Μια οφειλόμενη απάντηση : Τι πραγματικά έγινε στη ΓΣ του συλλόγου στις 27/11 και πως οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί “κάνουν το άσπρο – μαύρο”. Για την ουσία των πολιτικών-συνδικαλιστικών θέσεων πέρα από διαδικαστικά τερτίπια και διγλωσσίες

Print Friendly, PDF & Email

(πατήστε  για να εκτυπώσετε σε word ΕΔΩ : Τι έγινε στη ΓΣ – η διγλωσσία των Ενωμένων Εκπαιδευτικών)

Η ΓΣ του συλλόγου είχε για άλλη μια φορά μαζική συμμετοχή και εκατοντάδες συνάδελφοι παρακολούθησαν τη συζήτηση – 18 ομιλητές πήραν το λόγο. Αυτό είναι ενδεικτικό της κουλτούρας συζήτησης και αποφάσεων που έχουμε διαμορφώσει επί χρόνια στις συνελεύσεις του συλλόγου σε αντίθεση με άλλους συλλόγους. Θυμίζουμε ότι από την Αν. Αττική μόνο ο σύλλογος μας και τα 3Β ( μέρος της Αν. Αττικής + Δ΄ Αθήνας) ζήτησαν και πήραν άδεια για τη διεξαγωγή της τηρώντας το καταστατικό. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στους γειτονικούς συλλόγους δε θεώρησαν ότι χρειάζεται να συζητήσουν τίποτα στην τακτική ΓΣ αφού το ενδιαφέρον τους εξαντλήθηκε στις εκλογές των αιρετών και τα προβλήματα του κλάδου και οι σοβαρές εξελίξεις είναι περιττό να συζητηθούν.

Η καθυστέρηση στην έναρξη οδήγησε τη διαδικασία να τελειώσουν οι ομιλίες μετά της 1μμ αλλά και η συνειδητή ένταση που δημιούργησαν οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί (ΕΕ) στο τέλος είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν στο τέλος στη διαδικασία των αποφάσεων περίπου 60-70 συνάδελφοι.

Οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε μια ανακοίνωση μετά τη ΓΣ με την οποία επιτίθενται στην Ανεξάρτητη Κίνηση / Παρεμβάσεις γιατί όπως ισχυρίζονται έκανε επίθεση στους ΕΕ με προσωπικές επιθέσεις και προσβολές και τελικά χάρη στη διάθεση τους για σύνθεση βγήκαν οι αποφάσεις της ΓΣ. !!!!!

Έτσι προσπαθούν να παρουσιάσουν την πολιτική κριτική στις πολιτικές τους θέσεις και την αποκάλυψη της πραγματικής τους τοποθέτησης που καμιά σχέση δεν έχει με προσωπικές επιθέσεις.

Το νέφος που δημιούργησαν μοναδική στόχευση είχε την απόκρυψη των πολιτικών τους θέσεων, τη δέσμευσή τους με την κεντρική τους παράταξη την ΑΕΚΕ που τώρα ενώθηκε με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΡΑ και συγκρότησαν από κοινού την κυβερνητική Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών και τη διγλωσσία στη στάση τους (άλλα να γράφουν στις ανακοινώσεις τους, άλλα να λένε προφορικά ανάλογα με το ακροατήριο που κάθε φορά απευθύνονται και άλλα να στηρίζουν στη ΔΟΕ με την κεντρική τους παράταξη). Στην πράξη μια τέτοια στάση αφοπλίζει το εκπαιδευτικό κίνημα, δεν υπερασπίζεται τους αναπληρωτές και όλους τους εκπαιδευτικούς και διευκολύνει το Υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του.

Από την άλλη δημιουργεί εντυπώσεις και «χτίζει τείχος» ώστε να μην συζητάνε οι συνάδελφοι την ουσία των πολιτικών θέσεων αλλά δήθεν τρόπους «καλής συμπεριφοράς» που δήθεν στηρίζουν ενώ στην πράξη οι ίδιοι υπονομεύουν την ουσιαστική συζήτηση και δε θέλουν τις συλλογικές αποφάσεις.

Τι πραγματικά έγινε στη ΓΣ και ποιος δημιούργησε την ένταση στο τέλος ;

Στη τελευταία ομιλία που όπως και στο συνέδριο της ΔΟΕ και όλες τις συνελεύσεις είναι η δευτερολογία του προέδρου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, οι ΕΕ δεν άντεξαν την αποκάλυψη της διγλωσσίας τους και την αποδόμηση των θέσεων τους και ήταν αυτοί που διέκοπταν τον πρόεδρο. Μάλιστα όταν ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συνδικαλιστικής άδειας της αναπληρώτριας μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ συνάδελφος από τους ΕΕ και εκπρόσωπος της ΑΕΚΕ στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ είπε κατά παράβαση της διαδικασίας που δεν προβλέπει άλλες ομιλίες ότι ήθελε το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο και να πει τη θέση τους στο θέμα. Ο πρόεδρος παρ΄ ότι δεν είχε υποχρέωση διέκοψε την ομιλία του και έδωσε το λόγο στο συνάδελφο των ΕΕ για να διευκολύνει την ουσιαστική δημόσια αντιπαράθεση όλων των απόψεων στους συναδέλφους. Όταν στη συνέχεια ο πρόεδρος συνεχίζοντας την τοποθέτηση του απάντησε αποδομώντας πλήρως τη στάση των ΕΕ πολιτικά και χωρίς καμία προσωπική επίθεση και προσβολή όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι ΕΕ άρχισαν να φωνάζουν ότι δήθεν τους προσβάλει και για κάποια λεπτά σηκώθηκαν όρθιοι και προκάλεσαν ένταση επειδή δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η διγλωσσία τους, με μόνο στόχο να διαλυθεί η ΓΣ και να φύγουν οι συνάδελφοι προκειμένου να μην πάρουμε αποφάσεις.

Για την ουσία των πολιτικών θέσεων

1. Τι λένε οι ΕΕ για τον τρόπο πρόσληψης και τι και πως αποφάσισε η ΓΣ.

Τόσο οι ίδιοι οι ΕΕ ως αντιπρόσωποι στην 87η ΓΣ της ΔΟΕ όσο και η ΑΕΚΕ ψήφισαν μαζί την ΕΡΑ, με τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) ότι στο σύστημα πρόσληψης πρέπει να είναι «κυρίαρχη η προϋπηρεσία» αφήνοντας ανοιχτό ότι θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια όπως διακαώς θέλει το Υπουργείο για να περάσει το προσοντολόγιο. Επίσης δεν ψήφισαν όλοι μαζί κανένα αγωνιστικό σχέδιο ενώ απέρριψαν και το σχέδιο των Παρεμβάσεων. Σ΄ αυτή τη γραμμή συνέχισε η πλειοψηφία της ΔΟΕ – μαζί και η ΑΕΚΕ – ΕΡΑ από το Σεπτέμβριο ως σήμερα και αρνήθηκαν πεισματικά να καταγγείλουν το Υπ. Παιδείας για το σύστημα διορισμού με τους 3 άξονες κριτηρίων που διακήρυξε. Αρνήθηκαν επίσης να υιοθετήσουν το «Όχι στο προσοντολόγιο – Κανένας διάλογος για προσόντα». Αυτό κατήγγειλε επανειλημμένα ο σύλλογος μας με ανακοινώσεις του που ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ οι ΕΕ γιατί ακολουθούν την γραμμή της πλειοψηφίας στη ΔΟΕ και τη γραμμή του διαλόγου και των καλών σχέσεων με το Υπουργείο.

Επίσης στις ανακοινώσεις τους αλλάζουν κάθε φορά και προσπαθούν να κρύψουν τη θέση τους. Έτσι στην ανακοίνωση τους κάλεσμα για το συλλαλητήριο τις 5 Οκτώβρη έγραφαν απλά γενικά και χωρίς καμία αναφορά στο σύστημα πρόσληψης ότι διεκδικούμε : «την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης»

Στη θέση τους στη ΓΣ σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην κριτική και να δείξουν ότι στηρίζουν την προϋπηρεσία που είναι απαίτηση όλων των αναπληρωτών διατύπωσαν το αίτημα : «Διορισμό όλων των συναδέλφων αναπληρωτών με κριτήριο την προϋπηρεσία, η οποία θα καθορίζει και τη σειρά πρόσληψης. Ούτε ώρα προϋπηρεσίας να μην πάει χαμένη…..»

Όταν ρωτήθηκαν από τον πρόεδρο γιατί δε γράφουν «αποκλειστικά από την προϋπηρεσία» και αφήνουν ανοιχτό να υπάρχουν και άλλα κριτήρια καθώς δε φτάνει απλά να μετρήσει όλη η προϋπηρεσία αλλά πρέπει να μην υπάρχουν άλλα προσόντα. Γιατί δεν γράφουν όχι στο προσοντολόγιο και δεν καταγγέλλουν το σύστημα με τους 3 άξονες κριτηρίων που ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου και γιατί δεν δηλώνουν «κανένας διάλογος για προσόντα» και αν αυτά θα δεσμεύσουν και τη στάση της παράταξης τους στο ΔΣ της ΔΟΕ που εκεί λένε και ψηφίζουν άλλα αντί να απαντήσουν άρχισαν να φωνάζουν και δημιούργησαν τεχνητή ένταση για να αποφύγουν τη συζήτηση για την πολιτική τους στάση στο θέμα.

Καταληκτικά : Μετά από την επιμονή της Αν. Κίνησης να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και να ξεπεράσουμε τις διαδικαστικές εντάσεις καταθέσαμε πρόταση για απόφαση «Να επιβεβαιώσει η ΓΣ τις θέσεις του συλλόγου για τους διορισμούς και το σύστημα πρόσληψης», οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί επειδή αδυνατούσαν να τεκμηριώσουν την διαφορετική τους θέση απέσυραν τελικά την πρότασή τους και δήλωσαν ότι ψηφίζουν την πρόταση με τις μέχρι τώρα θέσεις του συλλόγου όπως την κατέθεσε η Αν. Κίνηση – αυτή τη θέση που αρνιόταν να ψηφίσουν σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του συλλόγου. (αποτυπώνονται τα αιτήματα όπως αποφασίστηκαν στις συνελεύσεις αγώνα μέσα στο κατειλημμένο Υπουργείο το Μάρτη του 2018 όπου συμμετείχαμε πολύ από μας και τους αναπληρωτές του συλλόγου τις αποφάσεις αυτές κατήγγειλαν οι ΕΕ και η ΑΕΚΕ μαζί με την πλειοψηφία της ΔΟΕ) –  ΕΔΩ η σχετική απόφαση : Αποφάσεις της τακτικής ΓΣ 27/11/18

Βέβαια θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η υπερψήφιση των θέσεων αυτών θα τους δεσμεύσει από δω και πέρα και αν θα την γράφουν στις ανακοινώσεις τους ως θέση τους όπως και αν θα δεσμεύσουν την παράταξή τους στο ΔΣ της ΔΟΕ να την υιοθετήσει και να την ψηφίσει ώστε να πάρει επιτέλους και η ΔΟΕ σαφή θέση υπεράσπισης των αναπληρωτών και της προϋπηρεσίας.

2. Σχετικά με τα ίσα συνδικαλιστικά εργασιακά δικαιώματα, την πλήρη άδεια χωρίς ποινές στην αναπληρώτρια μέλος ΔΣ της ΔΟΕ Βαγγελίτσα Δινοπούλου και τις άδειες αναπληρωτών.

Στην αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου τους και στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ– όταν διέκοψαν τη δευτερολογία του προέδρου – είπαν ότι αυτό που ζητάμε είναι συνδικαλιστικά προνόμια για την αναπληρώτρια!!! και στη συνέχεια επικαλέστηκε ότι η ίδια παραιτήθηκε από τη συνδικαλιστική άδεια που της χορήγησε το Υπουργείο!!! αναπαρήγαγε δηλαδή τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι το ΄χει λύσει το θέμα και την ευθύνη την έχει η ίδια η αναπληρώτρια!!!

Όταν :

  • αποκαλύψαμε ότι αυτή είναι και η στάση τους και η στάση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ όπου αρνούνται να βγάλουν απόφαση που να ζητάνε τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων. Αντίθετα υποστηρίζουν να κρατήσει η αναπληρώτρια μια άδεια που της κόβει την προϋπηρεσία – ήδη έχουν κόψει 2 μόρια για τους δύο πρώτους μήνες χωρίς η ΔΟΕ να το καταγγείλει.

  • Ότι συνέχιση της συνδικαλιστικής άδειας αυτής θα σήμαινε ότι θα διαγράφονταν όλη η προϋπηρεσία της χρόνιας που είναι μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ με κίνδυνο να μείνει άνεργη την επόμενη ή να φύγει στα παραμεθόρια.

  • Επίσης ξεκαθαρίσαμε ότι παρουσιάζουν την διεκδίκηση ίσων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όπως και στους μόνιμους και όχι προνόμια δηλαδή άδεια χωρίς ποινές – κόψιμο προϋπηρεσίας. Αντίθετα από ότι ισχυρίζονται και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί και η ΑΕΚΕ – ΕΡΑ, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ στη ΔΟΕ η ρύθμιση αυτή για τη συνδικαλιστική άδεια όχι μόνο δε θα αποτελεί συνδικαλιστικό προνόμιο αλλά ανοίγει το δρόμο και για την εξασφάλιση με ανάλογο τρόπο της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας και στις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών πέρα από τις 15 μέρες όπως και όλο το χρόνο για τις άδειες μητρότητας πέραν των 2μηνών πριν και μετά την κύηση.

Αδυνατώντας να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και στο θέμα αυτό στην ψηφοφορία του συγκεκριμένου ψηφίσματος, σε πλήρη αντίθεση με την αρχική τους τοποθέτηση, ο άλλος εκπρόσωπος των ΕΕ δήλωσε ότι ψηφίζει το ψήφισμα που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κίνηση το οποίο βγήκε και ΟΜΟΦΩΝΑ από τη ΓΣ.

3. Σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα Δράσης του συλλόγου.

Οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ και δήλωσαν στην ψηφοφορία ότι ψηφίζουν την πρόταση που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κίνηση για να καλύψουν την απουσία οπουδήποτε αγωνιστικού σχεδίου απάντησης τόσο σε εξελίξεις για το σύστημα πρόσληψης όσο και στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης με τους συντονιστές. Και στα δύο θέματα αρνούνταν να ψηφίσουν τις αντίστοιχες προτάσεις τόσο στο ΔΣ του συλλόγου το προηγούμενο διάστημα (έλεγαν ότι πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΟΕ ή τις διευκρινιστικές του Υπουργείου και δε χρειάζεται να προτρέχει ο σύλλογος) όσο και η παράταξη τους στο ΔΣ της ΔΟΕ. Επισημαίνουμε ότι το αγωνιστικό σχέδιο που ψήφισε η ΓΣ περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στήριξη του συλλόγου σε κάθε διαδικασία συντονισμού με άλλους συλλόγους και σωματεία τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα – θέση με την οποία στέκονται πάντα αντίθετοι και δηλώνουν ότι πρέπει να ακολουθούμε μόνο ότι αποφασίζει η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τέλος και στο ψήφισμα ενάντια στις φασιστικές παρεμβάσεις στα σχολεία και σε επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς η συνέλευση ψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα που πρότεινε η Ανεξάρτητη Κίνηση.

Εμείς χαιρόμαστε αν η αλλαγή στάσης των ΕΕ σε πολύ σοβαρά ζητήματα που έγινε στις ψηφοφορίες στη ΓΣ είναι μια στάση που με συνέπεια θα κρατήσουν και μετά στηρίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί με την αλλαγή στάσης τους και στο ΔΣ της ΔΟΕ στα αντίστοιχα ζητήματα αλλά κυρίως στην παρουσία τους στους αγώνες στο επόμενο διάστημα όπου με χαρά θα περιμένουμε να τους δούμε. Διαφορετικά θα αποδειχτεί ότι για άλλη μια φορά ήταν ευκαιριακή τοποθέτηση επειδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν μπροστά στη ΓΣ την άρνησή τους να ψηφίσουν τα αυτονόητα για τους συναδέλφους – όπως αρνούνται έως τώρα στο ΔΣ του συλλόγου και της ΔΟΕ.

Οι αγώνες στο μέλλον είναι μπροστά μας για να αποδείξουν τι από ό,τι λέει και κάνει ο καθένας είναι πραγματικό και το εννοεί ή είναι ευκαιριακή τοποθέτηση της στιγμής για να δημιουργεί εντυπώσεις και να ξεφεύγει από τη δύσκολη θέση να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα στη στάση του.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση / Παρεμβάσεις θα συνεχίσει με συνέπεια όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και να επιδιώκει τη μεγαλύτερη Ενότητα στον Αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμφερόντων όλων των συναδέλφων, με όποιον θέλει να αγωνίζεται και όχι την επίκληση μιας ενότητας, στα λόγια, στην απραξία και την απουσία αγώνα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail