Σε συνέχεια ενημερώσεων για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού και τη δυνατότητα άσκησης αγωγής

ΑΠ 111 -29/1/19                                              Προς: τα μέλη

Η διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και όλων των μνημονιακών απωλειών στο εισόδημά μας  είναι υπόθεση του αγώνα μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η κυβέρνηση  και τα ΜΜΕ τροφοδοτούν από τη μεριά τους μια βιομηχανία δικαστικών προσφυγών στρέφοντας όλο τον κόσμο σε δικηγορικά γραφεία με ατομική οικονομική επιβάρυνση και αβέβαιη τύχη. Είναι απαράδεκτο ενώ ήδη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δικαίωσης ακόμα και στα αστικά δικαστήρια των εργαζόμενων για το 13ο  και 14ο  μισθό αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνολική πολιτική ρύθμιση για όλους οδηγεί να εξελίσσεται η βιομηχανία προσφυγών.

Από τη μεριά τους τόσο η  ΑΔΕΔΥ όσο και η ΔΟΕ όφειλαν να οργανώσουν ένα δυναμικό αγωνιστικό σχέδιο που θα αμφισβητούσε τα όρια της πολιτικής των Μνημονίων κυβέρνησης και ΕΕ και θα έβαζε αποφασιστικά τη διεκδίκηση επαναφοράς όλων των μνημονιακών περικοπών και πραγματικών αυξήσεων για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Η ανυπαρξία αυτού του σχεδίου που να δίνει ελπίδα για δικαίωση μέσα από αγώνα και κατακτήσεις μισθολογικές και άλλες επιτρέπει να φαίνεται ως  διέξοδος για προσδοκία αυξήσεων η δικαστική διεκδίκηση.

Με δεδομένη τη φρενίτιδα που έχει αναπτυχθεί επισημαίνουμε ότι δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στο ΣτΕ  που να φέρνει σε καλύτερη θέση όποιον έχει προσφύγει ή να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα της προσφυγής.  Επισημαίνουμε επίσης,  ότι ακόμα και για τις δικαστικές θετικές αποφάσεις όρος είναι η μαζική αγωνιστική διεκδίκηση.

Ως σύλλογος είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τη διαδικασία προσφυγών καθώς πολλά είναι τα ερωτήματα συναδέλφων.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι η προσφυγή είναι ατομική υπόθεση – επιλογή του κάθε συναδέλφου.

Για τους συναδέλφους που θα επιλέξουν να προσφύγουν :

Κοινοποιούμε για άλλη μια φορά τις νομικές γνωμοδοτήσεις τόσο της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΔΟΕ και επισημαίνουμε ότι:

• Σύμφωνα με αυτές όποιος ενδιαφέρεται για να κάνει προσφυγή για τους μόνιμους πρέπει να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ κατά τη μία γνωμοδότηση τα μέσα Φλεβάρη και κατά την άλλη τα μέσα Μάρτη .
  • Οι αγωγές μπορούν να ασκηθούν σε ομάδες μέχρι και 49 μόνιμων συναδέλφων ενώ για τους αναπληρωτές δεν τίθεται αριθμητικός περιορισμός. Η διαφοροποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μόνιμοι προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια όπου υπάρχει αυτός ο περιορισμός ενώ οι αναπληρωτές (συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου) στα αστικά τα οποία δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό των προσφευγόντων. Επίσης τα αστικά δικαστήρια δεν απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων μετά την δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ, όπως συμβαίνει με τα διοικητικά δικαστήρια για τους μόνιμους, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγαπητοί εκπ/κοί ,
Στο πλαίσιο συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αναδρομικών του 13ου  και 14ου μισθού μέσω της δικαστικής οδού , σας ενημερώνουμε ότι όλοι οι μόνιμοι εκπ/κοί μπορούν να:
Α) Υποβάλλουν αίτηση για έκδοση υπηρεσιακής βεβαίωσης στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, η οποία θα υπογραφεί από το Δ/ντή – Προϊστάμενο του σχολείου.
Β) Οι μισθοδοτικές καταστάσεις μπορούν να εκτυπωθούν από το σύστημα της μισθοδοσίας που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Δ/νσης ατομικά για τον κάθε εκπ/κό . Το ακριβές αντίγραφο της μισθοδοσίας δύναται να βεβαιώσει ο Δ/ντής – Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας.
Γ) Οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/ες των σχολείων μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση για έκδοση βεβαιώσεων στη Διεύθυνση ΠΕ Ανατολικής Αττικής .
Δ) Τα πρωτόκολλα των «αιτήσεων διακοπής παραγραφής» που έχουν δοθεί σε όσους εκπ/κούς τα ζήτησαν, δύναται να αναγραφούν στην αίτηση που θα κατατεθεί στον νομικό σας εκπρόσωπο. Όσοι δεν τα έχετε παραλάβει μπορείτε να τα αναζητήσετε στο Τμήμα Μισθοδοσίας της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατ. Αττικής στο e-mail misthodosia@dipe-anatol.att.sch.gr ή εναλλακτικά να προσέλθετε οι ίδιοι στα Γραφεία μας.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟ MYSCHOOL
Ο Διευθυντής /Προϊστάμενος αφού μπει στην εφαρμογή του myschool , ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:
Επιλέγει  : «Προσωπικό» → Εργαζόμενοι στο Φορέα μου → επιλέγει τον εκπ/κό πατώντας το γρανάζι που βρίσκεται αριστερά από το όνομα → Χρόνοι Υπηρεσίας → Υπολογισμός Υπηρεσίας (κάτω αριστερά) → Εκτύπωση βεβαίωσης .
Ως  αριθμό πρωτοκόλλου περνάει το πρωτόκολλο της αίτησης του εκπ/κού και στη συνέχεια υπογράφει και σφραγίζει.

Αγαπητοί Δ/ντες – αγαπητές Δ/ντριες και Προϊστάμενοι – Προϊστάμενες

Για την εξυπηρέτηση των αναπληρωτών εκπ/κών της σχολικής σας μονάδας που δεν έχουν ακόμα παραλάβει βεβαιώσεις ή δεν έχουν κάνει ακόμα τη σχετική αίτηση, θεωρούμε ότι θα διευκόλυνε τη διαδικασία να:

Α) Διαβιβάσετε όλες τις αιτήσεις τους στη Διεύθυνσή μας στο email: mail@dipeanatol.att.sch.gr

Β) Να βεβαιώσετε το ακριβές αντίγραφο (σφραγίδα – υπογραφή) των απαντήσεων, που θα σταλούν από τη Διεύθυνση στο email του σχολείου σας.

Με εκτίμηση
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Γ’ Προσωπικού της
Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Κυριακή Κωστοπούλου
 ——————————————————————————————————————————————————————-

Σχετικά με την επιλογή δικηγόρου ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μπει στη διαδικασία επιλογής και έκφρασης προτίμησης για πολλούς λόγους.Η σχέση με το δικηγόρο είναι προσωπική και επιπρόσθετα δεν θέλουμε κανένα περιθώριο για ερμηνεία προνομιακής σχέσης με οποιονδήποτε δικηγόρο.

Ως  ΔΣ θα κοινοποιήσουμε όλες τις προσφορές που έχουν έρθει στο σύλλογο χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση και η παραμικρή προνομιακή σχέση για κανένα δικηγορικό γραφείο. Άλλωστε πολλοί μπορεί να είναι οι συνάδελφοι που έχουν προσωπική γνωριμία και εμπιστοσύνη σε άλλους δικηγόρους που γνωρίζουν.

Σχετικά με τις προσφορές επισημαίνουμε τα εξής :

Όλοι οι δικηγόροι ζητούν:

• ένα ποσό για την κατάθεση (κυμαίνεται από 15 – 50 ευρώ)
  • ένα ποσοστό επί των χρημάτων που θα επιδικαστούν σε ενδεχόμενη δικαστική δικαίωση – το προβλεπόμενο από το νόμο είναι το 2% αλλά υπάρχουν και δικηγόροι που ζητούν μεγαλύτερο  έως και 5%.

Τα δικηγορικά γραφεία να δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν με τους ίδιους όρους όλους όσους τους απευθύνονται ανεξάρτητα από τον αριθμό καθώς μπορούν να διαμορφώσουν αυτά τις ομάδες προσφυγών.

ΕΔΩ οι προσφορές ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Δικηγόρος Παπαπάνος