Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει με τη βοήθεια των ΜΜΕ ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον των συνταξιούχων και των συντάξεων με πρόσχημα τα ελλείμματα που η ίδια η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο 3ο μνημόνιο που έχει υπογράψει να περικόψει από τους συνταξιούχους 2.5 δις. ευρώ για το 2015 και 2016, να αυξήσει τα όρια ηλικίας από 1.1 2022 για συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κανένας δεν πρόκειται να έχει 40 χρόνια ασφάλισης με τα επίπεδα ανεργίας που έχουμε και με την ανασφάλιστη εργασία που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι εργοδότες , εκμεταλλευόμενοι τους αντιεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει με εντολή της τρόικας όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Οι μειώσεις που έγιναν πρόσφατα, από 1.7.2015, 6% στις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ (πρώην ΤΕΑΔΥ) και 2% στις κύριες συντάξεις, αυξάνοντας από 4% σε 6% την παρακράτηση υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης, δόθηκαν στο ΙΚΑ για άλλους σκοπούς, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη ότι οι κρατήσεις αυτές έγιναν για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης(!).
Ήδη η κυβέρνηση μέσω του Κατρούγκαλου «προετοιμάζει» την κοινή γνώμη για νέες μειώσεις στις συντάξεις, αναφέροντας τα υψηλά ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, χωρίς να αναφέρει ότι με το PSI (κούρεμα) τον Μάρτιο του 2012 αφαίρεσαν από την κοινωνική ασφάλιση 12.5 δις ευρώ, ούτε το ριφιφί που έγινε με το τζογάρισμα των κόπων μας στο χρηματιστήριο.
Το ΜΤΠΥ, ένα ταμείο που ιδρύθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το απαξιώσει τελείως. Συγκεκριμένα: Ενώ ο προηγούμενος υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης Σύριζα είχε δεσμευτεί μπροστά στην ΑΔΕΔΥ, και στα Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ , της ΠΟΠΣ και των εργαζομένων στο ΜΤΠΥ ότι θα επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους που είχε καταργήσει από 1.1.2015 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ότι εγγυάται τη χρηματοδότηση του ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) μέχρι τέλους του 2015 και ότι θα καταργούσε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η παρούσα κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο τρίτο μνημόνιο να μην επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους, να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και απαγόρευσε τη χρηματοδότηση του ταμείου μας από το ΑΚΑΓΕ. Ήδη με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε (10.10.2015) για ψήφιση στη Βουλή (15.10.2015|)προβλέπεται με νέα διάταξη «καταργεί ντε φάκτο το άρθρο 29 του νόμου 4325/2015 το οποίο προέβλεπε πως «σκοπός του Λογαριασμού(ΑΚΑΓΕ) είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των Κλάδων Κύριας Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έως 31.12.2018″ και όχι η συγκέντρωση εσόδων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων από το 2019 και έπειτα, όπως προβλέπει ο νόμος 3863/2010 (άρθρο 38).» Κάτω από τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση αφήνει το ταμείο να καταρρεύσει και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει την «αδυναμία» του ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει.
Από 1.9.2013 το ταμείο πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ) έχει σταματήσει να εκδίδει ΕΦΑΠΑΞ και να πληρώνει, επειδή δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού . Η κυβέρνηση , αν και στην προηγούμενη θητεία της είχε δεσμευτεί ότι ο νέος μαθηματικός τύπος δε θα προέβλεπε νέες μειώσεις, το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει νέα μείωση που θα φτάνει το 50% του αρχικού ποσού αντί της μείωσης 38,2% που ισχύει μόνο για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31.8.2013.
Είναι φανερό ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο 3ο μνημόνιο διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση. Τα νέα όρια ηλικίας που προβλέπονται και οι μειώσεις των συντάξεων που έχουν γίνει και οι νέες που έρχονται οδηγούν όλους τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Ετοιμάζονται νέες μειώσεις στους μισθούς με το νέο μισθολόγιο που εξαγγέλθηκε. Η πρόεδρος του ΔΝΤ στη ΛΙΜΑ του Περού μίλησε για «επώδυνες μεταρρυθμίσεις» στο συνταξιοδοτικό και στο μισθολογικό. Καθόρισε μάλιστα οροφή των συντάξεων στα 480 €. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική των μνημονίων που έχουν επιβάλει η Ε.Ε και το ΔΝΤ στη χώρα μας και εφαρμόζει χωρίς ενδοιασμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κοινωνική καταστροφή είναι δεδομένη. Η χώρα πωλείται αντί πινακίου φακής. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε να διαμορφωθεί ένα γιγαντιαίο, μαζικό και ενωτικό κίνημα εργαζομένων και συνταξιούχων, που μπορεί να σταματήσει την καταστροφή που έρχεται.
Το Δ. Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ καλεί την ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για τη σωτηρία του ΜΤΠΥ πρώτα και της κοινωνικής ασφάλισης γενικότερα. Η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους . Αφορά και τους εργαζόμενους. Τα νέα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, σημαίνουν παραμονή των δασκάλων στα σχολεία μέχρι τα 67 τους χρόνια. Και, φυσικά, την κατάργηση για όλους της πλήρους σύνταξης και της επικουρικής ασφάλισης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ