🆘Για τις 3️⃣ τρίμηνες συμβάσεις! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ -ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ⬇️ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

ΑΠ 170 -19/1/21                                                Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, ΣΕΠΕ, ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΥΠΑΙΘ

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε πρωτοφανή νομοθετικά μέτρα εν μέσω πανδημίας!

Δεν έφτανε που με δικαιολογία την πανδημία προχώρησε για πρώτη φορά σε προσλήψεις με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, τώρα οξύνει την επίθεση ακόμα περισσότερο και με αλλεπάλληλες εγκυκλίους απολύσεων, μετακινήσεων, διαλύσεων!!

Οι 3μηνες συμβάσεις των προσωρινών αναπληρωτών,  που στα μέσα του Σεπτέμβρη  το ΥΠΑΙΘ νομοθέτησε,  λήγουν την Τρίτη 19/1 , επιστρέφοντας στην ανεργία όσους η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη με απόλυτο κυνισμό την αγωνία και τις ανάγκες επιβίωσης, χρησιμοποίησε, για να εγκαινιάσει την υπογράμμιση της αναπλήρωσης  ως καθεστώτος μονιμότητας.  «Το κόλπο  είναι στημένο και στα μέτρα τους » γιατί  οι προσλήψεις  που έγιναν για κάλυψη κενών  covid19 κάλυψαν εντέλει και πάγια κενά, τόσο όσο διαρκεί η σύμβαση, καταδικάζοντας μαθητές σε συνεχή εναλλαγή δασκάλων χωρίς να τους υπολογίζει πραγματικά κανείς και εξευτελίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα των εκπαιδευτικών  ελαχιστοποιώντας τον μισθό, τις άδειες, τη αποζημίωση και αποκλείοντας την πρόσβαση στο ταμείο ανεργίας. Τώρα με σχετική εγκύκλιο  καλεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατά την κρίση τους,  να ανανεώσουν τις συμβάσεις αυτές ή όχι, που σημαίνει την ΑΠΟΛΥΣΗ των συναδέλφων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθυντές εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη τρίμηνης διαρκείας και σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη ΛΗΞΗ της σύμβασης (απόλυση) των συναδέλφων!

Δίνει δηλαδή το δικαίωμα στους διευθυντές εκπαίδευσης να απολύουν αυτούς τους συμβασιούχους κατά την κρίση τους!

Για όλους τους παραπάνω λόγους Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας  του συλλόγου μας σήμερα Τρίτη 19/1προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε πιθανότητα απόλυσης συναδέλφου αλλά και αναστάτωσης των σχολείων και να πληροφορηθούμε  τις ενέργειες της διεύθυνσης για την ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων για τους 80+ σε όλη την Αν. Αττική  συναδέλφους  που ανταποκρίθηκαν με θετική δήλωση στην ανανέωση σύμβασης. Δηλώσαμε ότι παρά την αντίθεσή μας στις προσλήψεις «τρμηνιτών» δεν αποδεχόμαστε καμία απόλυση γιατί ξέρουμε ότι αν γίνει  αποδεκτή η απόλυση για κάποιους εργαζόμενους στη μέση της χρονιάς θα ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις .

Οo Δ/ντης εκπαίδευσης υποστήριξε ότι οι ασφυκτικές εγκύκλιοι για τις ανανεώσεις των  τρίμηνων συμβάσεων ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές της Δ/νσης να ανανεωθούν οι συμβάσεις με εκ νέου τοποθετήσεις επειδή δεν υπάρχουν κενά covid για όλους τους «τριμηνίτες» αναπληρωτές -σε αυτή τη χρονική περίοδο πολύ πιθανά θα υπάρξουν και απολύσεις!!!  Αρνήθηκε βέβαια την πρότασή   να ανανεώσει τις συμβάσεις για όλους, όπως έκαναν άλλοι δ/ντες εκπαίδευσης  γεγονός που θα του δώσει την  προοπτική να καλύψει επόμενα κενά από άδειες ευπαθών ομάδων που θα προκύπτουν σταδιακά και με δυσκολία ή καθόλου δε θα καλυφθούν!   Δήλωσε ότι όσο και αν διαφωνεί δεν μπορεί να  παραβιάσει την εγκύκλιο !!! Δεσμεύτηκε ότι γίνονται  προσπάθειες από την πλευρά  της δ/νσης να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός απολύσεων καθώς ήδη έχει βρεθεί  λύση  για τους περισσότερους συναδέλφους στους οποίους το κενό τους από covid μετατράπηκε σε κανονικό κενό (καθώς η συνάδελφος που αντικαθίσταται πέρασε στην κύηση και η άδειά της συνεχίζει ως κανονική αναρρωτική και όχι covid).   Μας ενημέρωσε ότι  θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι τελευταία στιγμή για να καλύψει κι άλλους αν όχι όλους.

Οι μαθητές αλλάζουν κάθε 2-3 μήνες δασκάλους, τα σχολεία βρίσκονται σε μια μόνιμη αναστάτωση! Και ενώ τα σχολεία εν μέσω πανδημίας εξακολουθούν να παραμένουν ανοχύρωτα, με χιλιάδες εκρηκτικά κενά και ανάγκες να παραμένουν ακάλυπτες, η κυβέρνηση της Ν.Δ., απολύει  εκπαιδευτικούς !!!

Στην ερώτησή μας τι θα απογίνουν οι μαθητές και τα σχολεία στις 20/4/21 -δηλ2 μήνες πριν τη  λήξη του σχολικού έτους-  που θα ολοκληρωθεί ο χρόνος ανανέωσης  των συμβάσεων αυτών δεν υπήρχε καμία απάντηση!

Αποδεικνύεται ότι οι 3μηνες συμβάσεις εκτός του χάους που δημιουργούν στα σχολεία μας  με τάξεις και μαθητές με παράλληλη  που αλλάζουν δάσκαλο για 3η και 4η φορά είτε παιδιά που θα μείνουν χωρίς παράλληλη στήριξη  και την απόγνωση που φέρνουν σε μαθητές και γονείς αποτελούν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ελαστικοποίησης της εργασίας των εκπαιδευτικών δημιουργώντας ένα νέο πίνακα μέσα στους ήδη υπάρχοντες, ανοίγοντας την πόρτα για καταστρατήγηση πινάκων, μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες στον ίδιο αστερισμό με το προσοντολόγιο που οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο ανθρωποφαγικό αλληλοπαραγκωνισμό με νικητή την αδιοριστία και την διαιώνιση της αναπλήρωσης!

Φτάνει πια ο εμπαιγμός! Το παιχνίδι με τη ζωή και την εργασία των αναπληρωτρ(ιώ)ν πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

• Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου εκπαιδευτικού.
  • Μετατροπή όλων των τρεχουσών 3μηνων συμβάσεων σε συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Καμία νέα πρόσληψη με 3μηνη σύμβαση. Άμεση κατάργηση του θεσμού 3μηνης σύμβασης και πρόσληψης ωρομισθίων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία με πλήρη στελέχωση όλων των δομών εκπαίδευσης με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Πλήρη δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά) αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί-Διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Κατάργηση του προσοντολογίου (ν.4589/19) και του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20)
  • Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.