Σχετικά με τις εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία

ΑΠ 45/ 3-5-2018                                                                               Προς: τα μέλη

Ο σύλλογος «Κ. Σωτηρίου», με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στα σχολεία και νηπιαγωγεία, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους διευθυντές, τις διευθύντριες, προϊσταμένες νηπιαγωγείων κι όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν τις δομές του δημόσιου σχολείου απέναντι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, που επιχειρείται από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το εκπαιδευτικό μνημόνιο και τον ΟΟΣΑ.  Να αποτρέψουμε στην πράξη κάθε απόπειρα εφαρμογής περικοπών τμημάτων, μετακινήσεων μαθητών με γνώμονα λιγότερα τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών, αποκλεισμό παιδιών από τα ολοήμερα λόγω δικαιολογητικών των γονέων κλπ με μεθοδεύσεις στις εγγραφές και εφαρμογή των τριμελών επιτροπών του ΠΔ 79 και κάθε είδους εμποδίων που έχει θεσμοθετήσει το Υπ. Παιδείας τα τελευταία χρόνια.  Tα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, η πρόσβαση όλων των παιδιών στις  δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, οι θέσεις εργασίας, η αποτροπή μετακινήσεων, η ανάγκη διορισμών και η αποτροπή της απόλυσης αναπληρωτών συναδέλφων είναι η πυξίδα του εκπαιδευτικού κινήματος τις μέρες των εγγραφών.

Παλεύουμε συλλογικά και σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά:

1. Να εγγράψουμε όλα τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και να ενημερώσουμε τους γονείς. Βοηθάμε στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γι αυτό.
  2. Απαιτούμε από την Διεύθυνση Αν. Αττικής και τους Δήμους Σαρωνικού, Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Λαυρεωτικής την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων χώρων που καθορίζουν οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων, σύμφωνα και με τις θέσεις του κλάδου, τη λειτουργία Τ.Ε. για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και στελέχωση όλων των δομών και των τμημάτων με τους αναγκαίους νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό. Να ζητηθεί επίσημα από τη Δ/νση ο αριθμός των προνηπίων που έχει εγγραφεί στους παιδικούς και να γίνει ενημέρωση για την δυνατότητα να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία. Να δεσμευτούν και δήμοι που δεν εντάχθηκαν στην  άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ότι θα στείλουν τα προνήπια ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχει υποδομή – αίθουσες στα νηπιαγωγεία (πχ Κίτσι και Αγ. Μαρίνα, Ανάβυσσος, Π- Φώκαια, Καλύβια, Σαρωνίδα κλπ)
  3. Καλούμε όλους τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των δημοτικών σχολείων, τις Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, να μη συμμετέχουν επ΄ ουδενί σε τριμελείς επιτροπές εγγραφών που μόνο στόχο έχουν να μετακινούν εγγραφέντες μαθητές από τα σχολεία που ανήκουν, ώστε να δημιουργηθούν πληθωρικά 25άρια τμήματα και να περικοπούν μαζικά θέσεις εργασίας. Ο σύλλογος θα μπλοκάρει και θα καταγγείλει τη λειτουργία τους. Σταθήκαμε αντίθετοι και αποτρέψαμε ως σύλλογος την απόπειρα για κοινές εγγραφές στα Δ.Σ. του Δήμου Μαρκοπούλου μετά από  οδηγία της Δ/νσης  Αν. Αττικής που στην πράξη ισοδυναμεί με την  ενεργοποίηση της τριμελούς επιτροπής για τη διαμόρφωση τμημάτων με 25 μαθητές στην Α΄ δημοτικού, με παιδιά ρομά μέσα στα 25, σε όλα τα δημοτικά ώστε να λειτουργήσουν 6 αντί για 7 τμήματα στο όνομα της έλλειψης αιθουσών. Η δράση μας πρέπει από τώρα να στραφεί στην κατεύθυνση της διεκδίκησης – δημιουργίας επιπλέον αιθουσών στα σχολεία του Μαρκόπουλου για να έχουμε περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα πάρει πρωτοβουλίες ο σύλλογος. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμε να κινηθούμε σε όλες τις περιοχές του συλλόγου. Καμιά αποδοχή περικοπής τμημάτων.
  4. Ενθαρρύνουμε και να ενημερώνουμε με κάθε τρόπο όλους τους γονείς και παραλαμβάνουμε  τις αιτήσεις εγγραφής στο ολοήμερο (πρωινή , απογευματινή ζώνη ) από όλα τα παιδιά που επιθυμούν και δηλώνουν πως το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από τις λεόντειες προϋποθέσεις που τίθενται στις εγκυκλίους. Εγγράφουμε όλα τα παιδιά που οι γονείς το ζητάνε ακόμα και με υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι θα προσκομίσει τα δικαιολογητικά.
  5. Να μη συναινέσουμε στην σύμπτυξη κανενός τμήματος που έχει παιδιά με αναπηρίες και διαγνώσεις. Σε κάθε τέτοια απόπειρα, ενόχληση ή εντολή από τη Διεύθυνση, ενημερώνουμε τα συλλογικά όργανα και τους γονείς, για να οργανώσουμε συντονισμένη παρέμβαση και ό,τι άλλο χρειαστεί για την αποτροπή κάθε τέτοιας εξέλιξης.
  6. Στα πλαίσια της ανάγκης για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε την ίδρυση τόσων τάξεων υποδοχής σε κάθε σχολείο που φοιτούν αυτά τα παιδιά ανάλογα με τον αριθμό εγγραφών, με κύριο μέλημα τα ολιγάριθμα τμήματα για όλους αυτούς τους  μαθητές που η ελληνική δεν αποτελεί την μητρική τους γλώσσα (στους 18 μαθητές αιτούμαστε 2η τάξη  υποδοχής).

Για κάθε ζήτημα που προκύπτει καλούμε άμεσα τους συναδέλφους να επικοινωνούν με το σύλλογο.