Σχετικά με τη σύγχρονη εξ απόστασεως εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο την ώρα της επίθεσης  στο Δημόσιο νηπιαγωγείο με το  αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έκτρωμα

ΑΠ 50-30/4/20                                           Προς: τα μέλη, ΣΕΕ προσχολικής αγωγής, Δ/νση Αν. Αττικής

Την ώρα που

• το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιάζει εν μέσω πανδημίας με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο  που ανάμεσα στα άλλα διαλύει το νηπιαγωγείο από όλες τις απόψεις . Καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας. Επιπλέον αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό των παιδιών ανά τμήμα από 14 σε 16 και τον μέγιστο από 22, που ήταν ήδη μεγάλος σε 26, με στόχο αποκλειστικά και μόνο την εξοικονόμηση προσωπικού και σε βάρος των μορφωτικών αναγκών, της ασφάλειας και της υγιεινής των νηπίων.
  • ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί όλη την προηγούμενη περίοδο για αξιοπρεπή πλήρη υποχρεωτική προσχολική  αγωγή σε όλους τους Δήμους (στέγη, διορισμοί, ίδρυση οργανικών τμημάτων ένταξης)  ενόψει των εγγραφών και του προγραμματισμού  της νέας σχ. χρονιάς

Ήρθε  έγγραφο από του ΥΠΑΙΘ με το οποίο καλούνται οι νηπιαγωγοί να συμμετέχουν στη Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως «Εκπαίδευση» στο Νηπιαγωγείο. Αδιαφορούν ότι όλο αυτό το διάστημα οι νηπιαγωγοί  δίνουν το δικό τους αγώνα, για να διατηρήσουν  την επαφή  και να στηρίξουν τα παιδιά  και τις οικογένειές τους μέσω e-mail,  με χρήση των ιστολογίων των σχολικών μονάδων όπου αναρτούν προτάσεις , με τη δημιουργία σελίδων -τραπεζών υλικού καθώς και με πολλούς ακόμη τρόπους που υιοθέτησαν με βάση την δημιουργικότητα, την ηλικία των παιδιών 4-6ετών. Εμπαίζουν τις οικογένειες (υποσχέσεις για ηλ. εξοπλισμό)  και  για το μόνο που ενδιαφέρονται  είναι για την επικοινωνιακή εικόνα του Υπουργείου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

Με βάση τα έγγραφα του Υπουργείου και των Διευθύνσεων δεν προκύπτει καμιά υποχρεωτικότητα στη σύγχρονη  εξ αποστάσεως με την πλατφόρμα WEBEX του Υπουργείου.

Για την εξ αποστάσεως σημειώνουμε ότι ισχύουν όλα όσα έχουμε αναφέρει μέχρι σήμερα για την εφαρμογή της στο Δημοτικό Σχολείο  με τις αποφάσεις μας ΑΠ 36 & ΑΠ 37– και για ευνόητους, παιδαγωγικούς λόγους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για το νηπιαγωγείο.

Αν τα προβλήματα που εντοπίσαμε στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως  ισχύουν για τα παιδιά του δημοτικού είναι  πολλαπλά τα προβλήματα για την υλοποίηση  στα παιδιά του νηπιαγωγείου

καθώς τα ίδια τα παιδιά αδυνατούν και δεν είναι και σωστό να χειριστούν από μόνα τους  το οποιοδήποτε ψηφιακό περιβάλλον.  Αυτό προϋποθέτει τη συνεχή παρουσία του γονέα.

Επαναλαμβάνουμε :

«1.ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Η παρακολούθηση μαζί με τα παιδιά και των γονέων «στην εικονική  σχολική τάξη» – που το υπουργείο θεωρεί δεδομένη και για τις  μικρότερες τάξεις  –  προσβάλουν την ιδιωτικότητα των παιδιών και παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

2.Δεν  προστατεύεται ένα παιδί από την έκθεση σε όλες τις οικογένειες των συμμαθητών του.  Ιδιαίτερα για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ή άλλες ανάγκες.

3.ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Δεν προστατεύεται ο εκπαιδευτικός από οποιαδήποτε καταγραφή .

1. Αυξάνεται δραματικά ο χρόνος  παραμονής των παιδιών και ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών μπροστά στην οθόνη! »

Σε κάθε περίπτωση :

• Καλούμε τις/τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης, κοινωνικής και παιδαγωγικής ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στους μαθητές μας να  ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΜΑΣ.
  • Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκαστεί με το πρόσχημα της «υποχρεωτικότητας».
  • Καμία πίεση και διοικητική αυθαιρεσία δεν θα γίνει αποδεκτή. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου να προτάξει τον υποστηρικτικό-παιδαγωγικό της ρόλο και να συνεχίσει να στέκεται δίπλα στις/στους νηπιαγωγούς  και την όποια μορφή επικοινωνίας επιλέγουν ως καταλληλότερη για τους μαθητές τους.

Σας αποστέλλουμε εκ νέου και ΕΔΩ  σχετική ανακοίνωση  της ΔΟΕ που σας έχει σταλεί ήδη από τις 2/4/2020 και σας κοινοποιούμε ΕΔΩ την τοποθέτηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών επί του θέματος.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ  .  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ …