ΠΑΣΚ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ :Η στάση του κλάδου στα κυβερνητικά μέτρα

ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Θέμα: Η στάση του κλάδου στα κυβερνητικά μέτρα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αδηφάγες αγορές έχουν στήσει χορό κερδοσκοπίας πάνω από τις χώρες, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Στην ανακοίνωση και την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, ως προσπάθεια απάντησης της κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει την κρίση, επιλέχτηκε για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που δεν φέρουν καμία ευθύνη για την δημιουργία της κρίσης και που πάντα είναι συνεπείς απέναντι στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι καταρχήν, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα μας, υφίστανται μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

·         Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για δεύτερη συνεχή χρονιά

·         Μειώνονται κατά 30% τα επιδόματα

·         Περικόπτεται η κοινωνική ασφάλιση και οι κοινωνικές παροχές

·         Μετατρέπεται η σύνταξη σε επαγγελματική ανταποδοτική, αυτό σημαίνει περισσότερα χρόνια εργασίας και μικρότερη σύνταξη.

Στα αμιγώς ζητήματα της εκπαίδευσης έχει εξαγγελθεί μείωση στις προσλήψεις κατά 50% στους μόνιμους διορισμούς και κατά 70% στους αναπληρωτές και είναι απορίας άξιο πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εκπαιδευτικοί δεν ανήκουν στα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Δεν μπορεί διαρκώς να είναι τα μόνιμα θύματα και να καλούνται διαρκώς σε νέες θυσίες, δεν μπορεί διαρκώς να λοιδορούνται και να αντιμετωπίζονται ως τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού. Τα ζητήματα απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα, για να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη της διασφάλισης των δικαιωμάτων μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η παράταξη της ΠΑΣΚ, στην ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ (1/3/10), πρότεινε οι δάσκαλοι να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την ανατροπή των αντιδραστικών μέτρων και των κοινωνικά άδικων πολιτικών και έκανε για ακόμη μια φορά την υπέρβαση, προτείνοντας επαναλαμβανόμενες κλαδικές πενθήμερες απεργίες. Παράλληλα η πρόταση πρόβλεπε η απόφαση να παρθεί από Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και να επιβεβαιωθεί από νέα Ολομέλεια των Προέδρων. Καμία από τις άλλες παρατάξεις δεν ακολούθησε την πρόταση της ΠΑΣΚ  και έτσι οι μάσκες έπεσαν για το ποιος επιδιώκει τον αγώνα και είναι έτοιμος να τον δώσει στην πράξη και ποιοι αρκούνται στο να αναλώνουν τις δυνάμεις τους κάνοντας ασκήσεις βερμπαλιστικής γυμναστικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποφάσεις να παίρνονται από τη βάση με τη συμμετοχή όλων μας.

Περιθώρια για παραταξιακούς διαγκωνισμούς δεν υπάρχουν, ενότητα, ενιαίο μέτωπο και κοινός αγώνας σ’ αυτά που μας ενώνουν είναι η μόνη λύση.

Η ΠΑΣΚ ξεκαθαρίζει με τη στάση της πως δεν πρόκειται να δώσει καμιά ανοχή και κανένα άλλοθι στην Κυβέρνηση. Η αντίθεσή μας στα άδικα οικονομικά μέτρα είναι καθολική. Η διεκδίκηση μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι μονόδρομος.

Δηλώνουμε όμως πως δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κακοστημένα παραταξιακά παιχνίδια που δεν οδηγούν πουθενά. Λογικές απεργιακού χαβαλέ δεν μπορεί να διακατέχουν υπεύθυνες παρατάξεις. Οργάνωση – Προοπτική – Αγώνας είναι το τρίπτυχο της αγωνιστικής μας φιλοσοφίας.

Άλλος δρόμος από τη συσπείρωση των δυνάμεών μας και το διαρκή αγώνα σε όλα τα επίπεδα δεν υπάρχει. Σας καλούμε να βρεθούμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και θα οργανωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, για να δώσουμε όπως πάντα και πάλι όλοι μαζί τη μάχη για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ας αποφασίσουμε εμείς για την τύχη μας.

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΟΕ την Τρίτη 23 Μαρτίου στα Προπύλαια στις 6:00 μ.μ.

Να είμαστε όλοι εκεί.

No comments yet.