Απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» 24/5/2018 για την κατάργηση του ΠΔ 79 και τις τριμελείς επιτροπές

ΑΠ: 57 / 24-5-2018                       Προς:  ΔΟΕ, τα μέλη, συλλόγους Π.Ε Αν. Αττικής, Δ/νση Αν. Αττικής

Η ΓΣ του συλλόγου απαιτεί την κατάργηση του ΠΔ 79 και καλεί τη ΔΟΕ να υιοθετήσει το αίτημα αυτό στο 87ο Συνέδριο του κλάδου.

Μαζί με αυτό απαιτεί και παλεύει για την κατάργηση -διάλυση των τριμελών επιτροπών που προβλέπει το ΠΔ 79 και συγκροτήθηκαν από τους περιφερειακούς Δ/ντές.

Για την Δ/νση  Αν. Αττικής οι  3μελείς είναι οι εξής :

Για τα Νηπιαγωγεία  :

1. Σαλαγιάννη Μαρία, σχολική σύμβουλος 55ης Περιφέρειας  Προσχολικής Αγωγής, ως Πρόεδρος 2. Νικολετσόπουλος  Δημήτριος, Προϊστάμενος τμήματος  Ε΄ Εκπαιδευτικών Θεμάτων της  Π/μιας Εκπ/σης  Ανατολικής Αττικής, ως μέλος 3. Κατωπόδη  Ανδρονίκη , Προϊσταμένη 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, ως μέλος.

Για τα Δημοτικά : 1. Κουνέλη Ευαγγελία, σχολική σύμβουλος 55ης  Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής, ως Πρόεδρος 2. Νικολετσόπουλος Δημήτριος, Προϊστάμενος τμήματος  Ε΄ Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Π/βάθμιας  Εκπ/σης  Ανατολικής Αττικής , ως μέλος 3. Ζαχαράκης Νικόλαος, Διευθυντής 6ου Δημοτικού σχολείου Γέρακα, ως μέλος.

Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο ΠΔ 79/2017  προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος-υπεύθυνος εκπ/κών θεμάτων-διευθυντής/ προϊσταμένη  σχολείου/νηπιαγωγείου ), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα/τα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών/νηπίων, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα πολυθέσια σχολεία και νηπιαγωγεία  να μην μπορούν να ιδρύσουν/διατηρήσουν περισσότερα τμήματα όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους ή τις λειτουργικές του ανάγκες! Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών παγιώνονται με τον τρόπο αυτό και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με την τακτική  αυτή καταργούνται τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!

Καταγγέλλουμε τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών καθώς συγκροτήθηκαν για ένα καταστροφικό έργο ενάντια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο και απαιτούμε τη διάλυσή τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν παραίτηση από τις τριμελείς επιτροπές που τοποθετήθηκαν. Σύμφωνα με πρόταση που κατατέθηκε στη ΓΣ να διαγράφονται από μέλη των συλλόγων όσοι συμμετέχουν σ αυτές και καθώς δεν υπάρχουν μέλη του Συλλόγου μας σ΄ αυτές καλούμε τους όμορους συλλόγους των οποίων είναι μέλη να εξετάσουν τα μέτρα που εκτιμούν ότι πρέπει να πάρουν σ αυτή την κατεύθυνση.

Δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης μαθητών/νηπίων μας που δεν οφείλεται σε αποκλειστικά αυστηρά αντικειμενικούς λόγους έλλειψης σχολικής στέγης και έχει στόχο τη μείωση – κατάργηση τμημάτων θα μας βρει μαχητικά απέναντι. Θα τις μπλοκάρουμε με όρους κινήματος με κάθε τρόπο!

Κάθε τμήμα με 26 μαθητές και πάνω να χωρίζεται σε δύο. Καμία μετακίνηση μαθητή.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να προβεί σε  ανάλογες αποφάσεις καλώντας και όσους/όσες εκπαιδευτικούς – μέλη των συλλόγων εκπ/κών Π. Ε. και της Δ. Ο. Ε. αποδέχτηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές να αποχωρήσουν άμεσα.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους  Διευθυντές/ντριες  και  Προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων, Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων:

1. Να υποβάλουν αίτημα λειτουργίας περισσότερων τμημάτων, σε περιπτώσεις που αυτό απαιτείται από τις ανάγκες και σύμφωνα με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να ζητήσουν την εξεύρεση τους και να προχωρήσουν και στη διαδικασία για ίδρυση παραρτήματος όπως προβλέπεται για τα  Νηπιαγωγεία.
  2. Να ζητήσουν την μείωση του αριθμού των μαθητών /νηπίων σε τμήματα όπου υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις Ε.Ε.Α.
  3. Να μη συμπληρώσουν λίστες με τα ονόματα μαθητών/ νηπίων που κατοικούν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων Δημοτικών σχολείων /νηπιαγωγείων καθώς η ενέργεια αυτή  μεταφέρει σε αυτούς την ευθύνη της επιλογής μαθητών και νηπίων προς μετακίνηση και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για μετακινήσεις μαθητών/νηπίων, περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων και μείωση θέσεων εκπαιδευτικών, λειτουργικά και μεσοπρόθεσμα οργανικά.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης