Η σχολική στέγη στο Δήμο Κρωπίας. Οι παρεμβάσεις μας στη Δ/νση Αν. Αττικής  και στη ΔΕΠ Κρωπίας

ΑΠ 192 /22-3-23                                             Προς: τα μέλη, Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής, Δήμο Κρωπίας

Την Παρασκευή 10/3  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στο δήμο Κρωπίας. Στην τυπική συνεδρίαση με θέμα την κατανομή των κονδυλίων της πρώτης δόσης της ετήσιας χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων ο εκπρόσωπος του συλλόγου Π.Ε. « Κ.  Σωτηρίου»  (Κώστας Τουλγαρίδης ) ζήτησε να προστεθούν στην ημερήσια διάταξη δύο θέματα:

1. Η σχολική στέγη στα σχολεία του Δήμου και άμεσα μέτρα για τις επείγουσες ανάγκες με ιδιαίτερη αιχμή τη στέγη στα Νηπιαγωγεία του Δήμου και
  2. Η αναλυτική εικόνα από τη χρηματοδότηση των σχολείων τόσο από το Υπουργείο όσο και από το Δήμο.

Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία των μελών της ΔΕΠ και στη συζήτηση για τη σχολική στέγη έκανε την εισήγηση για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου» ενώ αντίστοιχα ζητήματα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγινε από την εκπρόσωπο  της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν.  Αττικής συνάδελφο Γιώτα Ιωαννίδου.

Στην εισήγηση του ο εκπρόσωπος του συλλόγου μας αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση σχεδόν του συνόλου των σχολικών μονάδων δεδομένης της ύπαρξης προκάτ σε 7 σχολικές μονάδες ενώ επισήμανε ότι 4 σχολικές μονάδες φιλοξενούνται σε νοικιασμένους χώρους. Τόνισε επίσης την ανάγκη ελέγχου και μέτρων για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών μονάδων. Πέρα από τη συνολική εικόνα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα που έχει η άμεση ανεύρεση κτιρίου για την κάλυψη μαθητικών αναγκών  των νηπιαγωγείων στο δήμο.

Επικαλέστηκε  ότι για το θέμα αυτό υπάρχει επιτακτικό αίτημα από τη μεριά τόσο των νηπιαγωγών στα νηπιαγωγεία στο δήμο όσο και του συλλόγου των εκπαιδευτικών  ο οποίος εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα με παραστάσεις στη Δ/νση  Αν. Αττικής (1/12/22 παρουσία Δ.Σ. & όλων των νηπιαγωγών και 31/1 /23 συνάντηση Δ.Σ. με Δ/ντη Εκπαίδευσης)  και έγγραφες ανακοινώσεις και καταγγελίες και προς τη Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής όσο και προς το Δήμο. ✔️Μέτρα τώρα για τη άθλια κατάσταση και οριακή δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών στη σχολική στέγη στα νηπιαγωγεία στο Κορωπί και άμεση στελέχωση των νηπιαγωγείων –  και φυσικά παλιότερες Αγιασμός χωρίς σχ.στέγη,  σε ακατάλληλες συνθήκες για δεκάδες νήπια-προνήπια  σε Παιανία, Καλύβια, Κορωπί,

Η σχ. στέγη νηπίων  στο Δήμο Κρωπίας αναλυτικά:

• Νοικιασμένοι χώροι που δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία. Ασφυχτικά μικρές οι αίθουσες στο 7ο Νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα να  λειτουργεί μόνο ένα τμήμα και αυτό  περιορισμένου αριθμού υποδοχής νηπίων ( 16 μαθητές ως ανώτερο αριθμό) ,
  • Σε νοικιασμένο κτίριο αντίστοιχο πρόβλημα μικρής έκτασης υπάρχει στη μία από τις 2 αίθουσες στο 5ο Νηπιαγωγείο.
  • Οι παραχωρημένες από το 3ο Δ.Σ. αίθουσες στο 3ο  Ν/Γ είναι μικρότερες του αναγκαίου.
  • Σε προκατ πολύ μικρές σε έκταση αίθουσες η λειτουργία του 2ου Ν/Γ που λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια ως 4 θέσιο με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες υποδομών λόγω του μεγάλου αριθμού αλλά και των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών που φοιτούν  σε αυτό. Απουσία του αναγκαίου αύλειου και άλλων βοηθητικών χώρων.
  • Συνολικά οι προδιαγραφές των αιθουσών σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία είναι ανίκανες να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό μαθητών και εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς είναι το σύνολο των νηπιαγωγείων υπερκαλυμμένα και λειτουργούν με τον ανώτατο αριθμό μαθητών που μπορούν να φιλοξενήσουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών να ασκούνται πιέσεις στις προϊστάμενες/ο  να υποδεχτούν παιδιά – ιδιαίτερα στις εκπρόθεσμες εγγραφές ή σε μεταγραφές – που να υπερβαίνουν την δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών στις υφιστάμενες αίθουσες και την αντίστοιχη  έκταση τους, δεδομένων των σταθερών αντικειμένων που στα νηπιαγωγεία είναι πολλαπλά.

Η εισήγηση του μέλους του συλλόγου μας κατέληξε ως εξής: είναι εξαιρετικά επείγον δεδομένων και των φετινών εγγραφών να διασφαλιστεί πριν από τη νέα σχολική χρονιά νέο νοικιασμένο κτίριο για νηπιαγωγείο το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα και θα αποσυμφορήσει όλα τα νηπιαγωγεία του δήμου. Τα μέλη ΔΕΠ ενημερώθηκαν για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του συλλόγου μας στη Δ/νση ΠΕ Αν. Αττικής με παραστάσεις του ΔΣ και παρουσία νηπιαγωγών από όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου  από το Δεκέμβριο 2022 κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ότι μέχρι τώρα παρά τις επανειλημμένα αιτήματα του συλλόγου δεν έχει κοινοποιηθεί έγγραφο της Δ/νσης προς το δήμο που να τεκμηριώνει την ανάγκη αυτή και να ζητάει με επείγοντα τρόπο την ανεύρεση χώρου.

Τέλος  έγινε αναφορά και στις ανάγκες των δημοτικών σχολείων του δήμου. Συγκεκριμένα ζήτησε την προοπτική της κάλυψης όλων των μονάδων με σύγχρονα ασφαλή λειτουργικά κτίρια για όλα τα σχολεία. Ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών του 3ου ΔΣ Κορωπίου και για την προοπτική ανέγερσης του 5ου  ΔΣ Κορωπίου ώστε να σταματήσει η λειτουργία του στο νοικιασμένο κτίριο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠ

Απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν ενημέρωσε ότι παίρνοντας υπ’  όψη τις ανάγκες που τέθηκαν – αναγνώρισε ότι ο ΣΕΠΕ  « Κ. Σωτηρίου» έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα – ο δήμος έχει δρομολογήσει αναζήτηση κτιρίου για ενοικίαση και λειτουργία από τον επόμενο Σεπτέμβριο και ότι έχει βρει κατάλληλο κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικός παιδικός σταθμός και κατά 99%  θα αξιοποιηθεί.  Ο χώρος αυτός θα ενοικιαστεί από το δήμο προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον νηπιαγωγείο. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα λειτουργήσει ως παράρτημα υφιστάμενου νηπιαγωγείου δεδομένου ότι σ αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει ίδρυση νέας μονάδας.

Δήλωσε ότι θα διερευνήσει τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση με τον εργολάβο για το έργο της επέκτασης του 3ου ΔΣ Κορωπίου και την πορεία των εργασιών και θα ενημερώσει άμεσα την ΔΕΠ.

Ενημέρωσε ότι αγοράστηκε οικόπεδο από το Δήμο με την συμβολή χορηγίας, για την ανέγερση του 5ου ΔΣ Κορωπίου αλλά δεν έχει προχωρήσει η ένταξη του από την ΚΤΥΠ στα άμεσα έργα ανέγερσης σχολείων.

Δεσμεύτηκε να ενημερώσει τη ΔΕΠ για τους όρους της σύμβασης των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με ΣΔΙΤ (ΔΣ και 1ο Νηπιαγωγείο Κιτσίου)

Η συζήτηση κατέληξε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν άμεσα όλα τα παραπάνω και να εξεταστεί ένα πλήρες πρόγραμμα για όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου.

Ως σύλλογος δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να υπάρχουν άμεσα και δεσμευτικά αποτελέσματα στα παραπάνω και θα επαναφέρει το θέμα τόσο στη Δ/νση ΠΕ Αν.  Αττικής όσο και στο Δήμο.