός 1932 Δ’ (3/11/2021)

έκθεση Επίδοσης του δικαστικού επιμελητή Ν. Ι. Παπαχρήστου, αριθμός 1943 Δ’ (5/11/2021)

έκθεση Επίδοσης του δικαστικού επιμελητή Ν. Ι. Παπαχρήστου, αριθμός 1948  Δ’ (8/11/2021)

Τη χρονιά που μας πέρασε, απέναντι στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, της ατομικής επιβράβευσης ή τιμωρίας, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στο σύνολο τους , αρκετοί  μαζί με τους/τις διευθυντ(ρι)ες-προϊσταμένες-ους, συμμετείχαν μέχρι τέλους στην Α-Α του σωματείου. Απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας, στρέβλωσης των γεγονότων, σε περιβάλλον απειλών και εκφοβισμού, το εκπαιδευτικό κίνημα αντιπαρέβαλε τον συλλογικό αγώνα, το απαράβατο δικαίωμα στην απεργία! Και νικήσαμε! Οι συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο δικαίωσαν πλήρως τους/τις προϊσταμένες/ους/διευθυντ(ρι)ες οι οποίοι/ες, συντασσόμενες/οι με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων τους, δεν ανάρτησαν στις πλατφόρμες της αξιολόγησης συμμετέχοντας στην ΑΑ που είχαν κηρύξει τα σωματεία τους!  Αποδείχθηκε ότι τα σωματεία μπορούν να προκηρύσσουν Α-Α και να καλύψουν τους/τις συναδέλφους και δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε κύρωση όποιος συμμετέχει σε απεργία που δεν έχει βγει παράνομη, όπως συμβαίνει με την Α-Α του συλλόγου που δεν αμφισβητήθηκε η νομιμότητά της και είναι σε ισχύ μετά και από επικαιροποίηση της για τη φετινή χρονιά.

Επίσης ενημερώνουμε ότι η πλειοψηφία της ΔΟΕ αποφάσισε να στείλει εκ νέου τα ενιαία κείμενα για την αξιολόγηση της μονάδας.

Ως σύλλογος επιμένουμε ότι όσο έχουμε σε ισχύ την Α-Α συμμετέχουμε σ΄ αυτή. Δε θέλουμε ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Δε αποδεχόμαστε να ανεβάσουμε απολύτως τίποτα στην πλατφόρμα. Δε υποτασσόμαστε στις απαιτήσεις του υπουργείου. Γι΄ αυτό καλέσαμε και ως σύλλογος τη ΔΟΕ: να επαναπροκηρύξει την Α-Α, κάτι που αδικαιολόγητα δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!

  1. Υπογράφουμε όλες/όλοι οι εκπαιδευτικοί τη δήλωση συμμετοχής στη ΑΑ της ΔΟΕ που αφορά τους μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές. Με αυτό τον τρόπο οι διευθυντ(ρι)ες των σχολικών μονάδων δεν είναι υποχρεωμένοι να αναθέσουν, οι συνάδελφοι/ισσες που μπορούν εν δυνάμει να τους ανατεθεί το καθήκον του μέντορα ή του σχολικού συντονιστή να είναι απολύτως καλυμμένοι/ες ως απεργούντες απέχοντες να μην ασκήσουν τις υποχρεώσεις τους και όλοι/όλες οι νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες να μην αποδεχτούν εποπτεία μέντορα ή σχ. συντονιστή και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες (συναντήσεις κλπ) που προβλέπει η Υπ. Απόφαση, σε περίπτωση που προχωρήσει η ανάθεση σε κάποιο σχολείο.
  2. Υπογράφουμε όλες/όλοι οι εκπαιδευτικοί τη δήλωση συμμετοχής στη ΑΑ του συλλόγου που αφορά κάθε ενέργεια σχετικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας – τον προγραμματισμό, την επιλογή αξόνων δράσης και την υλοποίηση των σχεδίων δράσης. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.

Επί της διαδικασίας

Όταν προσδιοριστεί το χρονικό πλαίσιο συζήτησης στους συλλόγους διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, υπενθυμίζουμε ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες (50%+1) στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Ο/Η διευθυντής/ντρια/ προϊσταμένη/ος είτε συμμετέχει στην ΑΑ , είτε όχι υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και να αναρτήσει τη δήλωση συμμετοχής στην ΑΑ .

Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί  το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»

  1. Όταν συγκεντρώνονται οι υπογραφές των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο στις δύο δηλώσεις, πρωτοκολλείται το κάθε έγγραφο στο πρωτόκολλο του σχολείου, για να κατοχυρώνεται επίσημα η συμμετοχή των εκπ/κών στην ΑΑ και να τους προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία.
  2. Κοινοποιούμε αντίγραφο των δηλώσεων με τις υπογραφές και τον αρ. πρωτοκόλλου του σχολείου, στο email του συλλόγου (syllogosksotiriou@gmail.com ) προκειμένου ο σύλλογος να συγκεντρώσει όλη την εικόνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα συμμετοχής στην ΑΑ τόσο στα μέλη όσο και στη ΔΟΕ.
  3. Ενημερώνουμε άμεσα το σύλλογο για όποιο πρόβλημα προκύψει ή ενδεχόμενο αυθαιρεσίας απέναντι στα συλλογικά μας δικαιώματα.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail