Για το ωράριο εκπαιδευτικών!! ΟΧΙ στις αυθαίρετες και παράνομες εντολές υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο!!

Print Friendly, PDF & Email

                    ΑΠ 262/21-10-23                                                                          Προς: τα μέλη

 

Επειδή τελευταία εμφανίζονται ορισμένοι δντές /ντριες σχολείων να ενημερώνουν – απολύτως παραπλανητικά και σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο – ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν καθημερινά στο σχολείο στο «εργασιακό»  τους ωράριο δηλαδή για έξι ώρες, ανεξάρτητα από το διδακτικό τους.

Επειδή ενημερώνουν ότι μπορούν να αναθέτουν ότι εργασία θέλουν στους/στις εκπαιδευτικούς  και αυτή μπορεί να έχει έκτακτο χαρακτήρα και μάλιστα καθημερινό!! ή ακόμα ισχυρίζονται ότι μπορούν να κρατάνε συναδέλφους στο σχολείο σε αναμονή κάποιας έκτακτης εργασίας που μπορεί να προκύψει.

Επειδή οι ενημερώσεις αυτές απευθύνονται ιδιαίτερα και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο στους νεοπροσληφθέντες/εισες / αναπληρωτές/τριες συναδέλφους που δεν έχουν εμπειρία της λειτουργίας των σχολείων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Προκαλεί έκπληξη η επανεμφάνιση του ζητήματος ωραρίου από συγκεκριμένους & συγκεκριμένες ιδιαίτερα νέους διευθυντές,  νέες διευθύντριες ενώ  δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή στη νομοθεσία τα τελευταία χρόνια και δεν υφίσταται όλα τα προηγούμενα χρόνια υποχρέωση παραμονής στο εργασιακό ωράριο στο σχολείο.

Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία  αναφέρει  για την παραμονή στο σχολείο και βάζει ανώτατο όριο τις 6 ώρες ημερησίως, εφόσον εκτελούνται εξωδιδακτικές εργασίες που ανατέθηκαν από τη διεύθυνση ή τον ΣΔ . Το 6 ώρες ημερησίως λοιπόν είναι, κατά το νόμο, απλώς το ανώτατο όριο και ΟΧΙ το υποχρεωτικό ωράριο.

 

Επισυνάπτουμε παρακάτω τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ με την πλήρη τεκμηρίωση για το τι ισχύει για το ωράριο των εκπαιδευτικών και το πότε υποχρεούνται να παραμένουν στο σχολείο οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες.

Οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες μπορούν να αποχωρούν μετά  το σχολείο – χωρίς κάποια  άδεια – όταν δεν έχουν διδακτικό ωράριο και εφόσον δεν υπάρχει προγραμματισμένος σύλλογος διδασκόντων ή κάποιο καθήκον διοικητικό ή παιδαγωγικό που έχει ανατεθεί στα πλαίσια του συλλογικού καταμερισμού του συλλόγου διδασκόντων.  Ακόμα και σε περιπτώσεις ανάθεσης καθηκόντων ο κάθε συνάδελφος μπορεί να επιλέξει το πότε και πως θα εκπληρώσει τα καθήκοντα που έχει αναλάβει.

! Καλούμε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους να ενημερώνονται και να ενημερώνουν τους/τις νεότερους/ες συναδέλφους για τα κατοχυρωμένα δικαιώματα μας

! να υπερασπίζονται αυτά τα δικαιώματα και να μην υποχωρούν σε αυθαίρετες και παράνομες εντολές

! Καλούμε  τους Συλλόγους Διδασκόντων να υπερασπίζονται με τις αποφάσεις τους τα ίσα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών και να μην επιτρέπουν  καταδικαστέες πρακτικές παραβίασης των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών που κάποιοι επιχειρούν να εμφανίσουν ως κανονικότητα.

! Καλούμε να ενημερώνουν άμεσα το σύλλογο να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η όποια αυθαιρεσία σε βάρος συναδέλφων

! Μετά και την αναλυτική ενημέρωση του συλλόγου μας καλούμε τους ελάχιστους/ες  διευθυντές/ντριες   που προχώρησαν σε παράνομες εντολές και ερμηνείες , να  σταματήσουν.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει τα κατοχυρωμένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων.

 

Παραθέτουμε από τη νομική σύμβουλο της ΔΟΕ:  Επί της απαντήσεως, που προσήκει στο ερώτημα, που ετέθη.

Όπως και ανωτέρω εκτέθηκε, σε καμία περίπτωση η διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018, δεν θεσπίζει υποχρέωση παραμονής στο σχολείο των εκπαιδευτικών για τον πέραν του διδακτικού ωραρίου χρόνο, παρά μόνο όταν η παραμονή συνδέεται με συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς από τα αρμόδια όργανα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 6 ωρών ημερησίως και των 30 ωρών εβδομαδιαίως. Καμία άλλη νομική προσέγγιση των εν λόγω διατάξεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν προέρχεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην γραμματική και τελολογική ερμηνεία αυτών.

 

Αναλυτικά η γνωμοδότηση:  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (doe.gr)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail