Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση/Οδηγίες Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση. Απεργούμε Απέχουμε!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 129 / 9-10-2022                                                                                  Προς: τα μέλη, ΣΕΠΕ, ΔΟΕ

 

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας  και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία αποχή ενάντια στους θεσμούς του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή και στην Απεργία – Αποχή του συλλόγου από την αξιολόγηση σχ. μονάδας.   Η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να ποινικοποιήσει για άλλη μια φορά τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, στέλνοντας στα δικαστήρια κάθε κήρυξη απεργίας πέφτει στο κενό.

  1. Με απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ στις 6/10/2022 όπου επαναπροκήρυξε την Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση από τους μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές. Η επαναπροκήρυξη ισχύει από αύριο Δευτέρα 10/10 και ισχύει στο ακέραιο η συλλογή υπογραφών μας. Συμπληρώνουμε  εκ νέου «προκήρυξη από ΔΟΕ  6/10/22»  Αναλυτικά ΕΔΩ:Επαναπροκήρυξη απεργίας αποχής για μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές – Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (doe.gr)

Οδηγίες:

  1. 1. Σχετικά με τους θεσμούς του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή

Ισχύει η δήλωση της Απεργίας Αποχής της ΔΟΕ που έχει ήδη υπογραφεί και πρωτοκολληθεί. Σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει, τότε υπογράφεται (βρείτε τη δήλωση εδώ), πρωτοκολλείται και στέλνεται στο email syllogosksotiriou@gmail.com. Συνεχίζουμε να υπογράφουμε ακόμη κι αν έχει γίνει ο ορισμός.

 

Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές. Η διαδικασία ορισμού τους δεν περιλαμβάνει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων.

Σημειώνουμε τα παρακάτω: 

-Στην περίπτωση που ζητηθούν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης στοιχεία σχετικά με τον ορισμό και την εξέλιξη της διαδικασίας, οι διευθυντ(ρι)ες να απαντούν «Λόγω της συμμετοχής στην απεργία – αποχή δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία»

-Πιέσεις ή ορισμός  ως μεντόρων και συντονιστών συναδέλφων/ισσών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή, είναι  αυθαίρετη πράξη και στρέφεται κατά θεμελιωδών εργασιακών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Στην περίπτωση που οριστούν κατά παράβαση των παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή είναι απολύτως καλυμμένοι να μην κάνουν τίποτα. Σε περίπτωση που τους κοινοποιηθεί εγγράφως ο ορισμός τους, να καταγράψουν «με την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου με βάση τη συμμετοχή μου στην Απεργία Αποχή»

-Κανείς/καμιά δεν υποχρεούται στη συμπλήρωση και κατάθεση των πτυχίων του με στόχο τη χρήση τους για τον ορισμό του/της ως μέντορας/ενδοσχολικός συντονιστής.

  1. Σχετικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας

Όταν πέρυσι 11/10  η απεργία αποχή της ΔΟΕ βγήκε παράνομη και δεν υπήρξε επαναπροκήρυξη  ο σύλλογος  μας Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» συνεχίζοντας τον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου προκήρυξε Απεργία- Αποχή από την αξιολόγηση σχολικής μονάδας.

Περισσότεροι από 3ο0 συνάδελφοι εκ των οποίων 13 διευθυντές/ντριες -προϊστάμενες πέρυσι υλοποιώντας τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του συλλόγου διδασκόντων υπέγραψαν Απεργία- Αποχή και δεν κατέθεσαν αξιολόγηση.

Οι 13 διευθυντές/ντριες -προϊστάμενες μέλη μας που εγκαλούνταν από τον ΓΓ του ΥΠΑΙΘ γιατί δεν κατέθεσαν  αξιολόγηση σχ. μονάδας δικαιώθηκαν πλήρως  για την επιλογή τους στη συμμετοχή στη Απεργία -Αποχή του συλλόγου μας καθώς το ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής αναγνώρισε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην Απεργία και  ΟΜΟΦΩΝΑ έκανε δεκτές τις ενστάσεις τους και ουδέποτε επιβλήθηκε ποινή.

Φέτος έχουμε πολλαπλάσιους λόγους να μη συμμετέχουμε στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και να μην αποδεχτούμε καμία από τις διαδικασίες που προβλέπονται. Αυτή τη στάση καλούμε να ακολουθήσουν όλοι και όλες οι συνάδελφοι/ισσες. Ιδιαίτερα αυτοί που συμμετείχαν στην αξιολόγηση κα διαπίστωσαν στην πράξη τις ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη βοήθεια στη σχολική μονάδα όσο και αυτοί που ακολούθησαν τα ενιαία κείμενα και είδαν ότι η αντίδρασή τους δεν εμπόδισε την εξωτερική αξιολόγηση της μονάδας και τη βαθμολόγηση της από τον εξωτερικό αξιολογητή -Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου. Δεν υποτασσόμαστε.

-Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή του συλλόγου ΕΔΩ για τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου και στέλνεται στο email syllogosksotiriou@gmail.com

Υπενθυμίζουμε ότι:

  1. 1. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
  2. Οι διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας απαιτούν συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται το 50%+1 των υπηρετούντων στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί  το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»
  3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες δεν συμμετέχουν στην απεργία αποχή και προχωρήσουν σε υποχρεωτικό ορισμό των εκπαιδευτικών σε ομάδες, ισχύουν όσα καταγράφουμε και παραπάνω και οι συνάδελφοι/ισσες που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία αποχή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχουν το «έργο» της αξιολόγησης – επεξεργασία του δείκτη κλπ.

Καλούμε:

-Τις/τους διευθυντ(ρι)ες σχολείων και όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ και του Αριστοτέλη ώστε να μην υλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ. στην εκπαίδευση.

Μαζικά κι αποφασιστικά συνεχίζουμε!

ΔΕΝ προσαρμοζόμαστε – ΔΕΝ τρομοκρατούμαστε!

Αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail