Για την αυθαίρετη παράνομη παρακράτηση των στάσεων εργασίας από τη Δ/νση Αν Αττικής που συνιστά επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα. Να αποκατασταθεί κάθε αυθαιρεσία σε βάρος των συναδέλφων αναπληρωτών ΕΣΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 52 / 18-5-2018 Προς: Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής , ΔΟΕ, τα μέλη.

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσσες,

Με έκπληξη και οργή ενημερωθήκαμε για το απαράδεκτο email που ήρθε στις σχολικές μονάδες από τη Δ/νση την Πέμπτη 17/5/18 το μεσημέρι για τον τρόπο καταχώρησης των στάσεων εργασίας της Παρασκευής 11/5. Μάλιστα το μέιλ ήταν ανυπόγραφο!!!
Σας ενημερώνουμε ότι υπήρξε άμεση παρέμβαση από την αιρετό και αντιπρόεδρο του συλλόγου στο ΠΥΣΠΕ προς τα μέλη του υπηρεσιακού συμβούλιου και την αναπληρώτρια Δ/ντρια καθώς την προϊσταμένη του Γ΄ τμήματος προσωπικού την Παρασκευή 18/5 . Διαπιστώθηκε ότι αυτό που γράφτηκε για το ‘ότι «δηλώνεται η στάση εργασίας ως απεργία αν δεν παρουσιαστεί κάποιος στο σχολείο» γράφτηκε εκ παραδρομής και είναι παντελώς λάθος και αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία.
Μετά την παρέμβαση της αιρετού, η Δ/νση έστειλε το 2ο email με την “Ανακοινοποίηση στο ορθό” όπου α) έχει απαλείψει αυτή τη διατύπωση για το ότι η στάση εργασίας δηλώνεται ως απεργία αν δεν προσέλθει ο συνάδελφος στο σχολείο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η υποχρεωτική παρουσία του εκπαιδευτικού για 30 ώρες στο σχολείο. β) έχει τροποποιήσει την ημερομηνία δίνοντας περιθώριο μέχρι 21/5
Διευκρινίζουμε ότι πρέπει όλοι οι δ/ντές-ντριες και προϊσταμένες νηπιαγωγείων να αγνοήσουν πλήρως το πρώτο email της δ/νσης και ύστερα από ερωτήματα συναδέλφων που δείχνουν ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως– οφείλει και η Δ/νση να το αποσαφηνίσει. Οι δ/ντές πρέπει να συμπληρώσουν ακριβώς τον αριθμό δηλωθεισών ωρών στάσης του κάθε συναδέλφου.
Η μόνη περίπτωση που η στάση εργασίας δηλώνεται ως απεργία είναι όταν αυτή καλύπτει 6 ώρες άρα καλύπτει όλο το εργασιακό ωράριο της μέρας. Αυτό άλλωστε αναφερόταν σαφώς σε προηγούμενο μέιλ της Δ/νσης το Μάρτιο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από 5ώρες και κάτω δηλώνεται ο αριθμός των ωρών της στάσης εργασίας και μόνο. Καμία σχέση δεν έχει το αν υπάρχει παρουσία ή όχι στο σχολείο εκείνη τη μέρα. Υπάρχει και αντίστοιχη επίσημη απάντηση του Υπ. Παιδείας σε προηγούμενη καταγγελία του συλλόγου η οποία δικαιώνει τη θέση του συλλόγου.
Οι διοικητικοί και οικονομικοί υπεύθυνοι οφείλουν να αποδέχονται τη δήλωση του εκπαιδευτικού αναπληρωτή και μόνιμου σχετικά με τις ώρες συμμετοχής του στη στάση εργασίας και η παρακράτηση μισθού να γίνεται με βάση αυτή. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι παράνομη!
Κανένας Δ/ντής ή προϊστάμενος σχ μονάδας δεν νομιμοποιείται να ερμηνεύει μόνος του το αν η δηλωθείσα στάση εργασίας είναι απεργία και να αλλάζει τη δήλωση του εκπαιδευτικού. Αν το κάνει θα είναι και ο ίδιος υπόλογος.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να «παίζει» με το μεροκάματο των συναδέλφων και ενώ δηλώνουν και πραγματοποιούν στάση εργασίας 3, 4 ή 5 ωρών να τους παρακρατείτε αντί για τα 3/6, 4/6 ή 5/6 αντίστοιχα να τους παρακρατούνται τα 6/6 δηλαδή ολόκληρη η μέρα ως απεργία.
Θα ακολουθήσει και παρέμβαση του συλλόγου στη Δ/ντρια εκπαίδευσης καθώς μετά από την απάντηση του προϊσταμένου της ΕΔ ΕΣΠΑ Παιδείας ότι «περικόπτεται το σύνολο των ωρών της προκηρυχθείσης στάσης εργασίας και μόνο» στην Καταγγελία του συλλόγου για παράνομη παρακράτηση των στάσεων εργασίας στους αναπληρωτές ΕΣΠΑ και το αντίστοιχο ερώτημα της Δ/νσης, απαιτούμε να επιστραφούν τα χρήματα από τυχόν παράνομες παρακρατήσεις προηγούμενων στάσεων εργασίας Μαρτίου κλπ.
Για τα παραπάνω έχουμε ήδη μιλήσει και με την ομοσπονδία και τη νομική της σύμβουλο και αν χρειαστεί και δε λυθεί από τη Δ/ντρια εκπαίδευσης θα υπάρχουν περαιτέρω παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. (συνδικαλιστικά και νομικά)

Δε δεχόμαστε την παρακώλυση με κανένα τρόπο της άσκηση του απεργιακού δικαιώματος όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών!

Δηλώνουμε καθαρά ότι δεν θα το ανεχτούμε! Επισημαίνουμε ότι όποιος διοικητικός και οικονομικός υπεύθυνος επιδιώξει να εφαρμόσει κατά το δοκούν παρακράτηση μισθού, διαφορετική από την πραγματική, τότε θα βρει το σωματείο απέναντί του!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ που δήλωσαν στάση εργασίας μέσα στο 2018 να είναι σε ετοιμότητα. Αν δεν δοθεί ρητή διαβεβαίωση πριν από ΓΣ του συλλόγου, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παρακράτηση μεγαλύτερη από τη στάση εργασίας που δηλώνεται από το συνάδελφο και σε όποιες περιπτώσεις έχει αυτό γίνει μέχρι τώρα θα επαναυπολογιστεί και θα επιστραφούν τα χρήματα στους συναδέλφους τότε αμέσως μετά τη ΓΣ θα πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στη Δ/νση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail