Σχετικά με την πρόταση του Δήμου Μαρκοπούλου για σχολική στέγη στον Ιππόδρομο – Η άποψη που κατατέθηκε στη συζήτηση για το ζήτημα της σχολικής στέγης στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 1/4 .

Συμφωνούμε με τους γονείς ότι η πρώτη επιδίωξη είναι τα σχολεία να λειτουργούν εντός του ιστού της πόλης με εύκολη πρόσβαση και ελαχιστοποίηση των μεταφορών που εκτός από κόστος βελτιώνουν και την ασφάλεια αλλά και για κοινωνικούς λόγους – κοινωνική ζωή με τα σχολείο της γειτονιάς και δραστηριότητες με αναφορά στην τοπική κοινωνία.
Η πρόταση του Δήμου για κατασκευή όλων των αναγκαίων σχολικών μονάδων του Δήμου μας στον Ιππόδρομο μας βρίσκει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς γιατί :
Τίποτα δεν πείθει ότι είναι μια πραγματική πρόταση που δεν επιστρατεύεται κάθε φορά που η πίεση για τη σχολική στέγη μεγαλώνει προκειμένου να μεταθέσει τη συζήτηση αλλού και να υπεκφύγει την πραγματική και άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων με τις σχολικές μονάδες που είναι σε εξέλιξη είτε πρέπει επειγόντως να σχεδιαστούν με όλες τις απαραίτητες ενέργειες (εξασφάλιση οικοπέδου, ενδεχόμενα προβλήματα με τα σχέδιο πόλης, ένταξη στο πρόγραμμα για ανέγερση κλπ)

Ανακύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πρόταση αυτή:

• Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από τις δημοτικές αρχές στην κατεύθυνση της απόδοσης του χώρου των 50 στρεμμάτων στον Ιπποδρομο από τότε που πρωτοαποφασίστηκε η πρόταση. Σε ποια δημόσια αρχή απευθύνθηκαν;.
  • Ποιες είναι οι μέχρι τώρα απαντήσεις και προοπτικές ;
  • Είναι γνωστό ότι όλη η έκταση βρίσκεται στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αντιδράσεις και προσπάθειες για να ανακοπεί αυτή η προοπτική και να μη χαθεί προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μεγαλοκεφαλαιούχων, η ελεύθερη γη στην περιοχή μας. Πρόσφατα μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε και ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου και της έκτασης του ολυμπιακού ακίνητου.
  • Πως από αυτή τη στάση ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου προχώρησε σε συνέντευξη του σε ΜΜΕ όπου ξεπέρασε τις αντιδράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, θεώρησε δεδομένη και μάλιστα σε συγκεκριμένο επενδυτή τον οποίο κατονομάζει (ενώ υπάρχει και άλλος μεγαλοκεφαλαιούχος υποψήφιος) και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει “άμεσα” την απόδοση από τον ιδιώτη επενδυτή στο Δήμο της έκτασης των 50 στρεμμάτων!!!
  • Αυτό που δεν έκανε τόσα χρόνια το δημόσιο – να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο – θα το κάνει αμέσως μόλις την πάρει (άγνωστο πότε και αν ολοκληρωθεί) ο ιδιώτης επενδυτής και χωρίς αρνητικά ανταλλάγματα για τον τόπο ;!!!
  • Μάλιστα ο Δήμαρχος στη συγκεκριμένη συνέντευξη ισχυρίζεται ότι το όλο σχέδιο θα ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένης και της ανέγερσης σχολείων, μέσα σε 3 χρόνια!!!
  • Αυτό που δεν μπόρεσαν (αν πραγματικά προσπάθησαν) να προχωρήσουν όλες οι δημοτικές αρχές εδώ και 15 χρόνια για ώριμα έργα (πχ. Λύκειο Μαρκοπούλου και Λύκειο Πορτο-Ράφτη, 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου και 2ο ΔΣ Πόρτο-Ράφτη, Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου) για τα οποία υπάρχουν οικοπεδα και δεν εξασφαλίστηκε η ένταξή τους σε πρόγραμμα ανέγερσης, θα το κάνει και μάλιστα σε 3 χρόνια, σε μία περιοχή όπου αγνοούμε ακόμα και την κυριότητα της γης ; !
  • Πως γίνεται να μπορούν τόσο άμεσα να εξασφαλιστούν χρήματα για ένα έργο πολλών σχολείων μαζί – “Κάμπους” και δεν μπορούν με αναλογο τρόπο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των χρονίζοντων σχολικών μονάδων στο Δήμο;

Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε στον αγώνα για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της έκτασης γιατί τότε στα σίγουρα είναι πολύ δυσκολότερο να παραχωρηθεί αυτή για κοινοφελείς σκοπούς στο Δήμο. Να μείνει λοιπόν δημόσια και να μην ξεπουληθεί για τα πολύ επικινδυνα σχέδια που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή (εμπορικό κέντρο τύπου MALL, θέρετρα για υψηλού επιπέδου τουρισμό, γήπεδα Γκολφ, Τσάιναταουν κλπ) τα οποία αν προχωρήσουν θα κάνουν, μάλλον απαγορευτική τη συνύπαρξη τους με σχολεία.
Σ΄αυτή την περίπτωση που πετύχουμε με τους αγώνες μας την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο θεωρούμε ότι :
Η περιοχή αυτή μπορεί να λειτουργήσει για κοινοφελείς σκοπούς, ως ένα πρώτυπο πάρκο αθλητικών και πολιτιστικών εκγαταστάσεων και εκπαιδευτικών κέντρων.
Τα σχολεία – εκπαιδευτήρια που θα μπορούσαν να γίνουν εκεί θα ήταν τέτοια που να απευθύνονται σε ενήλικες ή το πολύ σε έφηβους δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων στην μετακινηση, του απομονωμένου της περιοχής και των μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν από την οικονομική κρίση και πλήτουν τις δημόσιες μεταφορές για όλα τα παιδιά, δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των γονέων.
Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να ανεγερθούν τα δημόσια ΙΕΚ ώστε να αποσυμφοριθεί το Γυμνάσιο του Μαρκοπούλου καθώς και τεχνιικά και επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (αντί να πηγαίνουν τα παιδιά μας στο Κορωπί ή στο Λαύριο για αυτά).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι με την ανέγερση Νηπιαγωγείων ή Δημοτικών ή Γυμνασίων εκεί.

Με βάση όλα τα παραπάνω κρίνουμε εξαιρετικά επείγουσα την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγραμματος που θα θέτει σε άμεση κοντοπρόθεσμη προοπτική την ανέγερση όλων των προαναφερθέντων σχολικών μονάδων στο δήμο.
Παράλληλα θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση με κάθε τρόπο οικοπέδων στον αστικό ιστό και στα υπάρχοντα σχέδια (προσδιορισμό και άλλων οικοπέδων που έχουν χαρακτηρισμό για σχολεία στο σχέδιο πόλης και δεν έχει γίνει καμία ενέργειαγια την αξιοποίησή τους, τοπικές πράξεις εφαρμογής με αλλαγή χρήσης γης για σχολεία, αγορά οικοπεδων, χαρακτηρισμό οικοπέδων στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κλπ) Καλούμε το Δήμο εκεί να επικεντρώσει και να βρει διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας.
Οποιαδήποτε άμεση λύση (προκάτ, διαμόρφωση αιθουσών) που προτείνεται στο όνμα του επείγοντος για να καλύψει την αύξηση των μαθητών ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΧΤΗ από μας ΑΝ ΔΕ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ από συγκεκριμένο σχέδιο με έμπρακτα δεδομένα(πχ έκδοση άδειας οικοδομής, ένταξη σε πρόγραμμα ενέγερσης διαγωνισμό και άλλα) που να δρομολογήσουν τις μόνιμες σχολικές μονάδες που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας για την αναμόρφωση τους. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ότι δε θα συνεχιστεί η τακτική του “ουδέν μονιμέτερο του προσωρινού” και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στο μέλλον για την οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Δήμο μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα με τους γονείς για την εξασφάλιση δημόσιας, σύγχρονης, ασφαλούς στέγης για όλους τους μαθητές του Δήμου που το θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα για την κοινωνία μας.

Άννα Μπαχτή εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαρκοπούλου.

Θωμάς Γέροντας, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ “Κ. Σωτηρίου”, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαρκοπούλου.

Κώστας Τουλγαρίδης, εκπαιδευτικός πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ “Κ. Σωτηρίου”, μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαρκοπούλου.

Σημείωση : πέρα από την τοποθέτηση στη συγκεκριμένη πρόταση η συνολική τοποθέτηση για το θέμα από τα εκπαιδευτικά σωματεία είναι η εξής :

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/4, στις 8.30μ.μ