Για την καθιέρωση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (2019-2020)- Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών

ΑΠ 97- 27/11/18                                      Προς : τα μέλη, ΔΟΕ, Ενώσεις & συλλόγους     γονέων

Την Παρασκευή 23/11 και την Δευτέρα 26/11 ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς επιτροπές ( Δήμαρχος , Δ/ντρια Εκπαίδευσης, Πρόεδρος Συλλόγου Π.Ε. Εκπαιδευτικών «Κ. Σωτηρίου»)   με τους 4 δήμους που παρέμεναν εκτός της υποχρεωτικότητας στο σύλλογό μας.

Στις συναντήσεις αυτές καταθέσαμε τη θέση  του συλλόγου και ξεκαθαρίσαμε σε όλες τις περιπτώσεις ότι η άμεση αποδοχή της συμμετοχής του κάθε Δήμου στην 2χρονη υποχρεωτική προσχολικής αγωγή και εκπαίδευση είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και όχι αποκλειστικά τεχνικό ζήτημα ύπαρξης αιθουσών και υποδομών. Στο βαθμό που πραγματικά θέλουν να προχωρήσει η θεσμοθέτηση με προτεραιότητα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών από τα 4 έτη τους τότε μπορούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Κάτω από την αποφασιστική στάση του συλλόγου με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλες τις περιπτώσεις τελικά οι τριμερείς επιτροπές κατέληξαν στις εξής αποφάσεις :

Δήμος Σαρωνικού, Κρωπίας και Παιανίας ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικότητας

Δήμος Μαρκοπούλου 2 ΚΑΤΑ (Δήμαρχος και Δ/ντρια εκπαίδευσης) 1 ΥΠΕΡ (ο πρόεδρος του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου»)

Αναλυτικά επισημαίνουμε τα εξής :

Οι αποφάσεις αυτές με τους 3 Δήμους να εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα από την επόμενη σχ. χρονιά είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς οι 3 από τους 4 Δήμους που ήταν εκτός υποχρεωτικότητας (Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Κρωπίας) είχαν βγάλει πέρσι, ακόμα και δημόσιες ανακοινώσεις,  υιοθετώντας τα επιχειρήματα της ΚΕΔΕ ενάντια στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή με ταυτόχρονη  προπαγάνδα  στην κοινωνία και τους γονείς  πριν και κατά την  περίοδο των εγγραφών προκειμένου να εναντιωθούν στην  2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της δράσης του συλλόγου και των νηπιαγωγών στην περιοχή όπου με την καμπάνια ενημέρωσης με όλες τις μορφές, τις διάφορες δράσεις, την απάντηση στα σαθρά επιχειρήματα της ΚΕΔΕ αλλά και την πίεση προς τις δημοτικές αρχές σε κάθε φάση με τις παρεμβάσεις μας στις εγγραφές και στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, τις διεκδικήσεις για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη ειδικά για τα νηπιαγωγεία αφαίρεσαν όλα τα επιχειρήματα στους δήμους που αντιδρούσαν και επέδρασαν στη θετική τους στάση φέτος.

Συγκεκριμένα ανά δήμο :

Ο Δήμος Σαρωνικού προχώρησε στην υποδοχή δύο αιθουσών (μία για το Νηπιαγωγείο της Π. Φώκαιας και μία για το 2ο  Ν/Γ  Καλυβίων) ενώ διατηρούμε το 3ο Νηπιαγωγείο Αναβύσσου ως διθέσιο προκειμένου να μπορεί να υποδεχτεί όλα τα προνήπια σε όλες τις περιοχές.

Ο Δήμος Κρωπίας σχεδίασε την ενοικίαση κατάλληλου χώρου που λειτουργεί με ανάλογη δραστηριότητα για να στεγάσει  το νεοϊδρυθέν 7ο  νηπιαγωγείο ώστε να μπορεί να υποδεχτεί όλα τα προνήπια σε όλο το Κορωπί.

Ο Δήμος Παιανίας ανέλαβε την υποχρέωση να εγκαταστήσει 8 αίθουσες – 4 στην Παιανία και 4 στα Γλυκά Νερά σε οικόπεδα που διαθέτει με χαρακτηρισμό για σχολική στέγη, προκειμένου να μπορεί να υποδεχτεί όλα τα παιδιά άμεσα ενώ ταυτόχρονα έχει υποβάλει τα δικαιολογητικά προκειμένου να δρομολογηθεί η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων (το 4Ο  Ν/Γ Παιανίας και το 3ο  Ν/Γ Γλυκών Νερών) από την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ). Ιδιαίτερα για το Δήμο Παιανίας πρέπει να πούμε ότι η αρχική εισήγηση της Δ/ντριας ήταν αρνητική και κάτω από την επιμονή μας ότι από τη στιγμή που έχει τα οικόπεδα μπορεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό αυτό μέσα στους 10 μήνες που έχει μέχρι τη νέα σχολική χρονιά κατέληξε να συμφωνήσει ο εκπρόσωπος του Δήμου και να αλλάξει τελικά την αρχική της τοποθέτηση και η Δ/ντρια εκπαίδευσης.

Μάλιστα πέρα από την απόφαση της τριμερούς συνεχίσαμε την επικοινωνία με το Δήμο και μετά,   και επιβεβαιώσαμε την ολοκλήρωση του προσδιορισμού των οικοπέδων που θα υποδεχτούν τις αίθουσες των νηπιαγωγείων σε Παιανία και Γλυκά Νερά και προτείναμε στο Δήμο να ζητήσει περισσότερες αίθουσες (6 αντί για 4 για την Παιανία και 6 αντί για 4 για Γλυκά Νερά) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσουμε περισσότερα τμήματα νηπιαγωγείου με  μικρότερο αριθμό παιδιών και να βελτιωθούν οι όροι για την προσχολική αγωγή που είναι ήδη συμπιεσμένη και οριακή και στα ήδη λειτουργούντα νηπιαγωγεία στο Δήμο.

Σχετικά με το Δήμο Μαρκοπούλου δυστυχώς τα πράγματα κατέληξαν αρνητικά καθώς ο δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο ήταν αρνητικό εξ αρχής. Ο Δήμαρχος προσήλθε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου που βασίστηκε –δυστυχώς- σε πρόταση της αντιδημάρχου Παιδείας (εκπαιδευτικού στο σύλλογό μας! )   όπου κατέληγε με τοποθέτηση ότι μπορεί να προχωρήσει η υποχρεωτικότητα στο Πόρτο -Ράφτη αλλά όχι στο Μαρκόπουλο γιατί λείπει ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ!!!  Ο  σύλλογος εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο παρενέβη και στο δημοτικό συμβούλιο και εκτός από την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας να προχωρήσει η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή από την επόμενη χρονιά τεκμηρίωσε  με συγκεκριμένες προτάσεις  και τη δυνατότητα με συγκεκριμένες προτάσεις να λυθεί το θέμα της εξασφάλισης μίας, ακόμα και δύο αιθουσών. Εξήγησε καθαρά γιατί μια απόφαση θετική μόνο για το μισό δήμο (Πόρτο-Ράφτη) ισοδυναμεί με αρνητική τοποθέτηση καθώς η Υπ.  απόφαση περιλαμβάνει ολόκληρους δήμους.

Το παράδειγμα του Δήμου Μαρκοπούλου είναι αποκαλυπτικό για πολλά συμπεράσματα . Ο Δήμος αυτός αρνείται την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για την επόμενη χρονιά με το πρόσχημα της έλλειψης ΜΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ όταν οι άλλοι 3 δήμοι της περιοχής που συμφώνησαν έχουν αναλάβει να καλύψουν από 2 έως 8 αίθουσες στο ίδιο διάστημα. Αποκαλύπτεται το πόσο δίκαιο έχουμε ως εκπαιδευτικό κίνημα και σύλλογος  όταν λέμε ότι η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.  Μεγάλη ευθύνη  έχουν τόσο ο Δήμος Μαρκοπούλου όσο και το Υπουργείο Παιδείας που αντί να θεσμοθετήσει εξ αρχής τη 2χρονη υποχρεωτικότητα  με αντίστοιχη χρηματοδότηση και μέτρα εκχωρεί αποφάσεις στους Δήμους. Ευθύνη έχει και η Δ/ντρια εκπαίδευσης που τελικά τοποθετήθηκε αρνητικά διαμορφώνοντας πλειοψηφία στο ΟΧΙ. Ως σύλλογος θα επιμείνουμε να εξασφαλιστεί η επιπλέον αίθουσα και να πιέσουμε να γραφτούν τα παιδιά 4 χρονών έτσι κι αλλιώς στα νηπιαγωγεία την επόμενη χρονιά ανεξάρτητα αν περιλαμβάνεται ο Δήμος στην υποχρεωτικότητα ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη για την υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά καθώς ο σύλλογος:

θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να πιέζει για όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και αναβαθμισμένη 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Να εξασφαλιστούν σύγχρονοι κατάλληλοι χώροι και περισσότεροι από τους ελάχιστους αναγκαίους – τόσο στους δήμους υπό ένταξη στην υποχρεωτικότητα αλλά και εκεί που εφαρμόζεται ώστε να επιβάλουμε στην πράξη τη μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών, βοηθητικού προσωπικού και υποδομών για μια εκπαίδευση που να αξίζει σε όλα τα παιδιά 4-6 ετών που κάνουν το πρώτο τους βήμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου

Κώστας Τουλγαρίδης