Ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις των ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ των περιοχών αρμοδιότητας του συλλόγου μας για το θέμα της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 38/ 18-3-2018                                                    Προς: τα μέλη, ΔΟΕ,

Πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις της Τριμερούς Επιτροπής συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης , για τους Δήμους ευθύνης του συλλόγου μας: Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Παιανίας & Κορωπίου  την Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018 & Μ. Πέμπτη  5-4-18. Στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν  στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, συμμετείχαν η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Βασιλική Ξυθάλη , οι Δήμαρχοι των παραπάνω Δήμων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας  Κώστας Τουλγαρίδης.

Η δ/ντρια παρουσίασε τις εκτιμώμενες ανάγκες αιθουσών σε κάθε δήμο – κατά την συνάντηση της τριμερούς με τον αντίστοιχ0 δήμαρχο  θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί να τις εξασφαλίσει. Η εκτίμηση είχε διαμορφωθεί με βάση τη στατιστική σχετική σταθερότητα στον αριθμό των νηπίων κάθε χρόνο και υπολογίζοντας το διπλάσιο αριθμό παιδιών (νήπια και προνήπια) σε περίπτωση υποχρεωτικότητας. Επίσης με υπολογισμό 20 παιδιών στην τάξη προσδιόρισε ότι οι επιπλέον αίθουσες από αυτές που χρησιμοποιούνται στην τωρινή λειτουργία θα μπορούσε να είναι στην μέγιστη ανάγκη:

  1. Δήμος Λαυρεωτικής:  ενδεχόμενο για 5 επιπλέον αίθουσες
  2. Δήμος Κρωπίας: ενδεχόμενο για   9 ακόμα αίθουσες
  3. Δήμος Σαρωνικού: ενδεχόμενο για 5 επιπλέον αίθουσες
  4.  Δήμος Μαρκοπούλου : ενδεχόμενο για 5 επιπλέον αίθουσες
  5. Δήμος Παιανίας: ενδεχόμενο για 11 επιπλέον αίθουσες

Οι επιτροπές που συνεδρίασαν, γνωμοδότησαν  ως εξής:

Δήμος Σαρωνικού 2-1 ΝΑΙ  Δ/ντρια εκπαίδευσης και πρόεδρος συλλόγου  ΝΑΙ – Δήμαρχος Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης ΟΧΙ

Δήμος Κρωπίας 2 – 1 ΟΧΙ Δ/ντρια εκπαίδευσης & Δήμαρχος  Δημήτριος Κιούσης ΟΧΙ –πρόεδρος συλλόγου  ΝΑΙ

Δήμος Λαυρεωτικής 3 ΝΑΙ ομόφωνα υπέρ

Δήμος Παιανίας 2 – 1 ΟΧΙ Δ/ντρια εκπαίδευσης και Δήμαρχος Στάμου ΟΧΙ –  πρόεδρος  συλλόγου ΝΑΙ 

Δήμος Μαρκοπούλου  2 – 1 ΟΧΙ   Δ/ντρια εκπαίδευσης και Δήμαρχος Μεθενίτης  ΟΧΙ – πρόεδρος  συλλόγου ΝΑΙ

Ο πρόεδρος του συλλόγου κατέθεσε σε όλες τις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν προς τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης όσο και στους δημάρχους την απόφαση του Συλλόγου μας για ΑΜΕΣΗ και  ΚΑΘΟΛΙΚΗ εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλα τα Νηπιαγωγεία των Δήμων ευθύνης του Συλλόγου μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στη συζήτηση που αρχικά βασιζόταν στην εκτίμηση της Δ/νσης για τον αριθμό αιθουσών και παιδιών

  • καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τη σημερινή λειτουργία των Νηπιαγωγείων ανά περιοχή αλλά και την ύπαρξη επιπλέον αιθουσών – όπου υπάρχουν τέτοιες καθώς δεν υπήρχε καμία τέτοια αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, με αποκλειστικό σκοπό την υποδοχή όλων των προνηπιών από το ερχόμενο σχ. έτος.
  • εντοπίσαμε περιοχές που πιθανόν προκύψει πρόβλημα
  • προτείναμε άμεση ενοικίαση ή όπου είναι δυνατό άλλη προσωρινή λύση ταυτόχρονα με την άμεση δρομολόγηση νέων δημόσιων και σύγχρονων κτιρίων όπου χρειάζεται, όπως οφείλει η πολιτεία να κάνει
  • ξεκαθαρίσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στα  όρια της υφιστάμενης κατάστασης και των μνημονιακών περικοπών στην δημόσια εκπαίδευση, χωρίς δηλ. επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Σαρωνικού η εκτίμηση  της Δ/νσης  ανέρχονται σε  5 αίθουσες το ανώτερο.  Η τοποθέτηση του  Δήμαρχου αρχικά περιορίστηκε στο ότι  δεν έχει την πραγματική εικόνα της λειτουργίας των νηπιαγωγείων στο Δήμο του επικαλούμενος το αιφνιδιαστικό της  πρόσκλησης. Αποκαλυπτικός στη συνέχεια τόσο με την καταψήφιση όσο και  με το Δελτίο Τύπου. Περισσότερα ΕΔΩ

Επιμείναμε παρουσιάζοντας  τη δυνατότητα των  3ου, 4ου Ν/Γ Καλυβίων  & Π. Φώκαιας για επιπλέον λειτουργία ενός τμήματος όπως υπήρχε και στο παρελθόν.  Διαθέσιμες θέσεις υποδοχής παιδιών στα 3 υφιστάμενα νηπιαγωγεία της Αναβύσσου καθώς και άδειες εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας στο 3ο Νηπιαγωγείο (εκκρεμεί για το 3ο να κατασκευαστεί νέο κτίριο – ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα γι αυτό εδώ και χρόνια).  Το 2ο Ν/Γ Σαρωνίδας του οποίου η λειτουργία ανεστάλη την τρέχουσα χρονιά  λόγω έλλειψης παιδιών. Πρόβλημα ενδέχεται  να προκύψει στο Νηπιαγωγείο του Κουβαρά του οποίου η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι ούτως ή άλλως καλή. Πρέπει να υπάρξει  άμεση παρέμβαση με  ενοικίαση χώρου για τη λειτουργία νηπιαγωγείου με 3 αίθουσες διδασκαλίας για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών 4-6 ετών αλλά και να  αποσυμφορηθεί το δημοτικό σχολείο  στην παρούσα φάση.

Κάτω από την τεκμηρίωση και επιμονή μας η Δ/ντρια τοποθετήθηκε τελικά υπέρ της άμεσης εφαρμογής στο Δήμο ενώ ο Δήμαρχος Καλυβίων τοποθετήθηκε αρνητικά κάτι που όπως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ήταν προαποφασισμένο και οφείλεται όχι στις υποδομές και στις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αλλά στην υιοθέτηση των θέσεων της ΚΕΔΕ και την απαράδεκτη θέση του για την απόκτηση της πλήρους ευθύνης της Παιδείας από τους Δήμους – θέση την οποία έχει εκφράσει και στο παρελθόν.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Κορωπίου  η εκτίμηση  της Δ/νσης προσδιόρισε το μέγιστο 9 επιπλέον αίθουσες. Ο Δήμαρχος Κορωπίου δήλωσε ότι δεν είναι συνολικά αντίθετος αλλά έχει πρόβλημα με τις υποδομές αναφέροντας καθυστερήσεις στην ανέγερση σχολείων (π.χ. από 10 – 21 χρόνια καθυστέρηση Πχ Κίτσι, Αγ Μαρίνας κλπ). «Πάμε ψάχνοντας και δεν είναι ώριμο». Στο ζήτημα που θέσαμε πως αν συνεχίσει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος αυτούς τους ρυθμούς τότε δεν πρόκειται να είναι σε θέση να υπάρχει υποδομή ούτε στην επόμενη 3ετία και θα ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου στην πράξη,  δεν απάντησε. Τεκμηριώσαμε ότι υπάρχουν επιπλέον αίθουσες τόσο στην Αγ. Μαρίνα (τρίτο τμήμα) όσο και στο Κίτσι, το παλιό κτίριο που λειτουργούσε το νηπιαγωγείο πριν παραδοθεί το νέο, με 2 αίθουσες. Στα  3ο , 5ο & 6ο Ν/Γ υπάρχει σημαντική δυνατότητα υποδοχής περισσότερων προνηπίων ενώ το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στ 1ο , 2ο  και 4 Ν/Γ όπου και σήμερα η κατάσταση είναι απαράδεκτη με το 2ο να έχει  δύο αίθουσες σε λυόμενα. Από τα παραπάνω  προκύπτει ως άμεση λύση  ενοικίαση κτιρίων – αιθουσών προκειμένου να εγγραφούν όλα τα προνήπια με τη νέα χρονιά.  Απαιτήσαμε  δραστικές λύσεις με ανεύρεση οικοπέδων (πχ αγορά κλπ).

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι προχώρησε σε δήλωση μετά τη συνάντηση ΕΔΩ με την οποία υιοθετεί τη βασική επιχειρηματολογία της ΚΕΔΕ ενώ από την άλλη στη συνάντηση προσυπογράφει μαζί με τη Δ/ντρια εκπαίδευσης το πρακτικό που αναφέρει ότι «Θεωρούν δυνατή τη φοίτηση όλων των νηπίων β΄ ηλικίας από το σχ. έτος  2019-2020 με την προϋπόθεση να έχουν ευοδωθεί οι διαδικασίες εξεύρεσης στέγης.

Στη συνάντηση με το δήμαρχο Λαυρεωτικής υπήρξε από την  αρχή συμφωνία του δημάρχου και με τη συνεισφορά μας στη συζήτηση της πραγματικής εικόνας των νηπιαγωγείων Λαύριου και Κερατέας, πέρα από τη συνολική μας τοποθέτηση. Αποφασίστηκε ομόφωνα η εφαρμογή την 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την επόμενη σχολική χρονιά. Από τη μεριά μας επισημάναμε την ανάγκη το 3ο Νηπιαγωγείο Κερατέας να αποκτήσει επιτέλους αξιοπρεπές κτίριο. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα υποδοχής περισσότερων παιδιών 4-6 ετών.

Στη συνάντηση με το δήμαρχο Παιανίας η  εκτίμηση της Δ/νσης καταγράφει  11 αίθουσες στο Δήμο. Ο Δήμαρχος από τη μία επικαλέστηκε ότι το μέτρο είναι βιαστικό και δεν μπορεί να υποσχεθεί την εξασφάλιση των αιθουσών που θα χρειαστούν, από την άλλη εκθείαζε την αποτελεσματικότητα του να νοικιάσει κτίριο  για τη λειτουργία του παραρτήματος στο 3ο Γλυκών Νερών πολύ γρήγορα. Ο πρόεδρος του συλλόγου επισήμανε τη δυνατότητα κάποιων αιθουσών στα νηπιαγωγεία της Παιανίας π.χ. 3η αίθουσα στο 2ο  Παιανίας και την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση στο 4ο Νηπιαγωγείο Παιανίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών είναι απολύτως υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις στη σχολική στέγη καθώς έχει το προνόμιο 7  εντός σχεδίου οικοπέδων, χαρακτηρισμένα για σχολεία και δεν έχει προβεί  στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση σχολικών κτιρίων μέσω ΚΤΥΠ. Κορυφαίο παράδειγμα ολιγωρίας η ύπαρξη οικοπέδου δίπλα στο 4ο Νηπιαγωγείο και δημοτικό όταν το 4ο Ν/Γ και Δ.Σ. λειτουργούν σε λυόμενα για πάνω από 25 χρόνια. Αντίστοιχα επέμεινε ότι η κατάσταση και των δημοτικών σχολείων στο Δήμο είναι οριακή και είναι επιτακτικό να εξασφαλιστεί νέο κτίριο για δημοτικό σχολείο ενώ υπενθύμισε ότι εξαιτίας της ολιγωρίας του Δήμου καταργήθηκε το 5ο Δημοτικό σχολείο.

Παρά την επιμονή για την άμεση εφαρμογή, του προέδρου του συλλόγου, η συζήτηση κατέληξε στην πρόταση Δ/ντριας και δημάρχου για μετάθεση της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής εντός της τριετίας κατά πλειοψηφία ενώ υπήρξε δέσμευση ότι ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα τις ενέργειες που έχει υποχρέωση για την ανέγερση σχολείων με συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση  για την πορεία από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο.

Τέλος, στη συνάντηση με το δήμαρχο Μαρκοπούλου η δ/ντρια εισηγήθηκε με την εκτίμηση  κατ΄ ανώτατο 5 επιπλέον αιθουσών.

Ο Δήμαρχος εξ αρχής  επέδωσε επιστολή του τόσο στη δ/ντρια όσο και στον πρόεδρο του συλλόγου όπου υιοθετεί  τις θέσεις της ΚΕΔΕ και δηλώνει τη αντίθεση του στην εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής όχι μόνο για κτιριακούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή προσδιορίζει σε πολύ λιγότερες τις κτιριακές ανάγκες καθώς θεωρεί ότι με βάση τις καταγραφές των παιδιών θα χρειαστούν μόνο 1  επιπλέον αίθουσα στο Μαρκόπουλο και 1 στο Πόρτο Ράφτη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου απάντησε με την τοποθέτηση που κατέθεσε από τη μεριά του συλλόγου αλλά επεσήμανε ότι μαζί με το Υπ. παιδείας και την κυβέρνηση και ο δήμος έχει μεγάλη ευθύνη για τις κτιριακές υποδομές στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία. Είναι ο δήμος με τα περισσότερα νοικιασμένα σχολικά κτίρια και τη λειτουργία τους σε προκάτ κατασκευές παρά τις πιέσεις αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων με παρεμβάσεις σε Δημοτικά συμβούλια αλλά και κινητοποιήσεις στο δήμο. Ενημέρωσε ότι η 1 επιπλέον αίθουσα στο Πόρτο Ράφτη μπορεί να εξασφαλιστεί από ενοικίαση νέου κτιρίου για το 3ο Ν/Γ με 3 αίθουσες  αντί δυο που υπάρχουν τώρα και αντίστοιχα η μία αίθουσα στο Μαρκόπουλο μπορεί να αντιμετωπιστεί αν υπάρχει βούληση. Η συζήτηση κατέληξε σε αρνητική εισήγηση για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δήμο με τη δ/ντρια να εισηγείται την εφαρμογή από την σχ. χρονιά 2019-20 το δήμαρχο να επιμένει να καταγραφεί προφανώς όχι για λόγους υποδομών  για την τελευταία 3η χρονιά που προβλέπει ο νόμος με μειοψηφούντα το πρόεδρο του συλλόγου για την άμεση εφαρμογή από την επόμενη σχ. χρονιά.

Πέρα από την αναλυτική παρουσίαση της συζήτησης σχετικά με τις υποδομές που κάνουμε παραπάνω στη συζήτηση με τον ένα ή άλλο τρόπο επισημάνθηκαν κάποια επιχειρήματα που επικαλέστηκαν ορισμένοι δήμαρχοι  είτε στη συνάντηση είτε στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν δημόσια.

Όπως :

Η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ως  συντεχνιακό αίτημα των εκπαιδευτικών Π.Ε.

Το αίτημα της θεσμοθέτησης της 2χρονης  υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν αποτελεί αίτημα των εκπαιδευτικών και μόνο αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας γιατί αντανακλά τόσο την κοινωνική ανάγκη όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση να εκκινούν τα παιδιά την εκπαιδευτική διαδικασία από την ηλικία των 4 ετών.

Μετά από διαχρονικούς αγώνες η κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτυπώθηκε με το νόμο 1566 από το 1985 με τη συμφωνία όλων  και δυστυχώς από τότε καμία κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα για την υλοποίησή της.

Η πλήρης εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε δημόσια και δωρεάν νηπιαγωγεία  είναι δικαίωμα και ανάγκη των παιδιών και πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά.

Θα καταρρεύσουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί

Με την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και την ένταξη των παιδιών 4 ετών στα νηπιαγωγεία δίνεται η δυνατότητα να απελευθερωθούν θέσεις για όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 που οι γονείς το επιθυμούν. Η υποχρέωση των δήμων είναι η επέκταση,  όπου δεν υπάρχει, των παιδικών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μια πραγματική κοινωνική πολιτική κατάργησης των τροφείων – διδάκτρων θα δώσει δυνατότητα υποδοχής όλων των παιδιών και την κάλυψη της κοινωνικής ανάγκης και πολύ μεγαλύτερου αριθμού οικογενειών,  θα οδηγούσε  σε αύξηση των εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς καθώς στις  μικρότερες ηλικίες η αναλογία εκπαιδευτικού-παιδιών  είναι  1/12 και όχι 1/25.

Εξυπηρετεί τους γονείς το ωράριο

Οι ανάγκες για εκπαίδευση των παιδιών δεν καθορίζεται από το εργασιακό ωράριο των γονιών καθώς με τον εργασιακό μεσαίωνα και τα ελαστικά – εξοντωτικά ωράρια θα σήμαινε λειτουργία μέχρι τις 6 & 10 το βράδυ. Αυτό όμως δε  συνιστά λειτουργία εκπαίδευσης. Το ωράριο του δημόσιου Ν/Γ καλύπτει τις  ανάγκες εκπαίδευσης των νηπίων.

Καλύτερη εκπαίδευση στους παιδικούς σταθμούς

Μάλλον δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση αυτοί που καταφεύγουν σε τέτοια επιχειρήματα. Δεν ταυτίζεται η πολύτιμη φροντίδα και αγωγή της πρώιμης νηπιακής  ηλικίας με την εκπαίδευση.

Στο Νηπιαγωγείο το παιδί  εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημόσιου νηπιαγωγείου (ΑΠΠΣ-ΔΕΠΣ) συνθήκη η οποία λείπει από τη φοίτηση στον Παιδικό σταθμό. Επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου. Καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών Η συγκρότηση της σκέψης του και η άσκηση της προσοχής του καλλιεργούνται συστηματικά και οργανωμένα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Καταληκτικά:

Οι Δήμοι,   έχουν μεγάλη ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση να διασφαλίσουν  με έκτακτα μέτρα και κρατική χρηματοδότηση, τη σύγχρονη σχ. στέγη για όλα τα παιδιά ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και παντού η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή που έχουν αναγκη όλα τα παιδιά. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου

Κώστας Τουλγαρίδης

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail