Ανοιχτά ζητήματα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Print Friendly, PDF & Email

Κορωπί   6/09/10

ΑΠ: 27

Θέμα: Ανοιχτά ζητήματα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

 

            Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

  Η κυβέρνηση συνέχισε όλο το καλοκαίρι την πολυμέτωπη επίθεση εναντίων των εργαζομένων χωρίς βεβαίως να εξαιρείται ο τομέας της εκπαίδευσης. Πολυνομοσχέδιο, ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική με αποκορύφωμα το μνημόνιο, το οποίο με ευθύνη της «τρόικας» και της κυβέρνησης συνεχώς επικαιροποιείται, με αποτέλεσμα τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων να μην έχουν τέλος.

 

  Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρά ανοιχτά ζητήματα για την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε δραματικές περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση και αποδεικνύεται ότι αντί για το εύηχο σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» ισχύει στην πράξη το «πρώτα το μνημόνιο», προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

  Το Υπουργείο Παιδείας:

1. Προχώρησε στην πρόσληψη 2850 διορισμών σε όλη την εκπαίδευση, τους λιγότερους των τελευταίων 30 χρόνων, τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν 11500 εκπαιδευτικοί, σχεδόν τριπλάσιοι από πέρσι, εξαιτίας των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.

  • Εξήγγειλε την πρόσληψη 15500 αναπληρωτών, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει μέρος μόνιμων με ελαστικά εργαζόμενους στην εκπαίδευση.
  • Δεν προχώρησε ποτέ στην κατάργηση του επαίσχυντου θεσμού της ωρομισθίας, όπως είχε εξαγγείλει, αντιθέτως προανήγγειλε την πρόσληψη 10800 ωρομίσθιων.
  • Οι εξαγγελίες για εξαίρεση της εκπαίδευσης από τις περικοπές στις προσλήψεις και η διατήρηση της σχέσης 1 συνταξιοδότηση – 1 διορισμός, αποδείχτηκαν ένα κακόγουστο παραμύθι.
  • Οι ελάχιστοι διορισμοί που έκανε σε ειδικότητες (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Θεατρικής Αγωγής, κ.α.) δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν νέες θέσεις μόνιμων διορισμών, αλλά αμφισβητείται και ο διορισμός διοριστέων (ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία) την επόμενη χρονιά – όπως προβλέπει ο νόμος- αφού οι διορισμοί δεν ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ούτε το 20% των διοριστέων.

2.     Εντείνει τις πιέσεις των στελεχών της διοίκησης σ’ όλη τη χώρα για τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τα προβλεπόμενα, που είναι 1 προς 25 και επιδιώκει συμπτύξεις τμημάτων, ώστε να προκύψουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και να καλυφτούν τα τεράστια κενά που παρουσιάζονται. Με τον τρόπο αυτό η δημόσια εκπαίδευση απαξιώνεται περεταίρω, γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και επιχειρείται να καταργηθεί στην πράξη μια σημαντική κατάκτηση της μεγάλης απεργίας του 2006.

3.     Προχωράει στην εφαρμογή του προγράμματος των 800 σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε μεγάλο αριθμό σχολείων από εκπαιδευτικούς και γονείς.

4.     Δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για τη λειτουργία των ειδικών τάξεων, καθώς με εγκύκλιο ορίζεται πως, για να λειτουργήσει ειδική τάξη πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 διαγνωσμένους μαθητές με ειδικές ανάγκες, όταν είναι γνωστό ότι τα διαγνωστικά κέντρα καθυστερούν ακόμα και 1,5 χρόνο να δώσουν διάγνωση.

  Ακόμη:

5.     Κανένα σοβαρό μέτρο δεν πάρθηκε για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της Σχ. Στέγης, με αποτέλεσμα να συνεχίζει και να εντείνεται το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην Αν. Αττική. Έτσι συγκροτούνται τμήματα με πάνω από 25 μαθητές πολλές φορές σε ακατάλληλες αίθουσες.

6.     Δραματική είναι η μείωση των επιχορηγήσεων για τα σχολεία στις Σχ. Επιτροπές των Δήμων, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα οδηγήσει τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία.

7.     Τα δημόσια νηπιαγωγεία συνεχίζουν να θεωρούνται ως ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης και απαξιώνονται συνεχώς, αφού αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών ηλικίας  4-6 ετών που αδυνατούν να τα υποδεχτούν, με αποτέλεσμα να διώχνονται από τα δημόσια νηπιαγωγεία δημιουργώντας σοβαρό κοινωνικό ζήτημα σε χιλιάδες οικογένειες που αναγκάζονται να στραφούν, στον ιδιωτικό τομέα ή μένουν εκτός σχολείου. (80 προνήπια στο Κορωπί, 26 στο Μαρκόπουλο, 56 στην Παιανία, 20 στο Πόρτο Ράφτη, κ.α.)

 

Αποτελεί μονόδρομο η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

 

  Σ’ αυτό το πλαίσιο:

·      Τηρούμε απαρέγκλιτα το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων του Συλλόγου και το επικαιροποιημένο της ΔΟΕ. Δε δεχόμαστε καμία υποχρεωτική υπερωρία, καμία παραβίαση ωραρίου, καμία παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται ο Σύλλογος.

·      Ζητούμε να καλυφτούν τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς. Να μην προχωρήσουν οι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και ωρομίσθιων. Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες με την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων.

·      Κανένας συνάδελφος να μην αποδεχτεί το ρόλο του μέντορα.

·      Τηρούμε απαρέγκλιτα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει ξεκάθαρα την αναλογία 1 δάσκαλος προς 25 μαθητές το ανώτερο. Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδέχονται τα υπεράριθμα τμήματα ούτε ατομικά, ούτε οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Η μετακίνηση μαθητών από τα σχολείο της περιοχής που ανήκουν σε όμορα σχολεία, για να ισομοιραστεί ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του Δήμου στα ανώτερα όρια είναι παράνομη. Στις περιπτώσει που αυτή προτείνεται ως η μοναδική λύση εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης σχολικής στέγης καλούμε να εξαντλείται πρώτα κάθε δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον αίθουσας και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνονται οι γονείς και να εντείνεται ο αγώνας για την εξασφάλιση σχολικής στέγης.

·      Να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης και καμία τάξη υποδοχής.

·      Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και γονέων, για τη μη λειτουργία σχολείων από τα 800 με αναμορφωμένο πρόγραμμα.

·      Απαιτούμε την παρουσίαση από το ΠΥΣΠΕ όλων των κενών και την άμεση κάλυψη τους, ώστε να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα.

·      Ζητούμε στα κενά που ανακοινώνονται από τη Διεύθυνση να αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο και τα κενά των τάξεων υποδοχής, να καλυφτούν και να λειτουργήσουν οι τάξεις κανονικά.

·      Απαιτούμε να βγαίνουν όλα τα κενά στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

·      Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση τη σύμπτυξη κλασικών και ολοήμερων τμημάτων στα νηπιαγωγεία, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ουσιαστική λειτουργία τους καθώς και στη λειτουργία της πρωινής ζώνης.

 

Για την στήριξη όλων των παραπάνω το Δ.Σ. αποφάσισε:

 

1.     Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τη Δευτέρα 13/9 και ώρα 11:30 στο 3ο Δ.Σ. Κορωπίου.

2.     Συνάντηση με τη Δ/ντρια  Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, καλώντας και τους άλλους Συλλόγους Αν. Αττικής.

3.     Θα παρακολουθήσει το συντονισμό και την κοινή δράση των Συλλόγων και ΕΛΜΕ της Αττικής.

4.     Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να ενημερώσουν τους γονείς, από την πρώτη μέρα, (ανακοινώσεις, πανό στα σχολεία κ.λ.π.) για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπισή τους.

 

                                                                         Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

 

Ιωάννης Ρούπας                                   Ελένη Κανελλοπούλου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση