👨‍🏫!Πρώτη μέρα σχολείου πάνω από 50 κενά εκπαιδευτικών έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις από την αρχή της σχ. χρονιάς! Τα κενά πολλαπλασιάζονται❎ & αντί για προσλήψεις η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ  δίνει προφορικά παράνομες οδηγίες – εντολές για την απροκάλυπτη  καταπάτηση μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 11 /10-1-2022                                                       Προς: τα μέλη, Ενώσεις και συλλόγους γονέων, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, Δ/νση Αν. Αττικής

 

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα Δευτέρα 10/1/22, η κατάσταση προβλέπεται έκρυθμη εφόσον τα κενά  πολλαπλασιάζονται  λόγω  νοσούντων εκπαιδευτικών και το ΥΠΑΙΘ δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία πρόσληψη! Αντίθετα, διατυπώνει λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων» -όπως δηλώνει ξεδιάντροπα η υπουργός-, που είναι προφανές ότι δεν μπορούν να περπατήσουν. Οι Προσλήψεις που απόγευμα 10/1/22 εξήγγειλαν αφορούν είτε τις ντροπιαστικές συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας  εκπαιδευτικών που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει είτε  αφορούν προσλήψεις με χρονοκαθυστέρηση  4 μηνών 1200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Ταυτόχρονα, σε σύσκεψη του ΓΓ Κόπτση με τους περιφερειακούς διευθυντές δόθηκαν προφορικές οδηγίες για αναπλήρωση των κενών:

  1. Να εγκαταλείπουν οι συνάδελφοι/ισσες της παράλληλης στήριξης τα παιδιά για τα οποία έχουν προσληφθεί και να κρατούν τα τμήματα των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν
  2. Να αναστέλλεται η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης
  3. Να μπαίνουν στα τμήματα οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 μέχρι να συμπληρώσουν το εργασιακό 30ωρο τους
  4. Να αναστέλλονται τα ολοήμερα

 

Το ΥΠΑΙΘ «γράφει στα παλιά του τα παπούτσια» εδώ και καιρό τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών!  Ποια τμήματα ένταξης να ανασταλούν ;;  2 χρόνια τώρα τα σχολεία μας δεν έχουν στελεχωθεί από εκπαιδευτικούς Τμημάτων ένταξης. Εδώ και χρόνια αφήνει ακάλυπτα τα παιδιά, μοιράζοντας τις παράλληλες σε 2 & 3 μαθητ(ρι)ες, αφού κάνει προσλήψεις τον Νοέμβριο αφήνοντάς τα στην τύχη τους για μήνες. Και φυσικά γράφει στα «παλιά του τα παπούτσια» κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Για την ακρίβεια χρησιμοποιεί ως όχημα την πανδημία για να τσακίσει ότι έμεινε όρθιο με αγώνες δεκαετιών.

 

Δηλώνουμε ξεκάθαρα! Να το ξεχάσουν! Οι προφορικές αυτές οδηγίες είναι κατάπτυστες, παράνομες και δείχνουν το αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό βέλος της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία!

 

Τα κενά στα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας είναι ήδη πολλά . Δείτε αναλυτικά Τα ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στα σχολεία του συλλόγου μας καλπάζουν όπως και η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Από σήμερα Δευτέρα με μια πρόχειρη ανολοκλήρωτη  καταγραφή στα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας τα κενά απουσίες εκπαιδευτικών ξεπερνάνε τα 50  λόγω  νόσησης και άλλων αιτιών με  συνέπεια την αδυναμία των σχολείων να καλύψουν τα κενά.

 

Οι προφορικές οδηγίες είναι παράνομες γιατί:

Απαγορεύεται από τη νομοθεσία να χρησιμοποιούνται οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής (παράλληλες και ΤΕ) για οποιαδήποτε άλλη δομή πλην αυτής στην οποία είναι τοποθετημένοι. Εφημερίδα της Κυβέρνησης 2 Απριλίου 2019 τεύχος 2, Αριθμός Φύλλου 2018, Τροποποίηση της 27922/Γ6/8-3-2007 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 449/τ.Β’/2007) Για τα ΤΕ «…9. Οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων στα οποία λειτουργούν Τ.Ε. – Μεριμνούν για την απρόσκοπτη λειτουργία των T.E., δεν απασχολούν τους/τις εκπαιδευτικούς αυτών σε άλλες δραστηριότητες και δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους χωρίς την έγκριση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης». Για τις παράλληλες στηρίξεις σε όλη τη νομοθεσία αναφέρεται στα καθήκοντά τους και πουθενά δεν περιλαμβάνει οποιοδήποτε «παράθυρο» να αφήνουν τα παιδιά για τα οποία είναι υπεύθυνες και να κρατούν τμήμα. Αυτό γίνεται καθαρότατο από την ίδια νομοθεσία  σημείο 14 και 16 όπου αναφέρεται με ακρίβεια στις περιπτώσεις επέκτασης των καθηκόντων τους. Κάθε επέκταση αφορά παιδιά που χρήζουν παράλληλη και καμία απολύτως άλλη εκπαιδευτική λειτουργία.

Απαγορεύεται η υπέρβαση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών πέραν αυτού που καθορίζεται από τα χρόνια εργασίας του Ν. 2470/97. Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. (Γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ, Μ. Τσίπρα: «Διευκρινήσεις σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών»)

 

Σε κάθε περίπτωση: 

 

  • Τα κενά, που αναπόφευκτα θα δημιουργούνται να καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών.

 

  • Ανάλογα με τον αριθμό των συναδέλφων που νοσούν, στη σχολική μονάδα αναπροσαρμόζεται το πρόγραμμα και αναπτύσσεται μέχρι την εξάντληση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού δυναμικού. Αν χρειαστεί οι γονείς ενημερώνονται να προσέλθουν να παραλάβουν τους μαθητές και τις μαθήτριες νωρίτερα.

 

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων από αύριο Δευτέρα 10/1 να συντάξουν πρακτικό με το οποίο να αναφέρονται στην διεύθυνση  Αν. Αττικής και να θέτουν το αίτημα εκπαιδευτικού προσωπικού για τα κενά τους, αποκλείοντας με βάση τη νομοθεσία τις παράνομες, αντιεκπαιδευτικές οδηγίες και να προχωρούν σε αναπροσαρμογές του ωρολογίου προγράμματος.

Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών!

 

Κανένας σύλλογος διδασκόντων και κανένας δ/ντής  να μη σκεφτεί – επικαλούμενος το δ/ντικό δικαίωμα από το ν. Κεραμέως –  να αναθέσει υποχρεωτικά υπερωρίες. Σε περίπτωση που αποπειραθεί να γίνει ανάθεση υπερωριών, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν το ΔΣ και θα κηρύττουμε στάση εργασίας για κάθε τέτοια περίπτωση (η παρακράτηση μισθού σ αυτή τη στάση εργασίας αφορά τη μη πληρωμή των υπερωριών και όχι το μισθό).

 

Λέμε καθαρά ότι η λειτουργία που οδηγούν στα σχολεία και η κάλυψή των κενών «εκ των ενόντων» είναι εκτός των άλλων εγκληματική και επικίνδυνη. Οι λύσεις αυτές  κουκουλώνουν τα τεράστια προβλήματα των σχολείων, διευκολύνει το υπουργείο να μην πάρει άλλα μέτρα και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση ενώ νομιμοποιούν με τη συναίνεσή μας την διάλυση των κατοχυρωμένων ωραρίων μας  και την παραβίαση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.  Κανείς συνάδελφος, δ/ντης να μη διευκολύνει την ψεύτική εικόνα – πραγματικότητα που παρουσιάζει το υπουργείο που ανοίγει τα σχολεία χωρίς μέτρα και επιπλέον προσλήψεις!

 

Απαιτούμε για το ζήτημα:

  • Όχι στις 3μηνες συμβάσεις!! Προσλήψεις ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε όλα τα ΠΕ.
  • Μέχρι τότε καλούμε τη Διεύθυνση Π. Ε. Αν. Αττικής να επιληφθεί του θέματος δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα της αναπλήρωσης των ασθενούντων εκπαιδευτικών με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.1566/1985 περί αναμόρφωσης των ωρολογίων προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Να μην προχωρήσει η Διεύθυνση ΠΕ Αν. Αττικής  σε αναστολή εκπαιδευτικών δομών ειδικής αγωγής.

 

Τα αιτήματα μας Για Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία ΕΔΩ

 

Καλούμε τώρα το ΔΣ της ΔΟΕ να ανταποκριθεί στο συνδικαλιστικό της ρόλο! Να πάρει αποφάσεις αγώνα, να καλύψει συνδικαλιστικά και να τεκμηριώσει νομικά όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν τις κατάπτυστες και παράνομες οδηγίες.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΕΣ/ΟΙ!

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του συλλόγου σε κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας για να παρέμβει.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail